Cijfers liegen niet!

Voetbal (1)

De allereerste voetbaleisen werden in 1872 door de Engelse voetbalbond op papier gezet. Ze vormen nog altijd de basis voor de huidige regels van de Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Een voetbal:

  1. heeft een omtrek van minimaal 68 en maximaal 70 cm;
  2. weegt minimaal 410 en maximaal 450 gram;
  3. en is opgeblazen tot minimaal 0,6 en maximaal 1,1 atmosfeer.

20 zeshoeken en 12 vijfhoeken

Aanvankelijk bestond een bal uit 6 tot 12 binnenstebuiten aan elkaar gestikte leren stroken die door een veter bijeen gehouden werden. Zo rond 1950 ging de veter eruit en in jaren '60 werden de stroken vervangen door 20 witte zeshoekige en 12 zwarte vijfhoekige leren lapjes. Inmiddels is ook het leer helemaal verdwenen: een moderne voetbal bestaat uit allerlei laagjes verlijmde kunststoffen.

Koning voetbal. Copyright © Robbetje®.
Koning voetbal. Copyright © Robbetje®.

Wedstrijdballen zijn duurder dan trainingsballen. Dat komt omdat ze nauwelijks van elkaar mogen verschillen en omdat ze tijdens hun levensduur ook al niet van vorm mogen veranderen.

Dat wordt getest door de bal met behulp van een robotbeen 2 000 keer (evenveel als er volgens de FIFA tijdens een wedstrijd gemiddeld tegen een bal getrapt wordt) met een snelheid van 50 km/uur tegen een stalen plaat te schieten. Als de bal ook daarna nog steeds rond is krijgt ie het stempel "goedgekeurd door de FIFA".

8 vlakken polyurethaan

Sinds het WK van 1970 levert Adidas alle wedstrijdballen voor het wereldkampioenschap voetbal. De bal van 1970 heette Telstar, die van het WK in 2006 Teamgeist. Overigens bestaan moderne ballen al lang niet meer uit vijf- en zeshoekjes. Zo was de Teamgeist bijvoorbeeld opgebouwd uit 12 stroken die de vorm van de wereldbeker hadden. En de Jabulani, de voetbal waarmee op het WK van 2010 gespeeld werd, bestond uit 8 vlakken thermoplastisch polyurethaan.