Cijfers liegen niet!

De pers (1)

Voetballer George Best overleed eind 2005. Maar hoe best was George eigenlijk? In een artikel in de Telegraaf: "In totaal speelde hij 465 wedstrijden, waarin hij 180 keer wist te scoren." Maar in een apart kader bij datzelfde artikel: "George Best scoorde 204 keer in 565 wedstrijden."

Voetbal. Copyright © Robbetje®.

De Volkskrant had een persbericht van de FIFA overgenomen: "In de jaren dat hij voor Manchester United speelde, maakte Best 115 goals in 290 wedstrijden." En het Algemeen Dagblad maakte de verwarring compleet met: "Het aantal doelpunten dat hij (Best) voor deze club (Manchester United) heeft gemaakt: 179 in 466 wedstrijden."

Voetbal. Copyright © Robbetje®.

Maar wie had dan wel de juiste cijfers? Dat was de Britse publieke omroep (BBC): "George Best scoorde 178 doelpunten in 466 duels."

't Is maar een spelletje

Presentatrices die overdag belspelletjes als Puzzeltijd (RTL4) presenteerden zaten niet voor niets op een onherbergzaam timeslot... De vraag luidde: "Wie zat er achter de ontvoering van Lucy in As the World Turns (ATWT)?" De deelneemster kon kiezen uit:

  1. Alan
  2. Craig
  3. Dusty

De presentatrice lichtte de vraag en de keuzemogelijkheden toe: "Geweldig jongens! Hij is moeilijk, hij is verwarrend! De helft denkt A, de andere helft denkt B en de andere helft denkt C."

Kist met geld. Copyright © Robbetje®.
Kist met geld. Copyright © Robbetje®.

In hetzelfde belspelletje had een andere (maar even talentvolle) presentatrice goed advies voor een deelneemster die zojuist een geldprijs gewonnen had: "Ik raad je aan om driekwart van het geld op de bank te zetten en van die andere driekwart ongelooflijk te gaan shoppen!"

Waar zijn ze trouwens gebleven, die geinige maar omstreden spelletjes? Nou, misschien werden ze gewoon 'te duur'... Om een rechtszaak over belspelletjes te voorkomen moesten SBS en RTL eind 2008 namelijk elk ruim € 9 000 000 betalen. De makers, 2Waytraffic en Endemol, betaalden resp. 4,3 en 1,5 miljoen euro.