Cijfers liegen niet!

Tabaksdoden

Volgens de World Health Organization (WHO) telt de wereld op dit moment meer dan 1 200 000 000 rokers. Een aantal dat eerder zal toe- dan afnemen. Want hoewel in West-Europa, de VS en Japan steeds minder gerookt wordt, zijn de 'minder ontwikkelde' landen met een inhaalslag bezig. In een land als China rookt bijvoorbeeld ca. 70 procent van alle mannen.

Wereldwijd aantal tabaksdoden in 2023

Sigaretten. Copyright © Robbetje®.

Geloof het of niet, maar de Europese Unie (EU) subsidieerde met instemming van zowel Nederland als België de tabaksteelt in Europa. In 2010 ging het om een bedrag van zo'n 380 000 000 euro. Vooral Italië en Griekenland profiteerden van het geld uit Europa.

Sigaretten. Copyright © Robbetje®.

Héél slim trouwens van die Italianen, want roken doen ze nauwelijks. Met gemiddeld 14 sigaretten per dag per hoofd van de bevolking behoren ze tot de 'zuinigste' rokers van Europa. Wie de zwaarste rokers zijn? Cyprioten! In 2012 paften ze gemiddeld 27 sigaretten per dag per eilandbewoner weg.

Tabaksdoden binnen de EU in 2023

Zelfs op de afdeling longziekten van het ziekenhuis kan 30 procent van alle patiënten het roken niet laten. Die mensen horen allemaal bij de harde kern van verstokte rokers. Stuk voor stuk rokers die waarschijnlijk nooit in staat zullen zijn om hun verslaving definitief af te zweren.

Nederlandse tabaksdoden in 2023

Roken is sowieso nooit zonder risico geweest. Zo'n 500 jaar geleden was het gebruik van tabak in bijvoorbeeld Rusland streng verboden. Mannelijke overtreders werden de eerste keer gecastreerd en verbannen naar Siberië. Wie daarna nog eens in de fout ging werd geëxecuteerd.

Belgische tabaksdoden in 2023

Wist je trouwens dat slechteriken vaker roken dan helden? In Amerikaanse films (1990-2005) rookt 36 procent van alle schurken en slechts 21 procent van de sympathieke durfallen.

Ook opvallend: bijna 50 procent van alle rokers in Hollywoodfilms is arm. En dat komt enigszins overeen met de echte wereld waar rokers gemiddeld 4 procent minder verdienen dan niet-rokers.