Cijfers liegen niet!

In de media (1)

Finance in perspectief

Onder het mom "Cijfers liegen niet!" vindt u op www.cijfers.net allerlei cijfermatige feitjes en weetjes. Wist u bijvoorbeeld dat het gemiddeld 26 seconden duurt om een auto te parkeren? En dat dat langer duurt wanneer er een ongeduldige automobilist toetert?

En wist u dat een belegging op de eerste dag van de maand uiteindelijk een extra rendement oplevert van 0,16 procentpunt? Ook beleggingen op de tweede, derde, vierde en laatste dag van de maand leveren een meer dan gemiddeld rendement op, namelijk resp. 0,14, 0,08, 0,07 en 0,06 procentpunt. Het omslagpunt ligt op de vijfde dag. Wie op die dag in aandelen stapt behaalt 0,02 procentpunt minder rendement dan gemiddeld. De slechtste dag om te gaan beleggen is de zevende dag van de maand: die levert 0,15 procentpunt minder rendement op. Ook vindt u op www.cijfers.net hoeveel nullen bijvoorbeeld een hexiljoen heeft, of een duodeciljoen, of een googol (resp. 36, 72 en 100).

Trends en Ontwikkelingen in Finance. Uitgeverij Kluwer.

Webwereld

De "Cijfers liegen niet!"-website bestaat donderdag tien jaar. De bijbehorende nieuwsbrief heeft inmiddels bijna 15 500 abonnees.

"Cijfers liegen niet!" is waarschijnlijk het meest bekend van zijn nieuwsbrief die elke werkdag wordt verzonden. Abonnees krijgen in elke nieuwsbrief een opvallend feit voorgeschoteld. De mailinglist bestaat op 2 november aanstaande 'pas' acht jaar. "Het allereerste 'Weetje van de dag' (WvdD) werd naar 53 mensen verzonden en luidde: 'Een baby produceert in zijn/haar eerste levensjaar 144 liter speeksel'," vertelt Robbetje van "Cijfers liegen niet!" tegenover Webwereld.

Webwereld. Altijd het laatste ICT-nieuws.

@Home

De "Cijfers liegen niet!"-website bestaat donderdag tien jaar. De bijbehorende nieuwsbrief heeft inmiddels bijna 15 500 abonnees.

[ knip ]

@Home. Nieuws en entertainment.

Kijk

Je hebt snelle auto's en je hebt snelle computers. Maar als die auto zich net zo voortvarend als de computer ontwikkeld had, dan reden we nu met de snelheid van het geluid. En dat zou slechts 1 milliliter benzine per kilometer kosten. Aan de andere kant: als je via het internet 2 megabyte informatie verstuurt, moet er in een elektriciteitscentrale 450 gram kolen verstookt worden.

We halen deze wijsheid uit "Cijfers onthullen alles", na "Cijfers liegen niet!" en "Cijfers zijn als bikini's" (zie Kijk juli 2004) alweer het derde boekje waarin auteur Robbetje allerlei opmerkelijk cijfermateriaal over zaken als verkeer, geschiedenis, sport, wetenschap en seks verzameld heeft. "Cijfers onthullen alles" wordt uitgegeven door Bzztôh (ISBN 90-453-0290-X) en kost € 12,50. Kijk trouwens ook eens op www.cijfers.net.

Kijk. Populair wetenschappelijk maandblad.

Marco Borsato

Deze site zal met name je nieuwssgierigheid bevredigen, want er staan vooral heel veel leuke feitjes en uiteraard cijfers op! Wist je bijvoorbeeld dat de hersenen van een mens gemiddeld 1 300 gram wegen, maar die van de man 10 tot 15% zwaarder zijn dan die van de vrouw? Natuurlijk trek ik hier geen overhaaste conclusies uit, maar opvallend is het wel...

