Cijfers liegen niet!

Bosbranden

Ja, de jaarlijks terugkerende bosbranden in Australië, Siberië en het westen van de VS zijn verschrikkelijk. Maar ze vallen in het niet bij de branden in equatoriaal Afrika. 70 procent van al het land dat in brand staat (stond) ligt in die regio.

Naar schatting 38 procent van alle bosbranden in Alaska en het noorden van Canada is een zgn. 'zombiebrand'. Een brand die nooit uitdooft maar overwintert in de ondergrond en weer oplaait nadat de sneeuw gesmolten is.

Brandblusser. Copyright © Robbetje®.
Brandblusser. Copyright © Robbetje®.

Doden door luchtvervuiling (vandaag)

Doden door luchtvervuiling (dit jaar, 2023)

Gasmasker van de brandweer. Copyright © Robbetje®.

Pyrocumulo wát?

Boven grote bosbranden kunnen wolken ontstaan die tot wel 12 km hoogte kunnen reiken. Die zgn. pyrocumulonimbuswolken veroorzaken onweer waarvan de bliksemschichten 20 tot 30 km verderop weer nieuwe branden kunnen veroorzaken. Daarom is het in Californië (USA) zo moeilijk om de bosbranden te blussen.

Gasmasker van de brandweer. Copyright © Robbetje®.

Soms ontstaan pyrocumulonimbuswolken ook boven vulkaanuitbarstingen of kernexplosies. Zo kwamen wetenschappers er 71 jaar na het vallen van de atoombom achter dat de 'paddenstoelwolk' die op 6 augustus 1945 uren boven Hiroshima (Japan) hing helemaal geen paddenstoelwolk maar een pyrocumulonimbuswolk was.