Cijfers liegen niet!

Plastic fantastic?

McDonald's was tot voor kort 's werelds grootste 'speelgoedverkoper'. Ieder jaar gaf het bedrijf ruim 1 400 000 000 stuks plastic speelgoed weg bij burgers, McNuggets, frietjes, salades of Happy Meals. Volgens de PR-afdeling van het bedrijf zijn de speeltjes 100 procent recyclebaar, maar in de praktijk komt daar helemaal niets van terecht.

Hamburger. Copyright © Robbetje®.

Van de 10 meest voorkomende typen plastic afval in de oceaan is 70 procent afkomstig van de voedsel- en (fris)drankindustrie. De top 5 bestaat, naast sigarettenpeuken, uit plastic wikkels, flesjes, schroefdoppen en tasjes.

Hamburger. Copyright © Robbetje®.

Begin 2019 telde het Amerikaanse congres 294 lobbyisten van de voedsel- en (fris)drankindustrie. Noch de alcohol-, noch de tabaksindustrie hadden op dat moment zoveel lobbyisten in het Amerikaanse wetgevende orgaan rondlopen.

Microplastics

In een doorsnee Nederlands huis komt jaarlijks zo'n 20 kg stof vrij. Ca. 6 kilo daarvan bestaat uit microplastics, plastic deeltjes die kleiner zijn dan 5 mm.

Microplastics zijn echt overal. Als je 6 kg droge kleren wast, komen volgens de Universiteit van Plymouth ruim 700 000 acryl-microvezels via het riool in de oceaan terecht. En die 'maagdelijk witte' sneeuw in Groenland? Die bevat gemiddeld 1 760 plastic-microvezels per liter. Europese sneeuw telt zelfs 24 600 vezeltjes per liter.

Vergrootglas. Copyright © Robbetje®.
Vergrootglas. Copyright © Robbetje®.

Dan is het natuurlijk niet zo heel gek dat jij, via je longen en maag, zo'n 200 tot 300 microvezeltjes per dag binnenkrijgt. Iets waar onze immuuncellen trouwens nogal slecht tegen kunnen...

Wereldwijde plasticproductie in kg  (dit jaar, 2023)

Slecht afbreekbaar

Naar schatting 30 procent van al het plastic dat ooit is gemaakt, is nog altijd in gebruik. Van de rest hebben we ons op 3 verschillende manieren ontdaan: 9 procent hebben we gerecycled, 12 procent verbrand en 79 procent hebben we gestort of laten slingeren in het milieu.

Alles bij elkaar hebben we tot 2019 naar schatting 6,3 miljard ton plastic op de een of andere manier weggedaan. En dat is dus nog bijna allemaal in ons milieu aanwezig.

Die hoeveelheid zal in 2050 waarschijnlijk gegroeid zijn tot 12 miljard ton. Dat komt omdat plastic slecht afbreekbaar is. Jij bent 80 tot 100 jaar na je begrafenis volledig vergaan. Maar plastic? Dat doet er 'iets' langer over: zo'n 400 tot 1000 jaar.