Cijfers liegen niet!

Werk (11)

Managementgoeroes Tom Peters en Robert Waterman scoorden ooit een geweldige hit met hun boek In Search of Excellence. In het boek, met daarin de 8 belangrijkste kenmerken van een succesvolle strategie, werden 43 "excellente bedrijven" beschreven. Helaas voor Peters en Waterman kwam 70 procent van die bedrijven binnen een paar jaar na de publicatie van het boek (ernstig) in de problemen.

Dat deed me denken aan een artikel in Het Financieele Dagblad: "80 procent van alle beslissingen binnen het bedrijfsleven worden genomen op basis van niet-zakelijke overwegingen."

Symboolvrouw. Copyright © Robbetje®.
Symboolvrouw. Copyright © Robbetje®.

Symboolvrouwen

Als een bestuur, bijvoorbeeld van een beursgenoteerde onderneming, voor minder dan 15 procent uit vrouwen bestaat, dienen die vrouwen als symbool. Pas als vrouwen minimaal 35 procent van het bestuur uitmaken worden zij niet langer als 'symboolvrouw' maar als individu gezien.

In Amerika is 15 procent van alle mannen groter dan 1,83 m. Van alle mannelijke CEO's (van de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven) is 58 procent groter dan 1,83 m.