Cijfers liegen niet!

De pers (4)

Op 18 februari 2010 meldde NOS Teletekst dat de cijfers van Tom Tom boven verwachting goed waren. De NOS: "De fabrikant van navigatieapparatuur heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar 533 miljoen euro winst geboekt." Da's inderdaad 'vette shit'. Jammer alleen dat het om omzet en niet om winst ging. Redacteur Martijn van NOS Teletekest (sic) in een reactie: "In de enorme brij aan jaarcijfers is dat vanochtend inderdaad fout gegaan."

Op donderdag 28 april 2011 blijkt de cijferbrij wederom te groot voor de NOS. Pagina 130 van Teletekst: "Panasonic leed het eerste kwartaal een verlies van 499 miljard dollar." Dat moest natuurlijk een factor 1 000 minder zijn, namelijk: 499 miljoen dollar.

Boeien. Copyright © Robbetje®.
Boeien. Copyright © Robbetje®.

Geen revolutie, wel een kentering

Ook met de duiding van cijfers gaat het bij de NOS regelmatig mis. Zo opende in het voorjaar van 2003 het NOS Journaal van 20:00 uur met een trotse burgemeester Opstelten: "Rotterdam is veiliger geworden. (...) Op de veiligheidsindex (die loopt van 1 tot 10, red.) scoorde de stad dit jaar 0,03 punt hoger dan het jaar ervoor!"

Ik wilde natuurlijk wel eens weten waarom het journaal dit onderwerp zo prominent bracht. Immers, criminaliteit ís helemaal niet meetbaar, laat staan met een nauwkeurigheid van ééntiende of éénhonderdste indexpunt. Ik kreeg het volgende antwoord (via e-mail):

"Het is prominent gebracht omdat ook de raad van hoofdcommissarissen eenzelfde tendens zag: geen revolutie, maar wel een kentering. Dat is de reden. Daarmee is het veiligheidsgevóel nog niet veranderd, en een meting is geen absoluut gegeven, maar het helpt wel."

Er stond helaas niet bij van wie het antwoord afkomstig was. Van een redacteur? Of van de koffiejuffrouw? Nee, nee, zo gek is dat niet! Héél goed mogelijk dat de koffiejuffrouw meer van statistiek weet dan een willekeurige redacteur van Teletekst...