Cijfers liegen niet!

Verkeer (4)

Aan het begin van de twintigste eeuw vond 90 procent van al het personenvervoer tussen Amerikaanse steden plaats per trein. Nu is dat 1 procent.

'n Spitsuur van 180 min.

Een Amerikaan die van of naar zijn werk rijdt staat gemiddeld 20 procent van de tijd vast in een file. Gelukkig zegt 23 procent van al die Amerikanen in zijn of haar droomauto te rijden.

Stopwatch. Copyright © Robbetje®.
Stopwatch. Copyright © Robbetje®.

Volgens het verkeersbureau van de Amerikaanse staat Texas duurde in 1970 het spitsuur voor het laatst 60 minuten. Rond de millenniumwisseling duurde het Texaanse 'spitsuur' ruim 180 minuten.

Voor ritjes van minder dan 2,5 km neemt bijna 40 procent van alle Nederlanders en niet meer dan 2 procent van alle Amerikanen de fiets.

Sturen met voeten of knieën

Van alle Amerikaanse automobilisten die tegen een boom rijden is 90 procent een man.

Misschien heeft dat hier iets mee te maken... Percentage Amerikaanse automobilisten dat toegeeft wel eens met de voeten of knieën te sturen: 8.

115 mph op de sneeuwscooter

In de Amerikaanse staat Wisconsin geldt voor sneeuwscooters een maximumsnelheid van 50 mijl per uur (mph). Topsnelheid van de snelste sneeuwscooter die er te koop is: 115 mph. Dat is, schrik niet, maar liefst 185 kilometer per uur!

De immens populaire all-terrain vehicles (ATV's of quads) verwonden en doden jaarlijks meer dan 110 000 Amerikanen. En zo'n 35 000 slachtoffers zijn jonger dan 16 jaar.

Het aantal zelfdodingen door koolmonoxidevergiftiging is in de VS tussen 1968 en 1998 met 43 procent afgenomen. Dat is waarschijnlijk omdat auto's beter worden gecontroleerd op de uitlaatgassen die ze produceren.