Cijfers liegen niet!

Zoekmachines

Arme, arme adverteerders. Op zoekmachines hebben ze slechts een fractie van een seconde om indruk te maken. Jij kijkt namelijk maar 1,1 tot 1,2 seconde naar een afzonderlijk zoekresultaat op een pagina van Bing of Google.

Het zoekgedrag van de gemiddelde internetter verklaart ook waarom adverteerders zo verschrikkelijk graag helemaal bovenaan de resultaatpagina staan. 98 procent van alle gebruikers bekijkt de niet-betaalde zoekresultaten, 96 procent scant de bovenste drie commerciële resultaten en slechts 31 procent van alle gebruikers heeft oog voor de overige betaalde zoekresultaten.

10 s op een resultaatpagina

Stopwatch. Copyright © Robbetje®.

Research van twee hele dure Nederlandse onderzoeksbureaus leert verder dat jij gemiddeld 10,4 seconden op een resultaatpagina blijft hangen en in die tijd (ook weer gemiddeld) 9,2 zoekresultaten bekijkt. Daarna klik je verder.

Als je echt 'in de markt bent' voor een product of dienst bekijk je méér zoekresultaten dan wanneer je slechts op zoek bent naar informatie: 9,9 tegen 8,5 resultaten. En natuurlijk blijf je als 'koopwillige' ook langer op een resultaatpagina hangen: 11,4 versus 9,4 seconden.

Stopwatch. Copyright © Robbetje®.

 s op deze pagina

Ook ik houd héél nauwkeurig bij hoeveel seconden jij op deze pagina blijft hangen. Niet dat ik weet waar dat goed voor is hoor... Ik heb namelijk geen idee waaróm je hier zo lang bent. Vind je deze pagina oprecht interessant? Of heb je gewoon moeite met lezen omdat je school niet hebt afgemaakt?