Cijfers liegen niet!

Paralympische Spelen 2016

Het stond er toch écht, op de "Official website of the Rio 2016 Paralympics in Brazil": Nederland met 18 gouden plakken op plek 7 in het medailleklassement. Helaas waren het er 'slechts' 17. Maar ook daarmee behoorden de Paralympische Spelen van 2016 voor de Nederlandse sporters tot de meest succesvolle ooit.

Er viel ook heel wat minder leuk nieuws te melden uit Rio... De Iraanse wielrenner Bahman Golbarnezhad kwam tijdens de wegwedstrijd ten val en stierf op weg naar het ziekenhuis aan een hartstilstand. Daarmee werd hij de allereerste paralympiër die tijdens de Spelen overleed.

Wat is dit?

Hierboven vind je drie verschillende Paralympische tabellen in één. De eerste is een doodgewone medaillespiegel waarbij het land met de meeste plakken bovenaan staat. In de tweede en derde tabel is rekening gehouden met resp. het inwoneraantal en het bruto binnenlands product (BBP). Dus: bij een gelijk aantal medailles staat een land met een kleiner aantal inwoners of BBP boven een land met een groter aantal inwoners of BBP.

Voor alle tabellen geldt: goud gaat vóór zilver en zilver gaat vóór brons. Dat wil zeggen: 1 gouden plak is meer waard dan (bijv.) 100 zilveren medailles. De bovenstaande tabellen werden direct na sluiting van de Spelen samengesteld.