Cijfers liegen niet!

In de media (2)

De Telegraaf

De kans dat een vrouw het figuur heeft van een barbiepop is één op de 100 000. Gemiddeld brengt een vrouw 2,2 jaar van haar leven door in de badkamer en gebruikt ze 7 488 tampons. In Japan zijn ieder jaar zo'n 2 000 doden te betreuren als gevolg van het dragen van pumps. Ze blijven meestal met hun hak in de roltrap zitten waardoor ze naar beneden tuimelen.

Ook leuk: bijna 40 procent van alle mannen heeft wel eens naaktfoto's van vriendin of vrouw gemaakt. 21 procent laat die foto's ook aan vrienden of bekenden zien. Het is een willekeurige greep uit de weetjes op de razend populaire website Cijfers.net.

[ knip ]

Daphne van Dijk. De Telegraaf. "Het leven in cijfertjes."

Intermediair

Zo heel af en toe verschijnen verhalen over de zegeningen van de leugendetector in de pers. Zo ook in Intermediair van januari 2002. Cijfers.net geeft in datzelfde weekblad een beetje tegengas:

"Onderzoekers van de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota (USA) hebben een nieuwe leugendetector ontwikkeld die werkt met een infraroodcamera. Volgens Mark Mieras was de betrouwbaarheid ruim 80 procent. Dat zou het systeem geschikt maken om eventueel ongemerkt en in een paar seconden bijvoorbeeld vliegtuigpassagiers te screenen met vragen als 'Heeft u uw eigen koffers ingepakt?'

Niets is echter minder waar. Rekent u even met mij mee? Stel dat Schiphol 1 000 passagiers aan een leugentest onderwerpt uit angst voor terroristische aanslagen. Laten we vervolgens aannemen dat 1 procent van alle passagiers daadwerkelijk een vliegtuig wil kapen en dat de nieuwe leugendetector van de Mayo Clinic (en nu zijn we wel héél erg optimistisch) in 90 procent van alle gevallen een juiste uitslag geeft. Wat is dan de uitkomst van het onderzoek?

Van alle passagiers deugen er 10 niet. Omdat de test een betrouwbaarheid kent van 90 procent, vallen 9 mensen door de mand. Eén terrorist kan gewoon het vliegtuig instappen. Het leeuwendeel van alle passagiers is natuurlijk volstrekt ongevaarlijk. Maar omdat zelfs de gloednieuwe leugendetector van de Mayo Clinic nog altijd een onbetrouwbaarheid kent van 10 procent, worden 99 mensen ten onrechte ervan verdacht een vliegtuig te willen kapen.

Dat is nou precies de reden waarom tests met een leugendetector berucht zijn: niet iedereen wordt gesnapt en van alle passagiers die tijdens zo'n test 'sneuvelen' is het overgrote deel volstrekt onschuldig. Liegen kan misschien niet meer, maar daarmee is nog (lang) niet gezegd dat de waarheid ook altijd boven water komt."

Intermediair. Weekblad voor hoogopgeleiden.

TROS Radar

Roken is nooit zonder risico geweest. Zo'n 500 jaar geleden was het gebruik van tabak in Rusland streng verboden. Mannelijke overtreders werden de eerste keer gecastreerd en verbannen naar Siberië. Wie daarna nog eens in de fout ging werd geëxecuteerd...

Geïnteresseerd in dit soort weetjes? E-mailadres invullen bij Cijfers.net en iedere dag komt een nieuw "Weetje van de dag" in de mailbox.

Radar. Consumentenprogramma van de Tros.

De Cursor

Smallzine berichtte in de vorige editie van hun nieuwsbrief dat de populaire Nederlandse website "Cijfers liegen niet!" ermee ophoudt. Reden? Het aantal plagiaatgevallen loopt de spuigaten uit. "Ik heb dit gesodemieter nu al drie jaar met een gemiddelde van eens per twee weken", verzucht Cijfers.net aan Smallzine. "Ik heb daar altijd werk van gemaakt, en meestal met succes. Maar het houdt een keer op. Ik vertik het om onvrijwillig en onbetaald medewerker van HMG, de VARA, Radio 538 of wie dan ook te zijn." Dat gevoel kennen we hier op onze redactie maar al te goed.

[ knip ]

deCursor nieuwsflash.

