Cijfers liegen niet!

Olympische Spelen 2016

De 'Doping Spelen'. Zo zullen de zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro waarschijnlijk de geschiedenis ingaan. Dankzij de grootschalige Russische dopingfraude die in aanloop naar 's werelds grootste sporttoernooi aan het licht kwam.

Het Internationaal Olympisch Comité durfde de Russen niet collectief te straffen en dus liet het "laffe" IOC de beslissing aan de afzonderlijke sportbonden over. Die sloten uiteindelijk 67 Russische atleten, 28 roeiers, 8 gewichtheffers, 6 wielrenners, 5 kajakkers en 5 zwemmers uit van deelname. Hoe het de resterende 271 Russische sporters verging zie hieronder.

Wat is dit?

Hierboven vind je drie verschillende Olympische tabellen in één. De eerste is een doodgewone medaillespiegel waarbij het land met de meeste plakken bovenaan staat. In de tweede en derde tabel is rekening gehouden met resp. het inwoneraantal en het bruto binnenlands product (BBP). Dus: bij een gelijk aantal medailles staat een land met een kleiner aantal inwoners of BBP boven een land met een groter aantal inwoners of BBP.

Voor alle tabellen geldt: goud gaat vóór zilver en zilver gaat vóór brons. Dat wil zeggen: 1 gouden plak is meer waard dan (bijv.) 100 zilveren medailles. De bovenstaande tabellen werden direct na sluiting van de Spelen samengesteld.