Cijfers liegen niet!

Werk (3)

Freek de Jonge zei het al: "Altijd je mond houden, dan kan je niks gebeuren!" Van alle goedbedoelende klokkenluiders (mensen die misstanden op hun werk aan de kaak stellen) wordt 35 procent zwaar onder druk gezet om toch maar vooral niets te zeggen. 8 procent wordt geschorst en 40 procent wordt uiteindelijk zelfs ontslagen.

23 procent huilt op het werk

Wel of geen klokkenluider, bijna een kwart (23 procent) van alle Amerikanen is op het werk wel eens in huilen uitgebarsten. En 10 procent heeft zelfs met geweld op het werk te maken gehad.

Afscheidsbrief. Copyright © Robbetje®.

In Oost-Azië bewijzen ze dat het altijd erger kan. Zo bleek eind 1998 dat in 12 maanden tijd een recordaantal van 90 000 Japanners spoorloos verdwenen was. Daarnaast pleegden dat jaar bijna 33 000 Japanners zelfmoord; een absoluut record en een stijging van 35 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Zo'n 20 procent schreef in de afscheidsbrief zelfmoord te hebben gepleegd vanwege de economische recessie.

Afscheidsbrief. Copyright © Robbetje®.

En wie denkt dat het zelfmoordpercentage in Japan met ruim 25 per 100 000 inwoners hoog is moet eens naar Rusland afreizen. Daar pleegden in 2002 maar liefst 38,4 op de 100 000 inwoners zelfmoord.

Eten of gegeten worden, letterlijk

Gelukkig staat werkend Nederland heel positief in het leven: 33 procent van alle jonge hoogopgeleide Nederlanders rekent zichzelf bijvoorbeeld tot de beste 10 of zelfs 5 procent van het afstudeerjaar. Vooral IT-ers hebben een bijzonder hoge dunk van zichzelf.

In het bedrijfsleven komt dat surplus aan zelfvertrouwen goed van pas, want daar is het vaak letterlijk "eten of gegeten worden". Zo zei 23 procent van alle leidinggevenden bij een dot-com bedrijf tijdens de internethype: "Als het er echt op aankomt vreet ik desnoods een ander mens op om te overleven." Jij en ik zijn nog niet helemaal uit de gevarenzone want ook nu nog zou zo'n 6 procent van alle managers het servet voorbinden. Maar alléén als het écht nodig is natuurlijk.

Een dagelijks dutje

En dan nog een gratis tip voor alle werkgevers... Als je aan werknemers hoge eisen stelt zijn ze 20 procent vaker ziek, zwak en misselijk dan collega's die minder hoeven te presteren. Maar als je ze daarentegen iedere middag een dutje van 45 minuten laat doen stijgt, althans volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, hun arbeidsproductiviteit met maar liefst 35 procent!

Voldoende vakantie blijkt ook belangrijk, en echt niet alleen voor werknemers. Want als je de zomervakantie overslaat neemt volgens het Amerikaanse Center for the Advancement of Health je kans op een hartinfarct met 32 procent toe.

Vakantie op het strand. Copyright © Robbetje®.

176 vakantiedagen per jaar

Vakantie op het strand. Copyright © Robbetje®.

Wat zijn de 6 landen met de meeste vrije dagen per jaar? Zweden: 39. Denemarken, Engeland en Frankrijk: 36. Portugal: 35. En Spanje: 34. Nederlandse werknemers hebben 28 betaalde vrije dagen per jaar; Canadezen en Japanners 10. Amerikanen kunnen strikt genomen aanspraak maken op 0 betaalde vakantiedagen.

Veel vooruitgang hebben we wat dat betreft niet geboekt: ruim vóór het begin van onze jaartelling had een Romein namelijk gemiddeld, ja je leest het goed, 176 vakantiedagen per jaar!