Cijfers liegen niet!

Abonnees van het WvdD (2006)

Ter ere van het 10-jarig jubileum van "Cijfers liegen niet!" interviewde ik in het vierde kwartaal van 2006 iedere week een bekende of minder bekende abonnee van het "Weetje van de dag" (WvdD). Die interviews verschenen éérst in het WvdD en vlak daarna op deze pagina.

 1. Jeroen Doorn
  Adjunct-hoofdredacteur van Webwereld.
 2. Vincent Everts
  Trendwatcher.
 3. Walter Getreuer
  Directeur van Reptielenzoo Serpo in Delft.
 4. Kris Hoet
  Consumer marketing manager bij Microsoft België.
 5. Stefanie Koele
  Afdelingssecretaresse bij het kindertelevisieprogramma "Het Klokhuis".
 6. Johan Kwisthout
  Promovendus aan de Universiteit Utrecht.
 7. Peter Olsthoorn
  Journalist bij Netkwesties en Planet Multimedia.
 8. Naud Philippens
  Onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 9. Peter van Raaij
  Hoofd van de meldkamer van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.
 10. Govert Schilling
  Wetenschapsjournalist met specialisatie sterrenkunde en ruimteonderzoek.
 11. Maria Turkenburg
  Eiwitkristallograaf aan de Universiteit van York (Groot-Brittannië).
 12. Renate Visser
  HR medewerker bij Madame Tussauds in Amsterdam.
 13. Guido Weijers
  Cabaretier.
 14. Roeland van Zeijst
  Ex-diskjockey en -radiopresentator, nu ondernemer.

21 september 2006 - Guido Weijers

"Wie ben je en wat doe je?"

"Wel gênant dat ikzelf moet vertellen wat ik gewonnen heb en zo. Maar ik zal een poging wagen...

Ik ben Guido Weijers, cabaretier. In 2000 won ik de publieksprijs op het grootste cabaretfestival van Nederland (Cameretten) en sindsdien heb ik het voorrecht om 4 of 5 keer per week in alle theaters in Nederland voor uitverkochte zalen te spelen.

Mijn shows zijn hyper, vol energie, stand-up comedy-achtig en interactief met het publiek. Na het zien van mijn voorstelling schreef de Telegraaf: 'Turbocabaret!' De VARA zond mijn debuutprogramma (Oxymoron) uit in 2003, en in 2005 zond SBS6 mijn tweede voorstelling (Myosotis) uit. Dit jaar is op oudejaarsavond mijn 'Oudejaarsconference 2006' te zien bij SBS 6. Op dit moment ben ik ook te zien in 'Peking Express VIP' van Net 5 en toer ik met mijn derde voorstelling door heel het land."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Vanaf januari 2005 krijg ik al trouw elke dag mijn weetje gemaild. Hoe dat is gekomen? Geen idee... Volgens mij doordat ik ergens op het internet een weetje tegenkwam dat ik interessant vond. Daarop heb ik geklikt en toen werd ik doorgelinkt naar jullie site."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Ik was absoluut diegene die zijn vakkenpakket op de Havo samenstelde onder het mom van: "Hoe haal ik het makkelijkst die Havo." En laten we eerlijk zijn Engels, Nederlands, Duits, wiskunde A, biologie en kunstgeschiedenis/tekenen is toch geen pretpakket?!

Later heb ik een Hogere Economische Management opleiding afgerond (toerisme NHTV), waarvoor ik de economische vakken alsnog heb ingehaald. Exact is niets voor mij, laat mij maar creatief zijn."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Zonder twijfel onthullen. Ik wil alles weten zonder geheimen. Ik wil de zwarte kant van de samenleving; de gore details van de zieke mens. Héérlijk. Ik houd van confrontatie met de waarheid!"

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Mij krijg je niet van de mailinglijst af! Ik vind het heerlijk om elke dag post te krijgen. Al was het maar om mijn eigen eenzaamheid op te lossen!

Maar zonder dollen, het "Weetje van de dag" kan me enorm inspireren. Het inspirerendste weetje? 2006 was een legendarisch jaar: de mensheid heeft een kantelpunt bereikt... Voor het eerst zijn er meer mensen met overgewicht, dan mensen met honger. Wat zijn wij mensen toch goed! Op dit feit ga ik in mijn volgende show helemaal los!"

