Cijfers liegen niet!

Werk (1)

Het Trimbos Instituut keek een tijdje geleden op de werkvloer rond en kwam tot een schokkende conclusie: ongeveer 20 procent van alle werkende Nederlanders heeft een psychische stoornis. 14,6 procent van alle vrouwen kampt met angststoornissen, 9,1 procent heeft last van stemmingsstoornissen en 12 procent van alle mannen heeft een alcoholprobleem.

25 procent is knettergek

Psychoanalyticus Manfred Kets de Vries verdiepte zich in de psyche van het hogere echelon en kwam tot een vergelijkbare conclusie: "Zo'n 25 procent van alle bestuurders in het bedrijfsleven is knettergek."

Telefoon. Copyright © Robbetje®.

Misschien dat daarom Nederlandse werknemers jaarlijks voor ongeveer 450 miljoen euro schade aanrichten bij hun werkgevers? Uit pure frustratie? Want alleen al aan kantoorapparatuur gaat ieder jaar voor 158 miljoen euro in rook op.

Telefoon. Copyright © Robbetje®.

Rest de vraag: "Is ontsnappen mogelijk? Is baas worden misschien een oplossing? Hebben die het makkelijker?" Nou nee. Zo zijn managers bijvoorbeeld 18 procent van hun tijd bezig met het sussen van ruzies tussen werknemers en wachten ze gemiddeld 17 minuten per dag aan de telefoon op een antwoord dat nooit komt.

"Ik eet nog liever stront!"

Managers zijn ook vrijwel nooit populair. Iets meer dan 8 procent van alle secretaresses zegt bijvoorbeeld: "Ik eet liever stront dan dat ik met mijn baas uit eten ga."

"Oké, een andere baan dan wellicht?" Nee, dat biedt ook al geen soelaas. Als je ontslag neemt en van baan wisselt ga je er slechts in 28 procent van de gevallen op vooruit. 34 procent van alle jobhoppers gaat er zelfs op achteruit...