Cijfers liegen niet!

Horen

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen slechthorende of dove medelanders. Jaarlijks worden zo'n 100 Nederlanders geleidelijk of heel plotseling doof.

Megafoon. Copyright © Robbetje®.

Een kleine 70 Nederlandse jongeren lopen vandaag blijvende gehoorschade op omdat ze te lang naar te luide muziek luisteren. Niet voor niets vroeg het Belgische weekblad Humo zich al enkele jaren geleden al af: "Wordt het straks op de festivalweides moeilijker een vrouwelijke partner te vinden met intacte trommelvliezen dan eentje met een intact maagdenvlies?"

Megafoon. Copyright © Robbetje®.

Eens kapot is altijd kapot

In je oor zitten ongeveer 18 500 trilhaartjes die geluidstrillingen omzetten in hersensignalen. Ze breken als het geluid dat je hoort te hard is. En als ze eenmaal stuk zijn dan blijven ze stuk.

Raketcapsule. Copyright © Robbetje®.

Gemiddelde geluidssterkte in het International Space Station: 70 decibel (dB). Geluidssterkte waarbij (bij langdurige blootstelling) permanente gehoorschade ontstaat: 80 dB.

Raketcapsule. Copyright © Robbetje®.

Als je zonder oorbescherming op een motorfiets zit die 120 km per uur rijdt treedt al na 7 minuten gehoorschade op.

Debatteren met 113 dB

Tsjechische politici praten gevaarlijk hard. Sociaaldemocraat en voormalig minister van Volksgezondheid David Rath maakte met bijna 113 dB verreweg het meeste kabaal in het parlement. En om je een idee te geven: 113 dB is vergelijkbaar met het geluid dat een politiesirene produceert. Gelukkig doet geluid pas vanaf 140 dB letterlijk pijn aan je oren...