Ga naar boven

27 september 2006 - Peter Olsthoorn

"Wie ben je en wat doe je?"

"Peter Olsthoorn, journalist op internet, maakt onder meer Planet Multimedia en Netkwesties.nl."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Twee of drie jaar geleden, door toeval neem ik aan, wellicht een link vanuit een zoekdienst. 'Weetje van de dag' is een welkome dagelijkse onderbreking van druk werk. De keuze is vaak origineel."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Niet zo exact, maar wel rekenkundig en statistisch. Als journalist wantrouw ik altijd enquête-uitslagen die anderen vaak voetstoots voor waar aannemen en klakkeloos als bron gebruiken.

Vaak kun je een bewering omdraaien om het boeiender te maken dat 90 procent dagelijks schoon ondergoed aantrekt betekent dat 10 procent er vuil bij loopt, ofwel 1,6 miljoen mensen. Maar ervan uitgaande dat veel mensen een sociaal wenselijk antwoord geven verandert het beeld nog meer."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Cijfers uit enquêtes zijn doorgaans onbetrouwbaar en verhullen dus veel. Sterker nog, cijfers worden meestal journalistiek pas boeiend bij enige twijfel. Dat Nederland 41 864 km² groot is, zal wel wezen, is waar en verhult niets. Maar boeiend?"

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Als een minder scherp persoon de lijst zou gaan maken. De maker begrijpt precies wat cijfers betekenen. Hij zou er, op grond van die kracht, nog meer venijn in mogen leggen met bijvoorbeeld een begeleidende zin bij de cijfers."

Ga naar boven

4 oktober 2006 - Maria Turkenburg

"Wie ben je en wat doe je?"

"Mijn naam is Maria Turkenburg. Ik ben een niet-bekende expat-Nederlander. Ik ben eiwitkristallograaf bij de Universiteit van York in Engeland. Ik werk voor een softwareconsortium dat de zorg heeft voor programma's die betrokken zijn bij het bepalen en beschrijven van kristalstructuren van grote moleculen (vooral eiwitten). Voor dit consortium schrijf ik computerhandleidingen, lesmateriaal en andere documentatie.

Verder ben ik moeder. Dat is voor mij door de jaren belangrijk genoeg gebleken om mijn carrière op het tweede plan te laten, en daar zal ik niet zomaar spijt van krijgen. Aan een dochter van 16 en een zoon van 9 kun je voldoende tijd en energie besteden om een fulltime baan zo ongeveer onmogelijk te maken. En dan hoef je je echt geen moment te vervelen!

Even terug naar het 'niet-bekend' zijn... Ik ben een aantal jaren geleden geïnterviewd door het NOS journaal toen York onder water stond. Het was een telefonisch interview; ik heb de reporter die toen in York was (Wouter Kurpershoek) niet eens te zien gekregen. Hij zou koffie komen drinken, maar voordat dat te regelen was, zat hij alweer hoog en droog in Nederland."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Ik heb me op 8 maart 2000 ingeschreven. Ik was in die tijd enorm op het web op zoek naar dingen die te maken hadden met HTML en webdesign, en ik ben altijd op zoek naar aardige Nederlandse websites en zo. Zo zal ik Cijfers.net ook wel gevonden hebben. Wie weet via Smallzine.nl of zo."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Een beetje? Ja, dat denk ik wel. Ik heb een grote interesse in taal, maar ik voel me toch vooral scheikundige, wetenschapper, dat soort dingen. De afgelopen maanden heb ik hard nagedacht over wat ik verwacht van mijn werktoekomst, en daar zie ik zeer zeker een grote rol voor mijn exacte kennis en achtergrond. En ik vrees dat ik het in het dagelijks leven ook vaak genoeg tegenkom."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Mag ik hierbij even op de schutting zitten, zoals de Engelsen zouden zeggen? Ik ben een grote fan van Disraeli's 'lies, damn lies and statistics'. Maar ik geloof ook dat er zonder statistiek veel ongezegd zou blijven. En een deel van de eiwitkristallografie drijft op statistiek en het correct bedrijven daarvan, dus ik kan er niet omheen."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Te veel. Ik vind het heerlijk om elke dag Nederlandse post in mijn vak te vinden, en als dat ook nog interessant is (en vaak zelfs om te lachen) dan zou ik wel gek zijn als ik daar vrijwillig een einde aan zou maken. Toch?"