Smallzine

Onlangs verdween de site "Cijfers liegen niet!" van internet. Niet omdat er een bedrijf achter zat dat getroffen was door de malaise in de internetindustrie. Niet omdat de maker er na ruim vijf jaar geen zin meer had. En ook niet omdat de maker geen tijd meer had. Nee, de reden om te stoppen was dat presentatoren van het popstation Radio 538 keer op keer informatie uit de bij de site horende nieuwsbrief gebruikten voor hun uitzendingen. Zonder netjes de bron te vermelden. En dat is niet de eerste keer.

[ knip ]

SmallZine. Gratis maandelijks Nederlands e-zine.

KRO

Ze hebben er genoeg van. De leuke Weetjes-van-de-dag die de vrijwilligers van de site Cijfers.net verzamelden, werden gretig gebruikt door dj's in het land. "We hebben een leuke, niet-commerciële website voor een breed publiek. Maar we gaan natuurlijk niet onvrijwillig en onbetaald aan de slag voor die verwende miljonair dj's van Radio 538", zeggen de makers van de website zaterdag in de Volkskrant. Ze houden er dan ook mee op.

Vooral Edwin Evers van Radio 538 en Maud Hawinkels van de VARA wisten de weg naar de site te vinden. Radio 538 laat weten dat het geen opzet was: "We dachten dat we gewoon aan vrije nieuwsgaring konden doen", zegt Michel Palmen, marketing manager van Radio 538.

KRO. De gemoederen. Teletekst pagina 317.

De Volkskrant

De statistische website Cijfers.net houdt er mee op. Reden: het rubriekje "Weetje van de dag" werd voortdurend zonder bronvermelding overgenomen, vooral door die onverlaten van Radio 538. Een "Weetje van de dag" is bijvoorbeeld het aantal Amerikanen dat zijn verkeersboete betaalt na een dreigend telefoontje van Justitie (10 procent) of na een telefoontje van moeder (50 procent). Dergelijke berichtjes zijn de afgelopen tijd 'gestolen' door mensen als Edwin Evers (538) en Maud Hawinkels (VARA). En nu zijn de makers het zat: "We hebben een leuke, niet-commerciële website voor een breed publiek. Maar we gaan natuurlijk niet onvrijwillig en onbetaald aan de slag voor die verwende miljonair-dj's van Radio 538."

Volgens marketing manager Michel Palmen is het allemaal een misverstand. "We hebben het niet opzettelijk gedaan; we dachten dat we gewoon aan vrije nieuwsgaring konden doen. Wat ons betreft kan die site weer open." Maar een teleurgestelde trouwe bezoeker heeft er weinig fiducie in: "Dit zuigt!"

De Volkskrant (Stroom).

Panorama

17 procent van alle babymeisjes die in de Verenigde Staten worden geboren, zijn blond. Van alle volwassen Amerikaanse vrouwen is 33 procent blond. Bij playmates ligt dat cijfer nóg hoger: 73 procent. "Cijfers liegen niet!" bárst van dit soort cijfermatig grinnikmateriaal. Leuk!

Panorama. Man & muis.

Radiowereld

Na ruim 5 jaar is "Cijfers liegen niet!" (de satirische website voor sceptisch Nederland) afgelopen donderdag offline gegaan. Directe aanleiding voor deze stap van Cijfers.net (vorig jaar nog "Website van de dag" bij Radio 538) is het ongeoorloofd gebruik door Radio 538 (landelijke commerciële radiozender van Erik de Zwart) van het "Weetje van de dag". Dit is een dagelijkse mailinglist met een kleine 8 500 abonnees die al bijna 3 jaar iedere werkdag door "Cijfers liegen niet!" wordt uitgegeven.

Cijfers.net: "We hebben Radio 538 op woensdag 10 oktober jl. in een aangetekende brief gesommeerd om op te houden met het stelen van onze content. Radio 538 had tot gisteren, woensdag 24 oktober, tijd om te reageren maar tot op de dag van vandaag hebben we niets van ze vernomen. Wel was volgens twee van onze abonnees het 'Weetje van de dag' gisterenochtend opnieuw te horen op Radio 538. Dit keer in het programma 'Evers staat op'. Om verdere diefstal van onze content te voorkomen hebben we de mailinglist helemaal en de website grotendeels offline gehaald".

