Cijfers liegen niet!

Oorlog (1)

Volgens de Verenigde Naties zijn er tussen 3500 v.Chr. en 2000 n.Chr. 15 413 oorlogen uitgevochten. Daarbij zijn een slordige 1 240 miljoen doden gevallen.

Explosieven. Copyright © Robbetje®.

Oorlog maakt niet alleen veel weduwen en wezen, het kost ook een hoop geld. Zo worden de totale kosten van de Eerste Wereldoorlog geschat op 191 miljard dollar en heeft de Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk een kleine 3 biljoen dollar gekost.

Explosieven. Copyright © Robbetje®.

Wereldwijde defensieuitgaven in US $ (vandaag)

2,5 miljoen per kill

Het begrip geldontwaarding is dus ook in defensiekringen bekend. In de Eerste Wereldoorlog kon je voor gemiddeld 22 000 dollar een soldaat definitief het zwijgen opleggen. In de Vietnamoorlog waren de kosten per 'kill' al opgelopen tot bijna 2,5 miljoen dollar. In Zuidoost-Azië hadden Amerikaanse soldaten namelijk gemiddeld 20 000 kg munitie nodig om één enkele tegenstander te doden.

Microfoon. Copyright © Robbetje®.
Microfoon. Copyright © Robbetje®.

Godzijdank bleef er altijd genoeg geld over voor "vernieuwende en grensverleggende initiatieven"... Zo kwam Amerika tijdens de Koude Oorlog bijvoorbeeld op het idee om vijandige onderzeeboten te gaan volgen. Dat gebeurde door de bodem van elke zee en oceaan vol te zetten met speciale, peperdure microfoons. Kosten van het hele project: 17 miljard dollar.

700 miljard verdwenen

Jij bent natuurlijk net als ik, extra zuinig op je dure spulletjes. Niet het Pentagon: dat raakt regelmatig 'speelgoed' kwijt. Totale waarde van al het verdwenen wapentuig (van 1945 tot 2000): bijna 700 miljard dollar.

Amerikaanse defensieuitgaven in US $ (vandaag)

Chinese defensieuitgaven in US $ (vandaag)

Russische defensieuitgaven in US $ (vandaag)

En dus moet er af en toe stevig bezuinigd worden. Niet op het 'gave spul' natuurlijk. Liever op minder in het oog springende zaken... Zo kocht het Amerikaanse ministerie van Defensie bijvoorbeeld aan het begin van het nieuwe millennium bij supermarkt Walmart plastic stoeltjes voor gebruik in B2 Stealth bommenwerpers. Een woordvoerder: "Dan kunnen de piloten tijdens lange vluchten een uiltje knappen." Kosten van een B2: ruim 1 miljard dollar. Aanschafprijs van zo'n plastic zitje: 8,88 dollar (incl. BTW).