Ga naar boven

11 oktober 2006 - Vincent Everts

"Wie ben je en wat doe je?"

"Vincent Everts, trendwatcher met onder andere een column op BNR Nieuwsradio en Vincente.nl, directeur van PCzapper.nl (een gratis programma om van je PC een Internet TV te maken) en nog een paar andere dingen."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Ik ben dol op cijfers! Cijfers zijn de beste manier om de realiteit te verhullen en toch de schijn van objectiviteit behouden."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Nogal."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"'There are lies, big lies and statistics.' Ik kan voor mijn gevoel zoveel met cijfers aantonen en ontkrachten dat het bijna een kunst is."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Te veel verzoeken om een interview? Ga lekker door! Vind het leuk hoe het concept uitwerkt."

Ga naar boven

18 oktober 2006 - Kris Hoet

"Wie ben je en wat doe je?"

"Mijn naam is Kris Hoet en ik werk voor het EMEA Consumer Marketing team van Microsoft's Online Services Group (oftewel: MSN/Windows Live). Ondanks het feit dat het EMEA team vanuit Londen werkt, heb ik mijn vaste kantoor in Brussel en is er een kans van 42,85 procent dat je me ergens in het buitenland tegenkomt (laat ik het cijfergehalte hoog houden)."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Een ex-collega was er enthousiast over. Ze had gelijk. Nogmaals bedankt Karin!"

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Ik heb een wiskundige opleiding gevolgd voor ik me in de marketing ging verdiepen. Laten we zeggen dat ik cijfers op een creatieve manier probeer te interpreteren."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Het zou leuk zijn indien alle statistieken zo duidelijk zouden zijn als het 'Weetje van de dag'. Meestal verlies je inderdaad veel tijd om de essentie te vinden."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Verstuur het WVDD in Swahili."

Ga naar boven

25 oktober 2006 - Jeroen Doorn

"Wie ben je en wat doe je?"

"Jeroen Doorn, adjunct-hoofdredacteur van Webwereld.nl."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Op woensdag 14 april 2004. Een ex-collega van mij was een echte statistiekenfreak en derhalve uiteraard lid van de nieuwsbrief. Hij stuurde er enkele door en ik was verkocht. De eenvoud, actualiteit en afwijkend perspectief troffen mij het meest. Daarnaast is het goed materiaal voor een gesprek bij het welbekende koffieapparaat op kantoor."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Hmm, dat is een lastige. Van nature was ik altijd wel goed met cijfers, maar doordat ik de journalistiek in ben gegaan is dat wat afgezwakt. Bij Webwereld moet ik echter regelmatig in statistieken en financiële verslagen duiken. Dat heeft mijn cijfermatig inzicht wel versterkt."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Onthullen natuurlijk! Leuke vraag voor een journalist. Het allerleukste is natuurlijk als een bedrijf met een persbericht komt waaruit blijkt dat het bedrijf zo goed bezig is. Als je dan nader de statistieken induikt en blijkt dat het van geen kant klopt... Dat vind ik de lol aan cijfers.

Aan de andere kant frustreert het ook hoe gemakkelijk journalisten vaak met cijfertjes omspringen. Laatst was er op het NOS journaal dat agenten steeds vaker de fout ingaan en dat ook op steeds jongere leeftijd. Opvallend was dat de stijgingen in absolute aantallen werd weergegeven, zonder dat de aanwas van de politie werd genoemd. Het zal best absoluut zijn toegenomen, maar volgens mij is er veel meer blauw op straat dus wellicht is de stijging van het aantal agenten hoger dan de stijging van het aantal incidenten en valt het allemaal wel dus mee."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Spam. Dan ben ik weg."

Ga naar boven

1 november 2006 - Walter Getreuer

"Wie ben je en wat doe je?"

"Mijn naam is Walter Getreuer. Ik ben getrouwd met Gera en wij hebben 2.1 kinderen (Jeroen, Ivo en Esther) en een 1.0 Gordon Setter.

