Cijfers liegen niet!

Internationaal terrorisme

Tijdbom. Copyright © Robbetje®.

Vlak na de terroristische aanslagen in Amerika, op 11 september 2001, werden wereldwijd (vrijwel) alle vliegtuigen aan de grond gehouden. Het gevolg was dat heel even het klimaat veranderde: de dagen werden gemiddeld 1 graad Celsius warmer, de nachten 1 graad Celsius kouder.

Toen president George W. Bush vrijwilligers vroeg voor de oorlog tegen het terrorisme vond 84 procent van alle Amerikanen dat een puik idee. Percentage Amerikanen dat er niet over peinsde om zich als vrijwilliger te melden: 60.

Tijdbom. Copyright © Robbetje®.

In de pakweg 10 seconden dat het duurt om dit ene kleine stukje tekst te lezen heeft de VS ruim 550 000 dollar uitgegeven aan defensie. Amerika neemt wereldwijd ca. 35 procent van alle defensie-uitgaven voor haar rekening; de gezamenlijke 'schurkenstaten' 3 procent.

Gezichtsherkenning en irisscanning

Aantal keren dat de peperdure gezichtsherkenningssoftware in de Amerikaanse stad Tampa (Florida) in de 24 maanden na introductie een (al dan niet verdacht) persoon wist te identificeren: 0.

Ook in 2017 bleek gezichtsherkenningssoftware nog altijd te onnauwkeurig om van enig nut te zijn. Zo leverde bijv. 15 procent van alle scans door de FBI een 'fout-positief' op.

Hoe betrouwbaar is irisscanning zoals die bijvoorbeeld op luchthavens wordt toegepast? Volgens de fabrikant gaat het slechts in 0,5 procent van alle gevallen fout. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat het in ongeveer 6 procent van alle gevallen verkeerd.

Als je gegevensbestanden koppelt kwadrateert het aantal fouten dat erin zit. Dat ondervond ook de Amerikaanse senator Edward Kennedy: in de jaren 2001, 2002 en 2003 werd hij alles bij elkaar 5 keer op luchthavens tegengehouden omdat hij op een lijst met verdachten stond.

Explosieven. Copyright © Robbetje®.

CIA

Aantal CIA-medewerkers bij oprichting: 35. Geschat aantal nu: meer dan 100 000. Budget bij oprichting: een paar duizend dollar per jaar. En nu: minimaal 53 miljard dollar per jaar.

Geloof het of niet, maar het CIA-hoofdkantoor in Langley, Virginia (USA) heeft een souvenirwinkeltje. Prijs van een 'speciaal' CIA-cassettebandje met de tekst "Made in China" erop: 5 dollar.

Explosieven. Copyright © Robbetje®.

Voor slechts één miljard dollar...

Maharishi Mahesh Yogi, de voormalige goeroe van onder andere The Beatles, had een geheel eigen oplossing voor het wereldwijde terrorisme: "Als 40 000 mensen gelijktijdig mediteren kan alle stress en haat geneutraliseerd worden." Yogi wilde voor slechts 1 miljard dollar het zaakje wel regelen.