Cijfers liegen niet!

Werk (2)

Binnen een bedrijf kost een werkplek met alles erop en eraan gemiddeld zo'n 9 000 euro (excl. BTW) per jaar. Een werkplek thuis kost nog niet de helft.

Managers die nerveus worden van thuiswerken en zich bezorgd afvragen of die medewerkers niet de hele dag uit hun neus zitten te eten, moeten eens wat beter om zich heen kijken. Een gemiddelde kantoormedewerker loopt namelijk dagelijks zo'n 20 keer naar bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of de kopieermachine. En elk van die 'rondjes' duurt gemiddeld 8 tot 10 minuten.

16 procent wil sterven in het harnas

Microfoon. Copyright © Robbetje®.

Dat maakt de stelling van wijlen John Neervens er bepaald niet minder intrigerend op. De oud-directeur van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) stelde ooit in een interview: "Nog geen 50 procent van de talenten van werknemers wordt daadwerkelijk benut."

Microfoon. Copyright © Robbetje®.

Zou Neervens zich trouwens herkend hebben in de analyse die psychoanalyticus Manfred Kets de Vries ooit gaf van de psyche van de topmanager? De Vries: "16 procent van alle topmannen fantaseert erover in het harnas te sterven en in een kist naar buiten gedragen te worden."

En hoe vind je eigenlijk zo'n gek, eh manager voor je bedrijf? Dat blijkt bij nader inzien helemaal niet zo gemakkelijk, want een goede indruk bij een sollicitatiegesprek voorspelt slechts in 20 procent van alle gevallen of iemand een goede manager is.

25 procent slijmt bij de baas

Kist met geld. Copyright © Robbetje®.

Gek of niet, Nederlandse topmanagers verdienen uitstekend. En dus vraagt dan meteen het hele land zich af: "Hoe rechtvaardig is de inkomensverdeling in Nederland eigenlijk?" Oordeel zelf zou ik zeggen: de meest verdienende 10 procent van het land verdient ruim 25 procent van het totale inkomen. In de meeste andere Europese landen ligt dat percentage op 20; in de VS ligt het op 30.

Kist met geld. Copyright © Robbetje®.

Tenslotte nog een gouden tip voor alle lezers die niet tot die 10 procent horen: "Probeer het eens met slijmen." Uit een onderzoek van de Volkskrant bleek namelijk dat 22 procent van alle Nederlanders met succes slijmt bij de baas. Slechts een luttele 3 procent slijmt zonder succes. De overige 75 procent slijmt nooit omdat ze, naar eigen zeggen, alleen beoordeeld willen worden op basis van hun prestaties. De sukkels...