Cijfers liegen niet!

Statistiek

Volgens natuurkundige en Nobelprijswinnaar Leon Lederman is 92,4 procent van alle statistieken verzonnen. Ik denk eerlijk gezegd dat die schatting aan de conservatieve kant is...

Vragenlijst. Copyright © Robbetje®.

's Werelds grootste vragenlijst werd vrijwel zeker door de Engelse filosoof Jeremy Bentham (1748-1832) gemaakt. De enquête ging over armoede onder de Engelse stedelijke bevolking in het begin van de 19de eeuw en bestond uit meer dan 3 000 vragen. De respons viel een beetje tegen: Bentham ontving minder dan 10 volledig ingevulde vragenlijsten retour.

Vragenlijst. Copyright © Robbetje®.

Hoe zeker is zeker?

Als een enquêtevraag negatief geformuleerd wordt geven mensen een ander antwoord dan wanneer diezelfde vraag positief wordt geformuleerd. Een Amerikaanse onderzoeker vroeg eens: "Moet de overheid toespraken tegen de democratie verbieden?" Daarop antwoordde 46 procent: "Nee!" Op de vraag: "Moet de overheid toespraken tegen de democratie toelaten?" antwoordde 25 procent: "Ja!"

Hoeveel procent van alle mensen denkt dat iets daadwerkelijk zal optreden als wordt gezegd dat iets "zeker zal gebeuren"?

  • Volwassenen: 97 procent.
  • Tieners van 15 jaar: 86 procent.
  • Tieners van 13 jaar: 81 procent.
  • Tieners van 11 jaar: 69 procent.

250 milliseconde eerder

In september 2003 bleek dat Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, 571 346 euro had betaald voor een rapport van een extern onderzoeksbureau. Omvang van dat rapport: 1,5 A4-velletjes.

Proefpersonen geven op de vraag: "Noem een dier dat klein is" gemiddeld 250 milliseconde eerder antwoord dan op de vraag: "Noem een klein dier".