[ knip ]

Deze site heeft ook een abonneeservice: je kunt elke dag een "Weetje van de dag" ontvangen. Vandaag werd dit weetje in mijn mailbox gedeponeerd: "Plutonium-239 heeft een halfwaardetijd (halveringstijd) van 24 000 jaar. Dat wil zeggen dat van de oorspronkelijke hoeveelheid radioactiviteit na 24 000 jaar de helft over is. Kantoortheelepeltjes hebben een halfwaardetijd van 81 dagen. Dat wil zeggen dat van het oorspronkelijke aantal theelepeltjes op kantoor na 81 dagen 50 procent spoorloos verdwenen is."

Ik wil deze website graag nog even op mijn halfwaardetijd wijzen, hahaha! De halfwaardetijd van mijn nieuwe single was slechts enkele dagen. Toen waren de winkels meer dan de helft van hun voorraad al kwijt...

Marcoborsato.nl - Website van de week.

Radio 1

Op maandag 30 mei 2005 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij BNN in het radioprogramma BNN United. Luister naar een opname (4,6 Mb) van de uitzending...

Radio 747 AM

Op dinsdag 18 januari 2005 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij Karin de Groot in het radioprogramma Dolce Vita van de KRO.

TVFilm

"Cijfers zijn als bikini's: wat ze verbergen is belangrijker dan wat ze tonen." Aldus de titel van een boekje dat werd samengesteld door een cijfermaniak die door het leven gaat als "Robbetje". Hij is tevens webmaster van de site "Cijfers liegen niet!", waarop volstrekt overbodige, maar leuke weetjes te vinden zijn over talloze onderwerpen, alfabetisch gerangschikt.

Wist u bijvoorbeeld dat 46 procent van de Nederlandse bevolking gelooft in buitenaards leven? Of dat een gemiddelde Rolls Royce-bezitter nog 6 andere auto's heeft? En dat de kans dat een vrouw het figuur heeft van een Barbiepop (91-46-84 cm) 1 op 100 000 bedraagt? Kortom: ideaal materiaal om te scoren bij collega's op kantoor. Daarnaast biedt de site een gratis abonnement op het "Weetje van de dag", e-cards, wallpapers, enquêtes én een filmquiz.

TVFilm. 2 weken tv, film, sport en veel meer. Nummer 1.

Radio 1

Op maandag 15 november 2004 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij BNN in het radioprogramma BNN United. Luister naar een opname (5,0 Mb) van de uitzending...

Intermediair

In weekblad Intermediair een volstrekt onzinnige discussie over wie de grootste heeft. Eh, de grootste bérg wel te verstaan. Dus maar even een mailtje naar de redactie gestuurd:

Al dat gedoe om de hoogste berg te bedwingen en het gezeik (en de rechtszaken) achteraf. Ik heb het nooit begrepen: wat vandaag de hoogste berg ter wereld is, is (geologisch gezien) morgen een partij goedkope kiezelstenen bij het tuincentrum om de hoek.

Andersom kan natuurlijk ook. Neem nou Mount Everest. Die werd nog niet zo lang geleden opnieuw langs de meetlat gelegd. Wat bleek? De berg is niet 8 848 maar 8 850 meter hoog. Niet iedereen is het daar trouwens mee eens. Wel zijn de kenners het eens over de zijwaartse beweging die de berg maakt: maar liefst 6 centimeter per jaar. Dat betekent dat Mount Everest over een slordige 120 miljoen jaar bij mij in de achtertuin staat. Moet ie wel de kortste weg nemen natuurlijk. En onderweg niet verdwalen.

Intermediair. Weekblad voor hoogopgeleiden.

Kijk

Wie zich een beetje uit wil leven qua autorijden, moet deze maand zijn kans grijpen. In juli staan namelijk gemiddeld 80 procent minder files op de Nederlandse wegen. En dat terwijl er dan slechts 30 000 auto's minder rondrijden. Het is een van de honderden weetjes uit het pas verschenen boekje "Cijfers zijn als bikini's" (ondertitel: "Wat ze verbergen is belangrijker dan wat ze tonen"), een uitgave van Bzztôh.

[ knip ]

Kijk. Populair wetenschappelijk maandblad.

