Cijfers liegen niet!

Slapen

Een Nederlander slaapt gemiddeld 7 uur en 32 minuten per nacht. Werkende Nederlanders van 25 tot 35 jaar slapen gemiddeld 6 uur en 58 minuten. Volgens slaapdeskundigen is dat te weinig: zij adviseren minimaal 8 uur slaap per nacht. Niet zo vreemd dus dat 60 procent van alle Nederlandse vrouwen en 50 procent van alle Nederlandse mannen 's ochtends niet uitgerust uit bed stapt.

Topsporters slapen op hun buik

Nederlandse artiesten slapen nog minder: per nacht zo'n 6 uur en 48 minuten. Sporters slapen daarentegen veel meer: ongeveer 8 uur en 30 minuten per nacht. Een bekend voorbeeld was PSV-spits Romario: slapen was zijn favoriete hobby.

Bed. Copyright © Robbetje®.
Bed. Copyright © Robbetje®.

Bekende Nederlanders slapen niet alleen significant korter of langer, ze slapen ook anders: 33,0 procent slaapt bijvoorbeeld altijd op de linkerzijde (tegen 26,8 procent van alle 'gewone' Nederlanders). Zelfs rechts-conservatieve politici slapen, geloof het of niet, meestal op hun linkerzij. Topmanagers uit het bedrijfsleven slapen daarentegen, geheel volgens verwachting, meestal op hun rechterzijde. Topsporters slapen over het algemeen op hun buik.

Hoe lang heb jij geslapen?

Leeftijd:
Slaap per nacht:

Vul in de bovenstaande velden je leeftijd in jaren en het gemiddeld aantal uren dat je per nacht slaapt in. Klik daarna op "Bereken".

Minimaal 8,5 uur

Een tiener heeft minimaal 8,5 uur slaap per nacht nodig. Slechts 15 procent van alle tieners haalt dat aantal uren ook daadwerkelijk. Ouderen kunnen met minder slaap toe: na het 50ste levensjaar slaap je voor elke 10 jaar dat je ouder wordt een kleine 30 minuten minder.

Van het totaal aantal uren dat mensen tot 20 jaar slapen, bestaat ongeveer 20 procent uit diepe slaap. Bij mensen van 35 jaar of ouder is dat aandeel nog slechts 5 procent.

40 procent slaapt slecht

Ongeveer 40 procent van alle Nederlanders slaapt naar eigen zeggen slecht. Soms is een snurkende partner de boosdoener: die kan herrie tot wel 110 decibel produceren. Dat staat gelijk aan het geluidsniveau van een kleine vliegtuigmotor!

Motor van een vliegtuig. Copyright © Robbetje®.
Motor van een vliegtuig. Copyright © Robbetje®.

De gevolgen van slaapgebrek kunnen ernstig zijn. Zo draaien in veel Nederlandse ziekenhuizen arts-assistenten diensten van 24 uur of meer. Het aantal fouten dat zij aan het eind van zo'n dienst maken, bijvoorbeeld bij het beoordelen van röntgenfoto's, is 2 keer zo groot als aan het begin.

De meeste mensen kunnen niet langer dan 3 dagen zonder slaap; daarna stort je volledig in. Wel kunnen korte dutjes de gevolgen van het slaapgebrek verminderen: als je bijvoorbeeld per nacht 1,5 uur slaapt, valt de bijl niet na 3 maar pas na 6 dagen.