Volgens Cijfers.net komen site en mailinglist pas weer online als er een redelijk zicht is op een definitieve oplossing voor de problemen. "We waren net bezig met een geheel nieuwe site. Die plannen gaan nu waarschijnlijk of zelfs definitief, in de ijskast. We hebben een leuke, informatieve en educatieve, niet-commerciële website willen bouwen voor een breed publiek, maar we gaan natuurlijk niet onvrijwillig en onbetaald aan de slag voor die verwende miljonair-deejays van Radio 538."

In een telefoongesprek met Cijfers.net op vrijdagmiddag 26 oktober ontkende Niel Smith van Radio 538 de aangetekende brief van 10 oktober jl. ontvangen te hebben. Cijfers.net kan echter de door Radio 538 ondertekende retourkaart van 11 oktober jl. overleggen. Op de site zijn ook tientallen reacties te lezen. Radio 538 was niet bereikbaar voor commentaar.

Radiowereld. Alles op het gebied van radio, tv, media, roddels en forums.

Adformatie

"Vraag niet hoe het ons gelukt is haar te vinden" schrijft Playboy in zijn meinummer, "maar onze smakelijke verjaardagsplaymate Katerina is geboren op de dag dat de allereerste Nederlandse Playboy in de winkels lag: 20 april 1983". "Dat is een leugen," schrijft Cijfers.net aan Tamtam, "want de jubileum-playmate is geen 18-jarige Haarlemse maar een 23-jarige Tsjechische met een onuitspreekbare achternaam".

Playboy's chefredacteur Jan Peter Jansen gaf in Adformatie al toe: "We hebben lang gezocht naar een authentiek meisje van die datum, maar dat is niet gelukt". Nu heeft Cijfers.net een tip voor het 20-jarig jubileum (en dat komt veel eerder dan ze klaarblijkelijk bij Playboy denken, namelijk volgend jaar al): "Ga ruim voor die tijd eens op zoek naar een authentiek Nederlands meisje dat geboren is in oktober 1982. Dat is namelijk de werkelijke maand dat de eerste Nederlandse Playboy verscheen. En zo staat het ook al jaren bij ons op de site".

Cijfers.net stuurt er de cover van die eerste Nederlandse Playboy bij. En ook nog hun toepasselijke lijfspreuk: "Statistics are like bikinis... What they conceal is more important than what they reveal".


De reactie van Playboy:

"De redactie van Playboy is niet in de war. Sterker: al 18 jaar vieren we traditiegetrouw onze enige, officiële verjaardag in de vijfde maand van het jaar, en niet zonder reden. De Playboy-editie waar Cijfers.net op doelt, was een zogenaamd testnummer dat inderdaad in oktober 1982, zonder mediaondersteuning, in een oplage van enkele duizenden exemplaren in slechts twee steden werd uitgezet, waaronder Amsterdam.

Pas ettelijke maanden later besloot de Spaarnestad-directie een 'go' te geven voor de Nederlandse Playboy, waarop in mei 1983 de eerste, officiële Playboy in zijn definitieve vorm en in een maandelijkse frequentie zijn landelijke doop beleefde."

Adformatie (Tamtam). Weekblad voor reclame, marketing en media.

U Magazine

Nederlanders klagen graag en veel. Bedrijven die daar geen rekening mee houden, verliezen klanten en dat kost geld. Het werven van één nieuwe klant is 5 keer duurder dan het behouden van een klant. Op www.cijfers.net lezen we dat 68 procent van de ontevreden klanten wegloopt omdat ze balen van de service en klachtenafhandeling; 23 procent vertrekt uit onvrede over prijs en kwaliteit. Ontevreden klanten vertellen hun klacht aan gemiddeld 22 anderen door; tevreden klanten aan slechts acht klanten.

Nog veel meer cijfers op deze site: Europese en Amerikaanse dierenliefhebbers trekken jaarlijks voor 34 miljard gulden aan blikken honden- en kattenvoer open. Voor 12 miljard gulden per jaar is het mogelijk om de bevolking van de hele wereld te leren lezen, schrijven en rekenen. De drie rijkste mensen ter wereld bezitten evenveel als het gezamenlijk nationaal inkomen van de 48 armste landen.

Als u altijd al had willen weten hoeveel eiwitten een eetbaar insect bevat (80 procent van de wereldbevolking eet op z'n tijd een kever of een sprinkhaan) of hoeveel te dikke mannen en vrouwen Nederland telt: de antwoorden vindt u allemaal op het vermakelijke cijfers.net.

