Dinosaurussen
De eerste fossiele resten van dinosaurussen werden al in de derde eeuw na Christus in China gevonden. Toch kregen deze dieren pas in 1841 een naam: op de 11de bijeenkomst van de British Association for the Advancement of Science doopte prof. Richard Owen ze "dinosaurus", wat letterlijk "verschrikkelijke" of "angstaanjagende hagedis" betekent.


30 cm lange snijtanden
De allereerste T-rex werd in 1905 opgegraven. Het grootste skelet dat ooit van een Tyrannosaurus rex is gevonden meet ruim 13 meter (de T-rex van Naturalis in Leiden is 12 m groot). In de 1,6 m grote schedel staan tanden van 30 cm. Levend zou deze vleeseter 6 400 kg wegen. Ter vergelijking: de Afrikaanse olifant, het grootste nog levende landdier, weegt ruim 5 000 kg.
Bijtkracht van een volwassen mens (Homo sapiens): 0,7 kilonewton. Van een nijlkrokodil (Crocodylus niloticus): 13,5 kN. Bijtkracht van een Tyrannosaurus rex: 57 kN (genoeg om een auto doormidden te bijten). En van een 11 m lange oerkrokodil (Deinosuchus riograndensis): 102 kN.
Een drol van 1 500 kg


Nog een paar maatjes groter was Argentinosaurus, met een lengte van 40 m de waarschijnlijk grootste dino die ooit geleefd heeft. Een volwassen exemplaar woog ongeveer 80 ton. Alleen al het dijbeen van het dier had een lengte van 2,5 meter! Wetenschappers denken dat zulke grote dino's wel 120 jaar oud konden worden.
Niet helemaal uitgestorven
De grootste fossiele voetafdruk van een dino meet meer dan 100 cm. Het grootste dinosaurusei dat ooit gevonden werd heeft een inhoud van 3 liter. Dat is ruim 2 keer zo groot als een struisvogelei en zelfs 60 keer zo groot als een kippenei. Als je van zo'n dino-ei een omelet wilt bakken, heb je een koekenpan nodig met een doorsnede van bijna 90 cm.