Ik ben eigenaar en oprichter van 'Reptielenzoo Serpo' in Delft (Serpo.nl). Officieel ben ik daar de directeur, maar in de praktijk komt het er meer op neer dat ik een manusje van alles ben. Naast de werkzaamheden binnen Serpo verstrek ik, als het over reptielenproblematiek gaat, raad en daad aan onder andere het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Algemene Inspectiedienst (AID), douane, politie, leger, etc.

Voor de overheid vang ik in beslag genomen giftige dieren op. We leveren serum (antistof tegen slangengif) en geven advies bij bijtincidenten. Verder coördineer ik zoektochten naar gesignaleerde, vermiste en ontsnapte slangen. Zoals in 1999 naar de vermeende Enkhuizer Lanspuntslang en recent naar een aantal losgelaten Aspisadders in Poortugaal.

Naast mijn gezin draait mijn hele leven om reptielen. Je wordt er niet rijk van, maar je hebt er wel een rijk leven mee."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Via Google ben ik 'Cijfers liegen niet!' tegengekomen, op zoek naar leuke weetjes over reptielen. Vanaf 3 oktober 2002 (WvdD 954) bewaar ik alle weetjes, maar ik was toen al een tijdje lezer. Het blijft leuk om in een verloren kwartiertje oude weetjes te lezen."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Ik ben een typische B-man. Mijn geloofsovertuiging is die van agnosticus: 'Eerst zien, dan geloven.' Verder heb ik aan de TU-Delft een paar jaar elektrotechniek gestudeerd; ik hou dus wel van exacte vakken. Mijn motto is dan ook: 'Meten is weten, gissen is missen.'"

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Onthullen uiteraard."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Weer? Ik ben nooit weggeweest! Maar door af te dalen naar een geitenwollensokkenniveau ben ik zo weg."

Ga naar boven

8 november 2006 - Stefanie Koele

"Wie ben je en wat doe je?"

"Stefanie Koele. Ik werk als afdelingssecretaresse bij het kindertelevisieprogramma 'Het Klokhuis'."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Oef, ik zou het eerlijk gezegd niet precies weten. Ik schat een jaar of 2 geleden dat ik me heb opgegeven. Een vriend vertelde me van jullie site en ik heb me toen direct ingeschreven. Fantastisch, die heerlijke, soms onzinnige weetjes... Soms ook shocking!"

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Ik ben wel exact ingesteld, maar of ik nou een enorme ster ben?! Vroeger had ik op school wel de grootste lol met de exacte vakken."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Natuurlijk onthullen! Maakt een hoop duidelijk en is verhelderend."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Ik zou niet iets kunnen verzinnen, waarom ik niet meer het 'Weetje van de dag' zou willen ontvangen. Dus kom maar op!"

Ga naar boven

15 november 2006 - Johan Kwisthout

"Wie ben je en wat doe je?"

"Ik ben Johan Kwisthout, 30 jaar, samenwonend met Judith, geen kinderen. Ik ben promovendus aan de Universiteit Utrecht en ik doe onderzoek naar de 'computationale complexiteit van probabilistische netwerken'. Dat is informaticaonderzoek met een sterk wiskundige achtergrond. Verder ben ik politiek actief als afdelingsvoorzitter van de SP in Breda."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Aan mijn e-mailarchief te zien in november 2005, volgens mij nadat ik toevallig op Cijfers.net gestuit ben. Soms zijn de weetjes erg bruikbaar, aan de borreltafel of in het politieke debat, meestal zijn het gewoon leuke weetjes die je weer vergeten bent als je wegklikt."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Ja dus (zie hierboven). Maar ik ben zowel in een beta- als in een gammarichting afgestudeerd."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Allebei! Het ligt aan de presentatie en interpretatie van cijfers, de achtergrond waarmee ze verkregen zijn, welk deel van de feiten je belicht of onderbelicht laat enzovoorts. 'Lies, damned lies and statistics' dus. Alleen, cijfers zeggen niet zoveel zonder een context.

