Cijfers liegen niet!

Olympische Spelen

Aan de allereerste 'moderne' Olympische Spelen in 1896 deden 311 sporters mee. Er had zich ook een Italiaan ingeschreven; die was helemaal vanuit Italië naar Athene komen lopen. Niet verstandig want hij werd prompt gediskwalificeerd omdat hij volgens de organisatie "een beroepssporter" was.

Olympisch gewichtheffer Mark Henry liet tijdens de Olympische Spelen van Atlanta (1996) een gewicht van 176 kg op zijn voet liet vallen. Daarbij had hij alle 26 botjes in zijn voet kunnen breken. In werkelijkheid brak hij er niet één.

Tijdbom. Copyright © Robbetje®.

12 bommeldingen per dag

De organisatoren van de Olympische Spelen in Sydney ontvingen gemiddeld 12 bommeldingen per dag. Eén van de boosdoeners werd gepakt terwijl hij zijn dreigement uitsprak: in een telefooncel vlakbij het Olympisch Stadion.

Tijdbom. Copyright © Robbetje®.

Aan de Australische Spelen deden zo'n 11 000 atleten uit 199 landen mee. Daarvan was 40 procent vrouw, een record. Aantal Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van Sydney: 240. Aantal Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van Atlanta: 239.

Bananen. Copyright © Robbetje®.

100 000 condooms

Een (onbekende) Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen in Sydney in 2000 werd betrapt op de invoer van (jawel) 2 bananen... En Peter Murphy, lid van de technische Olympische staf van Nederland, kwam slechts met de grootst mogelijke moeite door de Australische douane: wegens 1 pak hagelslag liep hij 2 uur vertraging op.

Bananen. Copyright © Robbetje®.

In het Olympisch dorp van Sydney (Australië) werden tijdens de eerste 16 dagen van de spelen 80 000 condooms versleten. Daar had niemand op gerekend. En dus moest Ansell, de (geloof het of niet) officiële condoomleverancier van het Internationaal Olympisch Comité, de woensdag voor het einde van de Spelen nog snel 20 000 nieuwe exemplaren laten aanrukken.

Kosten van een Nederlandse medaille

Olga Korbut, die tijdens de Olympische Spelen van 1972 voor de Sovjet Unie 3 gouden medailles won en later naar de VS emigreerde, werd eind jaren '90 gearresteerd voor het stelen van etenswaren ter waarde van US $ 19.

Verzamelwaarde van een Olympische gouden plak uit 1936: een kleine € 6 000. Waarde van de 6 gram goud die een Olympische medaille bevat: ongeveer € 200.

Een Nederlandse medaille op de Olympische Spelen van Peking kostte gemiddeld € 4,4 miljoen aan overheidssubsidies en sponsorgelden. Prijs van een Nederlandse medaille op de Paralympische Spelen: € 324 000.