Cijfers liegen niet!

Hart en vaten (2)

Op maandag ligt het aantal hartaanvallen ca. 20 procent hoger dan op andere dagen van de week. De oorzaak? Overmatig alcoholgebruik in het weekeinde.

Zojuist een woede-uitbarsting gehad? Dan is je kans op een hartaanval volgens een Australische studie 2 uur lang 8,5 keer groter dan normaal.

Cardioloog. Copyright © Robbetje®.

Meer vrouwen dan mannen

90 procent van alle cardiologen realiseert zich niet (of niet voldoende) dat psychosociale stress gevaarlijk is voor het hart. Na overgewicht en een hoog cholesterolgehalte is stress de belangrijkste risicofactor voor hartproblemen.

Cardioloog. Copyright © Robbetje®.

Tot voor kort wist 80 procent van alle artsen niet dat vrouwen vaker overlijden aan hart- en vaatziekten dan mannen.

'n Gezond hart is zeldzaam

Volgens de Universiteit van Pittsburgh (USA) heeft slechts 1 op de bijna 2 000 Amerikanen een volledig gezond hart.

De gezondheid van je vaatstelsel kan afgemeten worden aan de rekbaarheid van je slagaders. Een normale armslagader kan bijvoorbeeld tussen de 5 en 20 procent uitdijen. De slagaders van een roker komen niet verder dan zo'n 3 procent.

Beveiligingscamera. Copyright © Robbetje®.

Hoe groot is de kans dat je in Amerika een hartaanval overleeft? In Chicago: 2 procent. In Las Vegas: 53 procent. De reden? De alom aanwezige beveiligingscamera's in "The Entertainment Capital of The World".

Beveiligingscamera. Copyright © Robbetje®.

80 procent gaat alsnog dood

Van alle Nederlanders die in het buitenland overlijden sterft ca. 50 procent aan een hart- of vaatziekte. Nederlanders die in eigen land overlijden sterven in ongeveer 25 procent van alle gevallen aan hart- en vaatziekten.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) overlijdt 80 procent van alle mensen die gereanimeerd zijn binnen enkele dagen alsnog.