Om een bekend voorbeeld uit de psychologie te geven: 'Stel er breekt een epidemie uit en er zijn twee alternatieve behandelmethoden, A en B. Welke kiezen we?' Afhankelijk van de vraagstelling kiest de overgrote meerderheid van de proefpersonen A dan wel B. De cijfers zijn echter precies gelijk! Alleen zijn ze bij de eerste vraag in termen van 'aantallen slachtoffers' en in de tweede vraag als 'aantallen overlevenden' gesteld."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Moeten betalen voor ieder bericht, zoals die SMS-rotzooi waar je amper meer vanaf komt..."

Ga naar boven

22 november 2006 - Govert Schilling

"Wie ben je en wat doe je?"

"Govert Schilling, freelance wetenschapsjournalist, met sterrenkunde en ruimteonderzoek als specialisme. Ik schrijf eigenlijk gewoon over alles wat zich buiten de aarde afspeelt, voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Een ernstig uit de hand gelopen hobby: ik heb geen sterrenkunde gestudeerd en ook geen journalistieke opleiding gevolgd. Op Allesoversterrenkunde.nl houd ik ook een eigen website bij en ik heb ruim veertig kosmische boektitels op mijn naam staan."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Ik wist vaag van het bestaan, maar kwam er nooit toe om actief op zoek te gaan. Maar toen ik een paar maanden geleden ergens een link voorbij zag komen, heb ik me meteen geabonneerd. Elke ochtend een klein cadeautje in mijn postbus, heerlijk."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Mijn omgeving vindt me af en toe iets te exact; zelf vind ik het allemaal wel meevallen. Ik ben in elk geval wel gek op cijfers en getallen (hoewel ik de laatste tijd wat moeite heb met het getal 50: ik ben op 30 november 1956 geboren...)."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Allebei! Dat maakt ze zo boeiend. Ze scheppen orde in de informatiechaos, maar verlenen nonsensargumenten ook vaak geheel onterecht een air van exactheid (deze crème vermindert rimpels met 62 procent!)."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Langere mailtjes of ongewenste reclame. En waarom is er trouwens geen WvdD op zaterdag en zondag?"

Ga naar boven

29 november 2006 - Renate Visser

"Wie ben je en wat doe je?"

"Renate Visser, HR medewerker bij Madame Tussauds in Amsterdam. Ik doe een oprechte poging personeel en management goed op elkaar af te stemmen en beide partijen gelukkig (of ten minste tevreden) te houden."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Goede vraag... Ik zou het werkelijk niet weten. Bij toeval denk ik. Zoals je in zoveel dingen bij toeval verzeild raakt en nooit meer weet hoe dat ook alweer kwam. Ben er in ieder geval niet meer van af te brengen en zorg ook vooral dat steeds meer mensen obsessief meelezen."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Ben bang dat dat tegenvalt. Moet ik ook niet willen..."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Onthullen!! Ben gek op cijfers en weetjes, vooral de meest schokkende en de meeste irrelevante! Héérlijk, vooral blijven doen!"

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Meer dan 5 weetjes per dag ontvangen zou best vermoeiend zijn. Verder blijf ik er gewoon lekker op staan!"

Ga naar boven

6 december 2006 - Naud Philippens

"Wie ben je en wat doe je?"

"Mijn naam is Naud Philippens. Ik ben 40 jaar jong en woon samen met mijn nog jongere vrouw Carin en ons vierjarig zoontje Cas in Heerlen.

"Ik werk sinds 1999 met bijzonder veel plezier bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De eerste 2 jaar mocht ik als trainee kennis maken met enkele van de vele statistieken die het CBS rijk is. Sinds 2001 ben ik overwegend als leidinggevende actief."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Een jaar of 5 geleden ontving ik van een vriend de verwijzing naar een site die mijn honger naar statistische cijfers een poosje zou kunnen stillen. Hoewel ik toen al op de hoogte was van het bestaan van 'Cijfers liegen niet!', besloot ik deze keer om me in te schrijven voor de mailinglist. Het feit dat ik nog steeds dagelijks een statistisch feit ontvang verraadt mijn tevredenheid over jullie site."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Zowel op de middelbare school als tijdens mijn studie (fiscale) economie was statistiek mijn favoriete vak. In mijn vrije tijd is sport mijn grote passie. Sinds mijn zevende mis ik zelden een belangrijke voetbal-, schaats- of wielerwedstrijd op tv. Daarnaast schep ik er al sinds het WK voetbal van 1974 genoegen in om aan de slag te gaan met allerlei lijstjes, rangordes en scores."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Allebei. Dit is uiteraard mede afhankelijk van de bedoeling en/of expertise van de samensteller. Hoe dan ook ervaar ik het als fascinerend om bij statistische samenhang te doorgronden in hoeverre er sprake is van oorzaak en gevolg, een samenspel tussen beide of een externe verklaring."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Deze vraag zouden jullie aan de mensen van de techniek moeten stellen. Van mijn kant is er geen enkele reden om initiatief op dit punt te overwegen."