Yorin FM

Op woensdag 21 april 2004 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij Eddo in de Ochtend van Yourin FM. Luister naar een opname (5,5 Mb) van de uitzending...

De Telegraaf

Iedereen is dol op cijfertjes en onderzoekjes en alles is uit te drukken in getallen en percentages. Bij verkiezingen wordt de Nederlander dagelijks doodgegooid met zetelprognoses. Wetenschappers larderen hun argumenten vaak met cijfers uit onderzoeken, politici om hun beleid geaccepteerd te krijgen. En ook commerciële bedrijven deinzen niet terug om cijfermateriaal aan hun verkooppraatjes toe te voegen. Al jaren verzamelt Robbetje grappige, vermakelijk en harde cijfers en plaatst ze op de website cijfers.net. De meest opmerkelijke zijn gebundeld in een boekje.

[ knip ]

Wijlen Brits minister-president Benjamin Disraeli zei ooit over cijfers: "Er zijn drie soorten leugens. Leugens, grove leugens en statistieken." Want een cijfer zegt op zich niets als je niet weet wat en hoe het onderzoek dat eraan ten grondslag ligt, is uitgevoerd. Hoe is de vraagstelling geformuleerd? Welke definities worden gehanteerd? Wie wel of niet meetellen in onderzoek kan heel veel invloed hebben op het resultaat. Robbetje voegt daaraan toe: "Cijfers worden door alles en iedereen misbruikt. Dat kun je niet veranderen. Er blijkt een enorme aantrekkingskracht van uit te gaan!"

Daphne van Dijk. De Telegraaf. "De macht van het getal."

VARA TV Magazine

Sommige getallen zijn slecht opgevoed. Het is beter om daarbij uit de buurt te blijven. Die horen aan de lijn te lopen van iemand die weet hoe hij ermee om moet gaan. Dat zijn getallen met veel cijfers, waarvan er ook nog een aantal achter de komma staat, getallen die wegkruipen onder een wortelteken of met een staart met een exponent. En ook al zegt het baasje dat ze nooit iets doen, het liefst bijten ze naar iedere mening die voorbij komt. Voor die getallen moet je uitkijken.

Handelbare cijfers zijn inmiddels ook steeds meer in boekvorm te krijgen. Wist u bijvoorbeeld dat een mensenhaai maximaal 40 jaar oud kan worden, dat je 6 320 430 cijfers nodig hebt om het hoogste bekende priemgetal uit te schrijven, dat meer dan 700 000 Nederlandse mannen meer dan 12 glazen alcohol per dag drinken, dat op...

[ knip ]

Deze en heel veel andere overbodige en vriendelijke weetjes in het boekje: "Cijfers zijn als bikini's".

Dick Wensink. VARA TV Magazine. Officieel weekblad van Omroepvereniging VARA.

Wanadoo

70 000 jaar geleden waren we bijna uitgestorven: op dat moment liepen er slechts 2 000 mensen op aarde rond. Gelukkig heeft moedertje natuur daar lering uit getrokken: om uitsterven te voorkomen, denkt de moderne man gemiddeld zo'n 300 keer per dag aan seks.

Dat vrouwen daar wel eens kregelig van worden, zal niemand verbazen. Maar zelfs daaraan is gedacht: vrouwen kunnen bijvoorbeeld veel harder "rot op!" schreeuwen dan mannen. Het record staat met 121 decibel op naam van een 20-jarige vrouw. Dat komt overeen met het lawaai dat een rockband produceert. En speciaal voor hen die twijfelen aan de effectiviteit van dat geschreeuw: herrie op het niveau van een gewoon gesprek (55 decibel) doet je bloeddruk al met zo'n 60 procent stijgen.

[ knip ]

René van Dam. Wanadoo website.

Radio 2

Op donderdag 25 maart 2004 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij Roderick Veelo in Ontbijtradio van de VARA.

