Cijfers liegen niet!

Hart en vaten (1)

Je hart slaat ruim 2,5 miljard keer tijdens je leven (zo'n 70 keer per minuut). De hoeveelheid bloed die zo wordt rondgepompt (per slag gemiddeld 80 ml) kan de brandstoftanks van 700 Jumbo Jets vullen. Het hart van een vrouw klopt iets sneller dan dat van een man.

4,5 tot 6 liter

Een volwassene heeft tussen de 4,5 en 6 liter bloed door zijn of haar aderen lopen. 1 kubieke millimeter bloed bevat ongeveer 5 000 000 rode bloedcellen, 5 000 tot 10 000 witte bloedcellen en 200 000 tot 300 000 bloedplaatjes.

Je bloed heeft doorgaans een temperatuur van 37 graden Celsius. Die temperatuur varieert niet meer dan 0,6°C. Als de temperatuur van je bloed met meer dan 3 graden Celsius stijgt ben je ernstig ziek. Een stijging van 6°C is vrijwel altijd fataal.

Hamburger. Copyright © Robbetje®.

Slecht voor je hart

10 procent van alle hartaanvallen gebeurt als iemand uit bed stapt. Slechts 1 procent van alle hartaanvallen vindt plaats tijdens het vrijen.

Hamburger. Copyright © Robbetje®.

Als je door je baas wordt ontslagen stijgt de kans dat je in de week daarna een hartaanval krijgt met meer dan 100 procent.

Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek dat mensen met een minimum inkomen 3 keer zoveel kans lopen om te overlijden aan een hartaanval als mensen met een modaal (of hoger) inkomen. Dat heeft alles te maken met het eetpatroon...

Het eten van veel dierlijke vetten en te weinig groenten en fruit kan leiden tot een hoog cholesterolgehalte. Mensen met een cholesterolgehalte van 7 millimol per liter lopen een 2,5 keer zo grote kans om aan een hart- en vaatziekte te sterven dan mensen met een cholesterolgehalte van 5 millimol per liter.

Als je het cholesterolgehalte in je bloed met 10 procent weet terug te brengen, neemt de kans op een hart- en vaatziekte met 20 procent af.

30 procent meer testosteron

Een barrel menselijk bloed is al gauw 20 000 dollar waard. De farmaceutische industrie kan er wel 20 verschillende bloedproducten van maken.

Mannelijke strafpleiters hebben gemiddeld 30 procent meer testosteron (een hormoon dat verantwoordelijk is voor allerlei mannelijke eigenschappen zoals baardgroei) in hun bloed dan mannelijke officieren van justitie.