Cijfers liegen niet!

Werk (8)

17 procent van alle Britse managers is ervan overtuigd dat je op ieder willekeurig moment 20 procent van al het personeel op straat kunt zetten, zonder dat dat schadelijke gevolgen heeft voor het bedrijf waar hij of zij werkt.

14 procent van alle Nederlandse werknemers houdt er serieus rekening mee dat ze op ieder moment ontslagen kunnen worden.

Vergaderruimte. Copyright © Robbetje®.

Gemiddeld wordt ieder jaar 1,7 procent van alle Nederlandse werknemers ontslagen. Van nog eens 3 procent wordt het tijdelijke contract niet verlengd. In de industrie ligt het ontslagpercentage het hoogst (3,6 procent); bij de overheid en in het onderwijs het laagst (0,5 procent).

Vergaderruimte. Copyright © Robbetje®.

Hoe word je ontslagen?

10 procent van alle werkgevers vindt dat ze medewerkers mogen ontslaan op grond van ongezond gedrag; 2 procent van alle werknemers is het daarmee eens.

Hoe krijg je te horen dat je ontslagen bent? 3 procent via een voicemailbericht, een tekstbericht of een e-mailtje. 5 procent via een brief. Nog eens 5 procent tijdens een gesprek met de HRM-manager. 20 procent tijdens een personeelsbijeenkomst. En 67 procent tijdens een gesprek met de baas.

Zo'n gesprek kan trouwens heel 'verrassend' verlopen... Eind 2021 ontsloeg CEO Vishal Garg van de Amerikaanse hypoheekverstrekker Better.com 900 medewerkers via Zoom. Zo'n 9 procent van het totale personeelsbestand kreeg totaal onverwacht via het internetplatform voor videobellen te horen: "Als je in deze groepscall zit, behoor je tot de ongelukkige groep mensen die wordt ontslagen."

58 procent verkoopt bedrijfsgeheimen

Als ontslag dreigt, en ze zeker weten dat ze niet gesnapt worden, steelt 58 procent van alle Wall Street-medewerkers bedrijfsgegevens om ze daarna aan de hoogste bieder te verkopen.

Pillen. Copyright © Robbetje®.

Van alle Nederlandse en Vlaamse werknemers zou zo'n 25 procent bedrijfsgeheimen verkopen als dat genoeg geld oplevert.

Pillen. Copyright © Robbetje®.

Na een reorganisatie op het werk slikken de vrouwelijke achterblijvers 12 procent meer angstremmers; de mannelijke achterblijvers slaan 50 procent meer slaappillen achterover. Het aantal werknemers dat overlijdt aan hart- en vaatziekten neemt toe met een factor 2.