Cijfers liegen niet!

Roken

Jaarlijks sterven ongeveer 6 miljoen wereldburgers aan de gevolgen van het roken. Niet vreemd dus dat 90 procent van alle Nederlandse rokers wil stoppen. 20 procent wil dat zelfs op korte termijn. En inderdaad: jaarlijks doen ongeveer 1 000 000 medelanders een serieuze poging om te stoppen met roken.

Slechts ca. 70 000 Nederlanders houden dat 12 maanden vol. Beginnende jongeren maken dat deels weer ongedaan en dus neemt het percentage rokers in Nederland, dat tussen 1960 en 2022 daalde van 60 naar 21 procent, slechts langzaam af.

Lucifers. Copyright © Robbetje®.
Lucifers. Copyright © Robbetje®.

75 procent geeft binnen 1 week op

Iemand die zomaar stopt met roken maakt doorgaans weinig kans: slechts 5 tot 6 procent slaagt. Driekwart geeft al binnen één week op. Maar stoppen met roken ís mogelijk. Bijvoorbeeld met behulp van nicotinevervangers. Die verdubbelen de kans op succes.

Pas na gemiddeld 3 maanden ben je als ex-roker uit de gevarenzone. Als je één jaar van de sigaretten af kunt blijven is de kans dat je weer begint met roken gedaald tot slechts 5 procent.

Rokende moeders? Brrrr!

Een uitzondering zijn vrouwen die vanwege een zwangerschap stoppen met roken. Van hen is 50 procent binnen 6 maanden en 90 procent binnen 12 maanden na de geboorte van het kind weer aan de sigaret. En da's knap vervelend want rokende moeders zijn bepaald geen pretje...

Zo lopen mannen met een rokende moeder bijv. 2 keer zoveel kans om gearresteerd te worden voor een geweldsmisdrijf als even oude mannen zónder rokende moeder. Ook begaan zij 1,6 keer zo vaak een niet-gewelddadige overtreding en is er een 1,8 keer grotere kans dat ze hun hele leven de wet blijven overtreden.

15 minuten per sigaret

Het roken van 1 sigaret kost je tot 15 minuten van je leven. Rokers betalen dus een hoge prijs voor hun verslaving. Dat ligt niet eens zozeer aan de verslavende stof nicotine... Het zijn vooral die 4 700 andere stoffen die de roker inhaleert die gevaarlijk zijn. Teer en koolmonoxide veroorzaken o.a. kanker en hart- en vaatziekten.

Gerookte sigaretten per dag:
Jaren gerookt:

Maar is er dan echt helemaal niemand te vinden die gelukkig wordt van af en toe een sigaretje? Maar natuurlijk wel! De weduwe van een kettingrokende man sleepte tabaksfabrikant R.J. Reynolds voor de rechter en... won! Enige tijd daarna, in de zomer van 2014, bepaalde de rechtbank in Florida de hoogte van de schadevergoeding: 23 miljard (ja, je leest het goed, miljárd) dollar. "Yeah baby, yeah!"