Cijfers liegen niet!

Sociale media (4)

Een Nederlandse kleuter staat gemiddeld op meer dan 1 000 online foto's.

Printer. Copyright © Robbetje®.

Het staat (stond) er toch écht, in de voorwaarden van Tinder: "You should not expect that your personal information, chats, or other communications will always remain secure." En dus stond journaliste Judith Duportail een onaangename verrassing te wachten toen ze alles wat de datingapp over haar wist opvroeg: 800 A4-tjes met vaak zeer, zéér persoonlijke informatie.

Printer. Copyright © Robbetje®.

Percentage Tindergebruikers dat niet gehuwd is maar wel een vaste relatie heeft: 12. En dat getrouwd is: 30.

Femke ziet het licht

Op 28 juli 2016 zag Femke Halsema eindelijk het licht: "Twitter zuigt en kost meer energie dan het geeft." Om vervolgens de stekker uit haar account te trekken: "Zo, ik geef er de brui aan hier op Twitter." Het duurde wel even voordat de oud-fractievoorzitter van GroenLinks en latere burgemeester van Amsterdam tot dat inzicht was gekomen: 82 maanden en meer dan 26 000 tweets.

Ramptoeristen

Op vrijdag 23 juni 2017 gebeurde op de A58 een ernstig ongeluk: een touringcar botste op een auto. Aan de andere kant van de snelweg ontstond al snel een 'kijkersfile' (en enkele bijna-aanrijdingen) doordat automobilisten foto's en filmpjes met hun smartphones maakten. En dus bekeurde een motoragent in 1,5 uur tijd 28 automobilisten. De politie: "Dat hadden er veel meer kunnen zijn, maar er waren niet genoeg agenten inzetbaar."

Auto. Copyright © Robbetje®.
Auto. Copyright © Robbetje®.

Eén jaar later: zelfde weg (A58), ander ongeluk (1 dode, 2 gewonden). Slachtoffers werden uitgebreid gefotografeerd en gefilmd vanuit rijdende auto's op de andere rijbaan, ramptoeristen liepen dwars door sporen die nog niet onderzocht waren en een vrouw kwam speciaal aangelopen om het reanimeren van een (naar later bleek, dodelijk) slachtoffer met haar smartphone te kunnen filmen. Geërgerde politieagenten slingerden 25 gekken op de bon, maar dat hadden er volgens een politiewoordvoerder ook makkelijk 250 kunnen zijn. "Onze prioriteit was het helpen van de slachtoffers."