Cijfers liegen niet!

Zien

Je knippert gemiddeld elke 6 seconden met je ogen. Dat is (bij 8 uur slaap per nacht) 9 600 keer per dag of 3 506 325 keer per jaar. Vrouwen knipperen iets vaker met hun ogen dan mannen.

2, 5 of zelfs 8 ogen

Honingbij. Copyright © Robbetje®.

Mensen hebben 2 ogen, een honingbij heeft 5 ogen (2 facetogen aan de zijkanten van de kop en 3 enkelvoudige puntogen bovenop de kop) en een krabspin heeft wel 8 ogen (waarvan 2 met instelbare netvliezen). Toch is jouw gezichtsvermogen ongeveer 100 keer beter dan dat van een bij.

Honingbij. Copyright © Robbetje®.

De diameter van elk van je ogen bedraagt ongeveer 23,5 millimeter. Maar een oog is niet kogelrond... De as van je oog is iets langer: circa 24 mm. De as van een bijziend oog kan wel 29 mm zijn. Een verziend oog is veel korter dan normaal: tot 20 mm. Het blikveld van je ogen is bijna 180 graden.

Jouw en mijn ogen zijn uitsluitend gevoelig voor dat deel van het elektromagnetisch spectrum dat we "licht" noemen, dus voor straling met een golflengte van ca. 350 tot 760 nanometer. Ter vergelijking: dodelijke gammastralen die vrijkomen bij een kernexplosie hebben een golflengte van 0,1 tot 1 nm en radiogolven hebben een golflengte van 1 mm tot wel 100 km.

Meetlint. Copyright © Robbetje®.

50 procent draagt bril of lenzen

De minimale afstand waarop je nog scherp kunt zien is als je 1 of 2 jaar oud bent 6 cm, als je 30 jaar oud bent 15 cm en als je Sarah of Abraham ziet zo'n 40 cm.

Meetlint. Copyright © Robbetje®.

Mensenogen kunnen zo'n 7 000 000 verschillende kleurtinten onderscheiden. Tekortkomingen in de kleurwaarneming, zoals kleurenblindheid, komen bij 8 procent van alle mannen en slechts bij 0,03 procent van alle vrouwen voor. De meest voorkomende afwijking is dat iemand rood en groen niet uit elkaar kan houden.

Baby's van een paar maanden oud kunnen al kleuren zien, maar het duurt ongeveer 33 maanden voordat ze de meeste eenvoudige kleuren (blauw, groen, geel en rood) kunnen benoemen. Dat komt omdat de interpretatie en de categorisering van kleur is aangeleerd en ook nog eens verschilt tussen individuen en culturen.

Als je 30 minuten in het donker doorbrengt, neemt de lichtgevoeligheid van je ogen met een factor 100 000 toe.

Ongeveer 50 procent van alle Nederlanders tussen 20 en 45 jaar draagt een bril of contactlenzen.