U Magazine. Uw persoonlijk magazine van de Rabobank.

Quote Personal Finance

Wist u dat de 3 rijkste mensen ter wereld evenveel bezitten als de 48 armste landen jaarlijks binnenkrijgen? Of dat 6 procent van alle supermarktartikelen verkeerd geprijsd is? Cijfers.net heeft deze en andere bizarre wetenswaardigheden op een site bij elkaar gebracht.

Vier jaar na oprichting is dit uithangbord van het Nederlandse bedrijf Communicatie.net nog altijd dé afmeerplaats voor cijferfetisjisten en andere maniakken voor wie de zoektocht naar volstrekt zinloze informatie nog altijd beter is dan uitgeblust voor de buis hangen. Erg leuk is bijvoorbeeld de remwegcalculator, die je vertelt hoeveel meter je bij plotseling remmen te laat komt om een crash te voorkomen.

Quote Personal Finance. Het lekkerste blad over geld.

Panorama

Eén gerookte sigaret kost circa zes minuten van je leven. Zeggen ze. Via internet kun je bovendien uitrekenen wat voor effect roken heeft op de totale levensduur. De site www.cijfers.net kent een nogal confronterende calculator, die het aantal dagen dat de tabak reeds van je aardse bestaan heeft afgeknabbeld tevoorschijn tovert. Mijn uitslag: 523 dagen... Uh, ik denk dat ik maar stop. In 2002, of zo.

Panorama. MooiMan!

NetKrant

Vind je het ook zo jammer dat we maar 365 dagen hebben kunnen genieten van dat fascinerende jaartal 2000? Of vind je 2001 of 2002 een nog leukere cijfercombinatie? Voor iedereen die van rare getallen, spannende cijfercombinaties of leuke statistieken houdt is er de site Cijfers.net. Met enquêtes, een quiz, het "Weetje van de dag" en heel veel grappige en bijzondere verhalen. Alles volgens het motto van de site: "Cijfers liegen niet!"

NetKrant van internetprovider Het Net.

Stadsradio Rotterdam

Op maandagavond 4 december 2000 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij disk jockey Allard Schellens van Stadsradio Rotterdam.

Net Magazine

Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken. Wat omhoog gaat, komt uiteindelijk ook weer naar beneden... Tussen 1985 en 2000 zijn alleen al in de Amerikaanse staat Californië 39 personen gedood door kogels die werden afgevuurd door mensen die in de lucht schoten. En dat is geen leugen.

Net Magazine. Web 150. Het beste van het internet.

Yellownet

Cijfers liegen niet. Althans, als je www.cijfers.net moet geloven. Deze site laat zien dat cijfers niet saai hoeven te zijn. Het is humoristisch en tegelijk informatief. Bovendien is "Cijfers liegen niet!" een website waar de bezoeker van alles kan doen: deelnemen aan een enquête, babbelen over de vraag of er leven is op Mars of een piramidespel doorrekenen. Alles wat je nooit had willen weten op één site!

Yellownet.

NedStat

Als je houdt van rare getallen en gekke statistieken, neem dan eens een kijkje op https://www.cijfers.net/. Onder het motto "Cijfers liegen niet!" vind je hier een verzameling opmerkelijke feiten met cijfers in de hoofdrol. Wist je bijvoorbeeld dat één derde van alle Britse vrouwen zichzelf een betere moeder vindt dan hun eigen moeder? Of wist je dat 25 procent van alle Britse mannen wel eens vrouwenkleren aantrekt? Hoeveel Britse mannen zichzelf een betere moeder vinden dan hun vader staat er niet bij.

NedStat Basic Nieuwsbrief.

Radio 538

Op maandag 2 oktober 2000 was "Cijfers liegen niet!" website van de dag bij de Nederlandse commerciële zender Radio 538.

Net Magazine

Van alle babymeisjes die worden geboren heeft zestien procent blond haar. Toch is 33% van de volwassen vrouwen blondine. Van dit soort stats kan ik nooit genoeg krijgen!

Net Magazine. Hatchoo.

Radio 3FM

Op zondag 7 mei 2000 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij DJ Niels Vrijhoeven van het NCRV jongerenprogramma BuZz.

Net Magazine

Over de meest onzinnige onderwerpen zijn cijfers en statistieken. Dus als je wilt weten hoeveel een Afrikaans huishouden minder consumeert dan 25 jaar geleden moet je hier kijken: www.cijfers.net.