Zondagsnieuws

Per dag denkt de moderne man gemiddeld zo'n 300 keer aan seks. Mannen maken meer verkeersovertredingen en zitten vaker met alcohol op achter het stuur dan vrouwen. Maar vrouwen kunnen wel weer véél harder schreeuwen dan mannen. Al deze weetjes zijn afkomstig uit het boekje "Cijfers zijn als bikini's" dat morgen verschijnt.

[ knip ]

Na "Cijfers liegen niet!" is "Cijfers zijn als bikini's" het tweede boekje van Robbetje. Een uiterst vermakelijk boekje. "Over de zin en onzin van statistisch onderzoek. Amuseren, informeren en soms shockeren," legt hij uit.

Martin de Bruijne. Zondagsnieuws, editie Eindhoven.

Radio 1

Op vrijdag 19 maart 2004 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij BNN in het radioprogramma BNN United. Luister naar een opname (6,9 Mb) van de uitzending...

Omroep Brabant

Op vrijdag 19 maart 2004 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij Arjo Kraak in het middagcafé van Omroep Brabant.

Het Net

Hoeveel Nederlanders worden er jaarlijks gedood door onweer? Wat is de snelheid van het licht? Hoeveel mannen hebben wel eens een naaktfoto van hun vriendin gemaakt? Cijfers, statistieken, weetjes. Houdt u van cijfers en getallen? Kijk dan eens bij "Cijfers liegen niet!".

U kunt uw (cijfer)kennis testen in een pittige quiz. U kunt een een lastige quiz doen, of uw keuze laten vallen op een onmogelijke quiz, die meer geschikt is voor echte nerds. Aan u de keuze. Onder het pagina-overzicht kunt u de meest wonderlijke zaken te weten komen. Zo is op maandag 17 november 2003 het tot nu toe grootste priemgetal gevonden. En een mensenhaai kan maximaal 40 jaar oud en 7 meter lang worden. Je weet maar nooit waar je het voor nodig hebt. Verder elke twee weken een kleine enquête over een min of meer actueel onderwerp. En nog veel meer leuks en geks.

Life & style. Online magazine van Het Net.

Wanadoo

Het boek "Cijfers liegen niet! - Leugens, grove leugens en andere statistieken" is gebaseerd op de gelijknamige website. Het boekje met 144 pagina's, heeft een stortvloed aan cijfermatig materiaal, leuk onderverdeeld in ruim 30 categorieën. Van seks via criminaliteit tot Titanic en EK voetbal 2000. Als alle mannen die vandaag bij de ongeveer 100 miljoen vrijpartijen klaarkomen, levert dat een hoeveelheid van 250 000 liter sperma op. Dat is zomaar een statistisch feit uit de categorie seks.

Ander materiaal dat u onder ogen krijgt: bijen en wespen doden op een dag als vandaag 330 wereldburgers, de nog steeds rokers onder ons steken vandaag een van de 42,5 miljoen verkochte sigaretten op en er gaan 1,1 miljard koppen koffie doorheen. Kortom, erg leuk materiaal om in te grasduinen. En voor het bedrag van 10 euro wordt onder het ISBN nummer 90-453-0051-6 ook nog onthuld wanneer Nederland precies het WK Voetbal wint...

René van Dam. Wanadoo website.

VARA TV Magazine

Er zijn mensen die houden meer van woorden dan van cijfers. Die houden van poëzie en proza, van verhalen en vertellingen. Ze schrijven nog brieven en kennen gedichten uit het hoofd. Hebben een volle boekenkast en gebruiken het woordenboek. Er zijn ook mensen die dat minder hebben. Dat zijn geen taalmensen, maar mensen die van feiten, weetjes en cijfers houden.

