Cijfers liegen niet!

Taal

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Louann Brizandine spreken op een heel gewone dag als vandaag volwassen mannen gemiddeld 7 000 en volwassen vrouwen gemiddeld 20 000 woorden.

Pratend hoofd. Copyright © Robbetje®.

Volgens onderzoeker Guy De Pauw van de Universiteit van Antwerpen zijn er ook grote verschillen in de snelheid waarmee dat gebeurt. Randstedelingen spreken bijvoorbeeld gemiddeld 5,42 lettergrepen per seconde; een stuk sneller dan de inwoners van Groningen, Drenthe en Zuid-Nederland die gemiddeld 4,96 lettergrepen per seconde uitbraken. Alleen Limburgers zijn nóg trager: zij komen niet verder dan 4,89 lettergrepen per seconde.

Pratend hoofd. Copyright © Robbetje®.

De onderzoeksresultaten van Guy werden overigens vrijwel direct in twijfel getrokken. Want de steekproef bleek uit slechts 160 leraren en leraressen te bestaan, die ook nog eens opgedeeld waren in de groepen jong, oud, man en vrouw. Of zoals Hans van Maanen een paar weken later in de Volkskrant schreef: "1 oude stotteraarster in de groep en je achterstand is hopeloos."

De uitspraak van onderzoeker De Pauw zelf deed het zaakje ook al geen goed. Hij verklaarde één dag na de gekte in de media: "De verschillen zijn niet significant."

Maximaal 225 woorden

Maximaal aantal woorden dat een gemiddelde Engelstalige wereldburger in 1 minuut kan uitspreken: 225. Dat is ruim voldoende voor zeker 2 goeie bakken. Want de beste (lees: de leukste) moppen zijn gemiddeld 103 woorden lang.

Woordenboek. Copyright © Robbetje®.

Het aantal woorden waarvan een moppentapper zich kan bedienen wordt trouwens alsmaar groter. Volgens Oxford University Press (Groot-Brittannië) is de hoeveelheid Engelse woorden de afgelopen eeuw namelijk met 25 procent toegenomen.

Woordenboek. Copyright © Robbetje®.

De oudste Engelse woorden zijn, hoe kan het ook anders op een site als deze, "two", "three" en "five". Volgens statistici zijn ze al zeker 9 000 jaar in gebruik.

Dan komt "jazz" eigenlijk nog maar net kijken. Dat woord werd in 1913 in het Amerikaans/Engelse woordenboek opgenomen. Jaar waarin "supermarkt" verscheen: 1933. En het jaar waarin de afkorting "UFO" voor het eerst in een woordenboek werd gezien: 1956.