Ga naar boven

13 december 2006 - Roeland van Zeijst

"Wie ben je en wat doe je?"

"Roeland van Zeijst is de naam, parttime mediamannetje (voorheen AVRO radio) en daarnaast werkend aan mijn bedrijfje clicklab, dat zich bezighoudt met digitale contentpersonalisatie."

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Dat is erg lang geleden. Ik weet niet eens zeker of er toen al cijfers waren."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Dat van die digitale contentpersonalisatie heb ik zelf ontwikkeld na twee technische opleidingen, dus ik mag niet klagen."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Allebei. Er is vrijwel altijd ruimte voor interpretatie. Het gevaar is dat opiniemakers en beslissers achter een 'hard' cijfer aanhobbelen omdat dat makkelijke argumenten oplevert, totdat je de achterliggende methodiek erbij betrekt.

Een actueel voorbeeld is dat van het generaal pardon: volgens het kamp-Ja gaat het om 26 000 mensen. Daar werd voorheen weinig tegenin gebracht. Nu het pardonplan in eerste instantie door de Kamer is aangenomen, gaat het volgens het kamp-Nee bij nader inzien misschien wel om 200 000 mensen. Het is helemaal afhankelijk van hoe je zo'n groep definieert.

Voor die definitiekwestie is nu ineens aandacht; meestal laten politici en journalisten dat soort dingen achterwege wegens te saai en te ingewikkeld, kortom: wegens een gebrek aan soundbite-fähigkeit. Je moet je altijd afvragen hoe cijfers tot stand zijn gekomen. Welke werkelijkheid wordt er eigenlijk beschreven? En heeft die nog wel iets te maken met de mensen over wie het gaat?"

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Ik heb een héél goed spamfilter..."

Ga naar boven

20 december 2006 - Peter van Raaij

"Wie ben je en wat doe je?"

"Al bijna 54 jaar heet ik Peter van Raaij en doe ik van alles. In het begin vooral veel dingen die niet mochten. Later werd dat anders, zeker toen ik bij de overheid aan de slag ging.

Nu werk ik als hoofd Beheer & Projecten bij de gemeenschappelijke meldkamer van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Daar houd ik met een team van beheerders (C2000 en de rest, technisch-, functioneel- en applicatiebeheer) de meldkamers van brandweer, ambulance en politie (rood-wit-blauw) operationeel en de mannen en vrouwen op straat mobiel bereikbaar.

"Wanneer en hoe ben je op deze mailinglist verzeild geraakt?"

"Altijd zoekende naar cijfertjes kwam ik jáááren geleden al Cijfers.net tegen. En omdat de waarheid van een net zo hoog gehalte is als de humor stond ik dezelfde dag op de mailinglist."

"Ben je een beetje exact onderlegd? Of valt dat tegen?"

"Mwaw, echt exact, nee. Ik ben meer een mensen mens met een interesse in techniek en een nog veel grotere interesse in filosofie. De oudste exacte wetenschap..."

"Cijfers... onthullen of verhullen?"

"Cijfers laten zien wat je wilt zien. Doe dit maar eens... Kijk samen naar een bierviltje dat je verticaal tussen je in houdt. De een ziet een biermerk (of zoiets) de ander niks. En je kijkt naar hetzelfde bierviltje! Met cijfers is het niet anders."

"Wat is er voor nodig om je weer van deze mailinglist af te krijgen?"

"Eraf? Kan dat ook? Dat wil toch niemand?"

Ga naar boven

Op 1 augustus 2022 schreef Jeroen:

"Hoe ben je hier toch weer achter gekomen? Briljant verhaal!"

Meer...