Net Magazine. Funsites.

Opzij

In Japan vallen ieder jaar zo'n 2 000 doden door het dragen van pumps. Verreweg de meeste vrouwen (en een enkele man) komen met hun hak vast te zitten in de roltrap. Slechts 11 procent van alle vrouwen zou een avondje met Michael Jackson willen stappen en de kans dat een vrouw het figuur heeft van een barbiepop (91-46-84 cm) is 1 op 100 000.

Deze en andere onzinnige feiten zijn te vinden op de site "Cijfers liegen niet!". Voor wie bijvoorbeeld razend nieuwsgierig is naar het dieet van 's werelds oudste vrouw: schildpadvlees, pompoenzaad en sprinkhanen.

Opzij. Feministisch maandblad.

RTV West

Op woensdag 8 maart 2000 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij Edvard Niessing van de regionale omroep RTV West.

Veronica Gids

De één zijn dood is de ander zijn brood, da's nou eenmaal zo en zeker in het geval van de Titanic. Van de 2 227 opvarenden veranderden er 1 517 mensen in ijsblokjes op de beruchte nacht van 14 op 15 april 1912. Maar daardoor zit Leonardo Di Caprio er warmpjes bij en mag Celine Dion ook niet klagen. De soundtrack "My heart will go on" is de best verkochte soundtrack aller tijden.

Ook in het klein wordt er goed aan verdiend. Zo kun je via CoolStuffCheap een naar authentiek model nagemaakt S.O.S.-fluitje kopen voor ongeveer 25 piek. Of wil je liever een stukje steenkool (20 gulden) uit de stookruimte van het gezonken schip? Of misschien een 'originele' blauwdruk van het schip à 70 gulden? Surf dan even naar Cijfers.net.

Veronica Gids. Weekblad voor radio en televisie.

The Music Factory (TMF)

Alles wat je wilde weten over cijfers maar niet wist. Onze noorderburen hebben jaarlijks zo'n 16 000 files, goed voor 68 000 km. New York telt evenveel auto's als wapens (1 700 000). Totale lengte van alle zenuwcellen in je lichaam als je ze allemaal achter elkaar legt: meer dan 72 km. Er bestaan 350 soorten haaien. Een jaar op Mars duurt 687 dagen. Een jaar op de aarde telt 365 dagen.

Cijfers liegen niet. Althans als je www.cijfers.net moet geloven. Je kan er ook een test doen om te zien of door buitenaardse wezens ontvoerd bent.

TMF België. VJ Katja's Tips voor Links.

Sp!ts

Feit: van alle huwelijken eindigt 33% in echtscheiding, omgerekend zo'n 31 000 per jaar. En wist je dat 73% van alle playmates blond is? Of dat slechts 710 van de 2 227 mensen (31,9%) de ramp met de Titanic overleefden? Voor meer van dat soort weetjes kun je terecht op www.cijfers.net.

Sp!ts. Gratis dagblad.

Planet Weekly

Van alle software die door bedrijven wordt aangeschaft wordt 45 procent nooit gebruikt. Jaarlijks worden wereldwijd ongeveer 1 000 mensen dodelijk getroffen door de bliksem, waarvan 5 Nederlanders. 230 duizend Nederlanders werden de afgelopen paar jaar ontvoerd door buitenaardse wezens. 79 procent van de Nederlanders poetst zijn tanden te kort.

Het zijn maar wat cijfers, te vinden op de site "Cijfers liegen niet" waar wordt bewezen dat cijfers niet saai hoeven te zijn. En waar ook nuttige info is te vinden, bijvoorbeeld voor mensen die overwegen aan een piramidespel deel te nemen. Mooi, goedgemaakt, grappig en informatief.

Planet Weekly. Jaargang 2, nummer 50.

Ilse

Deze hele leuke site interpreteert de meest maffe feiten en cijfers, over de meest uiteenlopende zaken op een komische en informatieve manier. Een aanrader!

Ilse internetgids. Nummer 6.

Humo

De Europese Beker voor Bekerwinnaars is niet meer, want opgegaan in de UEFA Cup. Dat geen enkele ploeg de trofee twee opeenvolgende keren kon winnen, is nu een feit. Dat weten wij, want het staat op "Cijfers liegen niet!"

