Cijfers liegen niet!

Oorlog (2)

Na een analyse van de geallieerde landing in Normandië (tijdens de Tweede Wereldoorlog) bleek dat 80 procent van de soldaten opzettelijk mis geschoten had. Het is een verschijnsel van alle tijden. Na de slag bij Gettysburg (tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog) bleek bijvoorbeeld dat 90 procent van alle musketten nog geladen was. Verreweg de meeste soldaten hadden nooit geschoten.

Sorry, verkeerde knop

Aantal treffers van het luchtafweergeschut van Pisa (Italië) tijdens de Tweede Wereldoorlog: 1. De mannen van Mussolini wisten geen enkel geallieerd vliegtuig te raken maar schoten wel per ongeluk een pilaar van de beroemde scheve toren aan gruzelementen.

Patriot raket. Copyright © Robbetje®.
Patriot raket. Copyright © Robbetje®.

In de Tweede Golfoorlog (1990-1991) losten Nederlandse soldaten precies 2 schoten: in het oosten van Turkije lanceerden onze mannen per ongeluk twee Patriot raketten.

Wereldwijde defensieuitgaven in US $ (dit jaar, 2023)

Na 2 jaar voorbereiding ging in de zomer van 2002 de grootste, duurste en meest complexe oorlogssimulatie ooit van start. In "Millennium Challenge" valt Amerika een schurkenstaat (Irak) binnen om de bevolking te bevrijden van een dictator (Saddam Hussein). 2 dagen na aanvang van de gesimuleerde oorlog was Amerika 16 schepen van de vloot in de Perzische Golf kwijt. Daaronder bevonden zich 1 vliegdekschip en 2 helikopterschepen. Een nederlaag groter dan die in Pearl Harbor. Totale kosten van de simulatie: 250 miljoen dollar.

Amerikaanse defensieuitgaven in US $ (dit jaar)

Chinese defensieuitgaven in US $ (dit jaar)

Russische defensieuitgaven in US $ (dit jaar)

De Amerikaanse National Guard had eind 2001 de beschikking over 1 885 helikopters. Percentage dat niet kon opstijgen vanwege een tekort aan reserveonderdelen: 59.

In 2002 is het Amerikaanse ministerie van Defensie 36 Javelin Missile Command Launch Units, 32 tanks en 56 vliegtuigen kwijtgeraakt.

Explosieven. Copyright © Robbetje®.
Explosieven. Copyright © Robbetje®.

Maar da's toch raar?

Maar weet je wat ik nou zo raar vind? Uit onderzoek blijkt dat maar 20 procent van alle Amerikanen de pers en slechts 21 procent de leden van het Amerikaanse congres op hun woord gelooft. 57 procent van alle Amerikanen heeft daarentegen blind vertrouwen in... precies, het leger!