Cijfers liegen niet!

De Eerste Wereldoorlog (2)

Iedereen, ja zelfs jij, kent de besnorde Britse minister van Oorlog, Horatio Herbert Kitchener.

Hij is vooral bekend van de poster waarop hij (met zijn wijsvinger in de aanslag) zegt: "Britons, your country needs you!" Groot-Brittannië wist er maar liefst 500 000 vrijwilligers voor de Eerste Wereldoorlog mee te strikken. En 19 000 van hen stierven op de allereerste dag van de Slag om de Somme.

Ben je *%!¿?#@$ in slaap gevallen?

97 procent van alle soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven lagen zaten helemaal onder de luizen.

Slag aan de Somme.

Twee Britse militairen met een watergekoelde Vickers M.18 mitrailleur tijdens de Slag aan de Somme.

In de Eerste Wereldoorlog vielen tijdens Duitse bombardementen met zeppelins 1 415 Britse doden.

Ongeveer 60 000 soldaten werden gedood door... sneeuwlawines.

In het Britse leger stond op 37 vergrijpen de doodstraf. Zo werden bijvoorbeeld 449 soldaten ter dood veroordeeld omdat ze in slaap gevallen waren tijdens het wachthouden. Overigens werden 'slechts' 2 executies daarwerkelijk uitgevoerd...

Zijn jullie nou nog niet uitgestorven? Copyright © Robbetje®.

Gifgas

Niet alleen in de zee voor Knokke (België) liggen miljoenen kilo's munitie en gifgas uit de Eerste Wereldoorlog. Ook in Beaufort's Dyke, een sleuf in het Noorderkanaal tussen Schotland en Noord-Ierland van 50 km lang, 3,5 km breed en 200 tot 300 m diep, ligt volgens het Britse Ministerie van Defensie ruim 1 000 000 000 kg munitie uit de beide wereldoorlogen.

Zijn jullie nou nog niet uitgestorven? Copyright © Robbetje®.

Naar schatting 14 500 ton betreft artillerieraketten met fosgeen, dat in WOI als gifgas werd gebruikt. Tot op de dag van vandaag spoelt het spul met enige regelmaat aan op de Noord-Ierse en Schotse kusten.