Die site vertelt ons ook dat we voorzichtig moeten zijn als we na het vrijen het bed uitkomen: 10 procent van alle hartaanvallen gebeurt als iemand uit bed stapt; slechts 1 procent tijdens het vrijen. En bekijk uw baas voortaan ook maar met andere ogen: hij is een potentiële moordenaar. De kans dat u een hartaanval krijgt, stijgt de week na uw ontslag immers met meer dan 100 procent.

Humo. The wilde site.

Smallzine

Veronica's presentator Jeroen van Inkel blijkt in zijn radioprogramma gebruik te maken van de artikelen in het e-zine "Weetje van de dag" van Cijfers.net. In zijn rubriek "Fabelachtig feit" citeert Van Inkel uit het e-zine zonder bronvermelding. Dat ontdekte een alerte SmallZine-lezeres. Eerder al bleek "De nutteloze nieuwsbrief" ook letterlijk artikelen uit "Weetje van de dag" over te nemen.

Smallzine homepage.

Yes

De internetsite van de week is www.cijfers.net. Op deze site vind je allerlei leuke weetjes, grappige statistieken en ongelooflijke feiten.

Nieuwe Yes. Nummer 40.

Algemeen Dagblad

Piramidespelen zijn bij wet verboden. Op de site van het Ministerie van Justitie staat het wetsvoorstel zoals dat in februari 1998 is ingediend. Wie meedoet aan een piramidespel heeft 80 tot 90 procent kans dat hij zijn geld verliest. Het rekenprogramma van Cijfers.net bewijst dat.

Gazet van Antwerpen

"Cijfers liegen niet!" Het is de slogan van een satirische site vol met... cijfers dus. Wist u overigens al dat het aantal onthoofdingen in Saoedi-Arabië in 1994 nog gemiddeld 20,2 per maand bedroeg, maar inmiddels is teruggelopen tot 1,5 per maand? Dat en nog veel meer op www.cijfers.net.

Gazet van Antwerpen. Cybertelex.

Haarlems Dagblad

Wist u dat maar 16 procent van de baby's die in de Verenigde Staten wordt geboren van nature blond is? Toch is 33 procent van de volwassen vrouwen in de VS blond, is 64 procent van de televisiepresentatrices blond en zelfs 73 procent van de playmates in de betere blootbladen. Hoe dit komt is wel duidelijk, maar waar het om gaat is dat deze statistische informatie is terug te vinden op de website "Cijfers liegen niet!".

Daarin is verder te lezen dat elk jaar wereldwijd een half miljoen verkeersslachtoffers vallen en dat komt neer op 1 370 verkeersdoden per dag. Iets om over na te denken als je weer eens in de auto stapt.

Consultant Actueel

Wie gek is op cijfers moet beslist eens op Cijfers.Net gaan kijken. Daar wordt op een nogal sarcastische manier gestoeid met de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Centraal Planbureau en het Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie. Cijfers liegen echt niet!

Leeuwarder Courant

Jaarlijks trouwen in Nederland 81 500 mannen van gemiddeld 34 jaar met 81 500 vrouwen van gemiddeld 31 jaar. Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding, als de man gemiddeld 40 is en de vrouw 38. Het vijfde huwelijksjaar is het meest riskant. Gemiddeld duurt een huwelijk 11,5 jaar.

Alleen al de huwelijksbarometer maakt een bezoekje aan deze site de moeite waard. Waar verder o.a. te lezen valt dat gecastreerde mannen gemiddeld 12 jaar ouder worden dan niet-gecastreerde.

Webwenken. Wekelijkse rubriek uit de Leeuwarder Courant.

News 4 Free

Ben je gek op cijfers en statistieken? Hou je van lachen? Dan moet je deze site gezien hebben. Bevat veel nutteloze informatie die goed op de lachspieren werkt. Een prima site voor leuke momenten en inderdaad: "Cijfers liegen niet!"

Computer Idee

Ons land telt 2,4 miljoen te dikke mannen en 2,2 miljoen vrouwen met overgewicht. Dat beweert de site "Cijfers liegen niet!" En wist u dat de kans om onder een vrachtwagen te komen 400 keer groter is dan het winnen van de Staatsloterij? Iedereen die gek is op dit soort statistische gegevens, kan zich uren vermaken op deze site. Het meest idiote cijfermateriaal krijgt u hier voorgeschoteld. Vaak totaal nutteloze informatie, maar heerlijk om te lezen.