[ knip ]

Voor die weetjes- en cijfermensen is de internetsite www.cijfers.net als thuiskomen. Met tussen heel veel andere cijfers onder andere het hoogste tot nu gevonden priemgetal, een getal met een dikke 4 miljoen cijfers, en een lijst van de eerste 1 000 priemgetallen om uit het hoofd te leren (want waar geen gedicht zit is ruimte voor iets anders). Wist u trouwens dat 12 375 mensen dagelijks ergens in de wereld door een hond gebeten worden en dat er jaarlijks 12 000 Nederlanders voor zo'n hondenbeet in het ziekenhuis behandeld zijn? (en dacht u ook toen u dit las: dat kan niet kloppen?) En wist u dat het hart van een mens gemiddeld 2,5 miljard maal slaat voor het ermee ophoudt en dat je met zo'n pomp de tanks van 700 jumbojets vol kunt krijgen? Het staat allemaal in "Cijfers liegen niet", de site of het boekje. Het boekje kost 10 euro (ISBN: 90 453 0051 6).

Dick Wensink. VARA TV Magazine. Officieel weekblad van Omroepvereniging VARA.

RTV West

Op donderdag 11 september 2003 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij Debby Roukens in "Nieuws terwijl u werkt" van RTV West.

Radio 1

Op vrijdag 22 augustus 2003 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij BNN in het radioprogramma BNN United. Luister naar een opname (4,0 Mb) van de uitzending...

Managers Online

Zonder te overdrijven mag ik wel beschouwd worden als een internetjunk. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet op het Web surf. Nu is dat als hoofdredacteur van Managers Online ook niet zo verwonderlijk misschien. Hoewel het ene na het andere internetinitiatief de afgelopen jaren is gesneuveld, heb ik de indruk dat écht goede sites weten te overleven, met of zonder hype. De volgende in elk geval wel.

[ knip ]

Het is altijd leuk om cijfers te kennen. Op Cijfers.net wordt u overspoeld met leuke cijfer-weetjes. De site is doorspekt met veelal nutteloze, maar geestige cijfer-voorbeelden, zoals de Binnenhof Top 5 (bewindslieden die het het kortst uithielden in het kabinet). Ook leuk om te weten: de kans dat een vrouw het figuur heeft dat overeen komt met dat van een Barbiepop (91-46-84 cm) is 1 op 100 000. U kunt zich ook abonneren op het "Weetje van de dag", erg leuk.

Veronica Gids

Een van de beste sites die er ooit op het Nederlandse Net heeft bestaan en zelfs nog steeds bestaat is de Cijfers-site. Waarom de beste? Omdat er zó veel onzinnige weetjes staan dat je het er koud van krijgt. Netjes gerangschikt op onderwerp: over seks, over sport, over beesten, over je werk, over natuurrampen, over boeken, over computers, over voetbal, over film, over politiek en over veel, veel meer.

Ik wil op deze manier een hommage brengen aan deze site die toch wel heel erg bijzonder is. Jeroen van Inkel en al die andere radioproleten hebben altijd zonder naamsvermelding gebruik van deze site gemaakt. Schaamte op hen!

Veronica Gids. Weekblad voor radio en televisie.

Kijk

Wereldwijd vallen er ieder jaar 500 000 verkeersdoden. Omgerekend zou dat drie propvolle jumbojets per dag betekenen. Wat zijn getallen toch heerlijk! In het door 'Robbetje' samengestelde boekje "Cijfers liegen niet!" staan er honderden.

[ knip ]

Kijk. Populair wetenschappelijk maandblad.

Leeuwarder Courant

Cijfers.net probeert iets leuks te doen met getallen. Onder de titel "Cijfers liegen niet!" presenteert de website een "Weetje van de dag", een lastige en onmogelijke quiz en natuurlijk heel veel feitjes met cijfers. Zo worden op zich saaie getallen opeens interessant. De site is ook nog eens op een leuke manier vormgegeven.

Webwenken. Wekelijkse rubriek uit de Leeuwarder Courant.

De Volkskrant

Zoals hier al meerdere malen is gesignaleerd, steken ze overal weer de kop op. Lijstjes. Je zou denken dat na de eeuwwisseling lijstmoeheid is opgetreden, maar ieder jaar heeft kennelijk genoeg aan zichzelf. Dus daar zijn ze weer, man, vrouw, sporter, commercial, film, boek en website van het jaar. Om nog maar te zwijgen van de hitlijsten. De Top2000, de Verukkelijke 715, de Eeuwige Honderd: er is deze dagen niet aan te ontkomen.

