Cijfers liegen niet!

Amerikaanse presidenten (2)

Volgens Zack Stemmons, een rol van Gabriel Mann in de film "The life of David Gale", stemt 73 procent van alle Amerikaanse seriemoordenaars Republikeins.

Ondanks al die aandacht uit verdachte hoek laat de interesse voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen meestal te wensen over. Tijdens de verkiezingen van 2004 bracht bijvoorbeeld slechts 10 procent van alle Amerikanen onder de 28 jaar hun stem uit.

Godzijdank

Schoolbankje. Copyright © Robbetje®.

Gelukkig maar, zullen heel wat leraren denken. Want volgens hen heeft 74 procent van alle middelbareschoolleerlingen onvoldoende kennis van en interesse voor politiek om in het stemhokje een verstandige en weloverwogen keuze te kunnen maken.

Schoolbankje. Copyright © Robbetje®.

Niet dat journalisten het er nou zo heel veel beter vanaf zouden brengen hoor. Zo meldde de nieuwsredactie van RTL 4 tijdens de verkiezingen van 2004: "Het IQ van een Amerikaan die Republikeins stemt is gemiddeld 85. Het IQ van een Amerikaan die Democratisch stemt bedraagt gemiddeld 113." Niks van waar natuurlijk. Het commerciële televisiestation was beetgenomen door een grappenmaker.

Stemmen op een atheïst kán niet

Maar waar laten de Amerikanen die wél gaan stemmen zich door leiden? Nou eh, door de hoogte van de benzineprijzen bijvoorbeeld (35 procent).

En door hun geloof natuurlijk: 52 procent zou nooit stemmen op een geschikte maar atheïstische presidentskandidaat. Een capabele moslimpresident daarentegen is voor 62 procent van alle Amerikanen geen enkel probleem.

Amerikaanse adelaar. Copyright © Robbetje®.

Stemmen op een niet-gelovige kandidaat kán trouwens vaak ook helemaal niet. In 7 Amerikaanse staten (Maryland, Massachusetts, North Carolina, Pennsylvania, South Carolina, Tennessee en Texas) geldt voor atheïsten en/of agnosten namelijk een beperking of zelfs een verbod op het bekleden van publieke functies.

Amerikaanse adelaar. Copyright © Robbetje®.

Maar wat gebeurt er dan met al die niet-uitgebrachte stemmen? Gaan die allemaal verloren? Misschien niet... Een Amerikaanse kiezer is namelijk bereid om zijn of haar stem tijdens de presidentsverkiezingen te verkopen. Voor gemiddeld 500 dollar.