Goed, nog ééntje dan: 7 miljoen Nederlandse huishoudens houden in totaal 12,4 miljoen jampotten met muntgeld achter de hand. Een pot bevat al snel honderd gulden en zo wordt er maar liefst 1,25 miljard gulden uit roulatie genomen. Kijk, dat is leuk om nog eens op een feestje (met economen) te vertellen.

Computer Idee. Nummer 6.

SBS6

Ditjes en datjes, onnozele wetenswaardigheden, het internet staat er vol mee. Een hele leuke is: www.cijfers.net. Een Nederlandse site bomvol met de meest uiteenlopende statistieken. Je kunt er de kans op het winnen in de Staatsloterij bekijken, je leest er hoeveel Nederlanders 'het' zonder condoom doen. Alles wat je nooit had willen weten op één site!

SBS6 teletekst, pagina 146.

Zone 5300

Wordt u ook zo moe van al die saaie cijfertjes die we de hele dag naar ons hoofd krijgen geslingerd? Typ dan eens www.cijfers.net in en vermaak uzelf met de meest bizarre statistieken! Bijvoorbeeld: hoeveel vrouwen in de wereld hebben een lichaam dat exact overeenkomt met de maten van een Barbiepop? Juist: 1 op de 100 000. Precies dat zijn van die dingen die u vast nog niet wist en waarvan u ook niet wist dat u ze ooit zou willen weten.

Zone 5300. Strips, cultuur & curiosa. Jaargang 6.

Thunder Magazine

Deze site, gemaakt door Communicatie.net, is misschien de meest originele van zijn soort. Wanneer we het adres van de site intikken in het daarvoor bestemde kader, zien we al snel in de titelbalk "De satirische site voor sceptisch Nederland" staan. Dit belooft veel goeds!

Op deze site vinden we allerlei bij elkaar gesprokkelde onzinnige en statistische cijfers. We komen de meest grappige gegevens tegen, waaronder: "Playmate met de grootste borstomvang (104 cm): Rosemarie Hillcrest (USA, oktober 1964). Amerikanen besteden elk jaar US $ 30 miljoen aan de bestrijding van muggen. Helaas is slechts 3% van het aantal muggen dat om zeep geholpen wordt van het vrouwelijk geslacht (alleen vrouwtjes kunnen steken)." Bezoek deze site dus eens om de meest vreemde statistieken van onze wereld te lezen.

Thunder Magazine. Tijdschrift voor gabbers. Nummer 28.

De Zaak

New York telt evenveel auto's als wapens, te weten: 1,7 miljoen. De kans dat u de Staatsloterij wint is een slordige 400 keer kleiner dan de kans dat u binnenkort door een vrachtwagen wordt geschept. Deze wetenswaardigheden vindt u op de site "Cijfers liegen niet!"

Ook komt u bij het doorspitten van deze site te weten dat Nederland het afgelopen voorjaar 5,5 miljoen auto's telde en dat daarmee dagelijks 2 900 000 mensen naar hun werk gingen. Het gevolg hiervan zijn files die de economie ieder jaar voor 1 700 000 000 gulden schade opleveren. Meer cijfers vindt u op www.cijfers.net.

De Zaak OnLine.

Veronica Gids

Tachtig procent van de automobilisten vindt zichzelf een beter dan gemiddelde chauffeur. Een gemiddelde vrouw gebruikt tijdens haar leven 7 488 tampons. De Italiaanse man is met 2,5 huilbuien per maand de grootste huilebalk ter wereld. Deze en ontelbaar meer feiten en weetjes rond cijfers en statistiek tref je aan op "Cijfers liegen niet!", een satirische website die Nederland met de neus op de cijfers drukt.

De prachtig vormgegeven site is onlangs geheel in een nieuw jasje gestoken en fors uitgebreid. Gerangschikt in een aantal categorieën, variërend van het huwelijk tot de Titanic, lees je hier op een prettige, vaak interactieve wijze over allerlei bizarre, verbazingwekkende en leerzame zaken, die allemaal iets met cijfers te maken hebben. Bovendien is "Cijfers liegen niet!" een website waar de bezoeker van alles kan doen: deelnemen aan een enquête, babbelen over de vraag of er leven is op Mars, spelen met de huwelijksbarometer of een piramidespel doorrekenen.

Veronica Gids. Weekblad voor radio en televisie.

Infoworld

Wie een ludieke blik op statistieken wil, moet een bezoek aan "Cijfers liegen niet!" brengen. Alle cijfers kloppen, alleen is de conclusie vaak nèt iets anders dan die van het journaal of de krant. Een leuke site voor een ander zicht op statistiek.

Infoworld, nummer 21.

Net Magazine

Nederland telt 2,4 miljoen te dikke mannen en 2,2 miljoen te zware vrouwen. De kans om te winnen in de Staatsloterij is 50 procent. Wie 3 jaar is getrouwd heeft een wisselvallig huwelijksklimaat. Wie daarentegen nog geen jaar is getrouwd leeft in een extreem zonnig klimaat.

De site "Cijfers liegen niet!" is er voor wantrouwende surfers die met cijfers leugens willen ontmaskeren.

Net Magazine. Web 100, het beste van het internet.

NRC Handelsblad

Elke 1 000 jaar valt er een meteoriet op de aarde die groot genoeg is om een kwart van de wereldbevolking te doden. Popmuzikant Gene Simmons braakte tijdens de laatste tour van Kiss niet minder dan 1 625 liter nep-bloed uit. Van alle babymeisjes die in de Verenigde Staten worden geboren heeft 16% blond haar. Toch is 33% van alle volwassen Amerikaanse vrouwen blondine.

Deze en nog veel meer, meer en minder interessante feiten zijn te vinden op de website van "Cijfers liegen niet!" De site is onderverdeeld in categorieën als Hollywood, man en vrouw, liefde, sport en dieren. Voor iedereen die verslaafd is aan gemiddelden, doorsnedes en cijfers.

NRC Handelsblad. Netstroom.

NedStat

"Cijfers liegen niet!" is een zeer boeiende site over allerhande statistieken en cijfers met nuttige en geinige JavaScripts. Kijk en weet, want "Cijfers liegen niet!".

NedStat Gallery.

Link

Een Engels staatsman zei ooit: "Er zijn drie soorten leugens: leugens, verdomde leugens en statistieken." De maker van "Cijfers liegen niet!" heeft zich deze wijze les ter harte genomen en presenteert om de zoveel tijd de uitkomst van twijfelachtig statistisch onderzoek. Leuk voer voor sceptici.

Link. De wereld online.

Tele-PC

Dol op cijfers? Bezoek dan de site "Cijfers liegen niet!", waar u kunt lezen dat van alle babymeisjes die in de Verenigde Staten worden geboren, 16% blond haar heeft. Toch is 33% van alle volwassen Amerikaanse vrouwen blondine.

Het overgrote deel van hen kiest voor een televisiecarrière: 64% van alle Amerikaanse televisiepresentatrices is blond. Die enkele blondine die dan nog over blijft wordt Miss Amerika (65% van hen is blond) of gaat uit de kleren (73% van alle playmates is blond). Voor meer statistieken en cijfers, zie: "Cijfers liegen niet!"

CompuServe

"Cijfers liegen niet!" is een combinatie van het Guiness Book of Records en het Statistisch Jaarboek. Dat levert hele bijzondere en aardige wetenswaardigheden op. Wist je bijvoorbeeld dat 90% van het aanwezige publiek bij The Oprah Winfrey Show analfabeet is (wie durft nu nog te kijken)? Dat rokers minder verdienen dan niet-rokers en dat Anna Nicole Smith de playmate met de lelijkste siliconenborsten is?

Voorts wordt ons voorgerekend dat de kans op het winnen van de Staatsloterij wel heel erg klein is en dat dat maar goed is ook! Laat je niet langer verrassen en bezoek deze site.

CompuServe Nederland.

Pauze Web

Communicatie.net heeft een prachtige pagina gemaakt vol met wist-je-datjes. Van alle babymeisjes die in de Verenigde Staten worden geboren heeft 16% blond haar. Toch is 33% van alle volwassen Amerikaanse vrouwen blondine.

Het overgrote deel van hen kiest voor een televisiecarrière: 64% van alle Amerikaanse televisiepresentatrices is blond. Die enkele blondine die dan nog over blijft wordt Miss Amerika (65% van hen is blond) of gaat uit de kleren (73% van alle playmates is blond). Dit en nog veel meer: "Cijfers liegen niet!"

Homepage Pauze Web.

Vorige pagina...