[ knip ]

Wiens behoefte aan feitjes daarmee nog niet is bevredigd, kan terecht bij "Cijfers liegen niet!". Vorig jaar ging deze site bijna tenonder aan veelvuldig plagiaat, nu is er zelfs een boekje verschenen. Gegarandeerd succes bij pijnlijke stiltes op oudejaarsavond: "Wisten jullie dat gecastreerde mannen gemiddeld twaalf jaar langer leven?"

De Volkskrant (Media).

Radio 2

Op maandag 16 december 2002 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij Riks Ozinga in Ontbijtradio van de VARA.

Utrechts Nieuwsblad

Voor slechts 5,5 miljard euro kan de bevolking van de hele wereld lezen, schrijven en rekenen worden bijgebracht. Een schijntje, want Amerikanen en Europeanen samen geven 11 miljard euro per jaar uit aan parfum. Cijfers, cijfers, cijfers. Te vinden en te raadplegen op een Nederlandse website.

[ knip ]

Een groot aantal weetjes en feiten van de site zijn nu samengebracht in het leerzame en ook vermakelijke boekje "Cijfers liegen niet!". De auteur gebruikt een pseudoniem omdat hij als medewerker van een marketingcommunicatiebedrijf zijn werk en zijn speurtocht naar nieuwe onderzoeksresultaten gescheiden wil houden. Toch hebben zijn werk en de uit de hand gelopen hobby wel met elkaar te maken. "De site is geboren uit een concept dat ik had gemaakt voor een klant. Die keurde het af, waarna ik besloot het zelf online te zetten."

[ knip ]

De auteur blijft voorlopig met pen en papier klaarzitten. "Je weet nooit of er nog leuke onderzoeksresultaten voorbijkomen op tv of in de krant." Ook een groepje leden geeft nieuwtjes door. Of dat alles resulteert in een tweede boekje is nog de vraag. "Er gaat wel veel tijd in zitten."

Jacques Geluk. Utrechts Nieuwsblad.
Dit artikel is ook verschenen in de Apeldoornse Courant, het Gelders Dagblad, de Gooi en Eemlander, de Haagse Courant, het Haarlems Dagblad, de Twentsche Courant en de Zwolse Courant.

Radio 3FM

Op maandag 2 december 2002 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij AVRO-DJ Giel Beelen.

Radio 2

Op zaterdag 23 november 2002 was "Cijfers liegen niet!" te gast bij Sjors Fröhlich in het NCRV-programma Cappuccino. Luister naar een opname (4,1 Mb) van de uitzending...

De Standaard

Op zijn webstek verzamelt een Nederlandse reclameman alle mogelijke statistieken en cijfermateriaal. Een goudmijn, waar dagelijks vele mensen gaan delven. Cijfers en weetjes zijn nu eenmaal altijd boeiend en soms ook verrassend. Een aanrader. De collega uit de branche (wiens naam naar hacking verwijst) zal het ons zeker niet kwalijk nemen dat we enkele cijfers citeren...

[ knip ]

Advertising Age wijdde niet minder dan vier pagina's aan wat de Amerikanen the gay and lesbian market noemen. Vier pagina's met even veel advertenties voor mediaplanners, reclamebureaus en mediagroepen die zich voor deze markt interesseren. Bij de mediagroep zijn twaalf kranten en nieuwsbladen aangesloten. Ook zij geven cijfers. Een homo heeft 5,6 keer meer kans dan een gemiddelde Amerikaan om meer dan 100 000 dollar te verdienen; het is 3,6 keer meer waarschijnlijk dat hij aandelen bezit en hij heeft 4,7 keer meer kans om het vliegtuig te nemen voor zaken.

Een interessante markt die wij in Europa nog niet hebben aangeboord? Misschien wachten we tot Cijfers.net dergelijke cijfers voor Europa publiceert en marketingmensen doet watertanden? Of zijn we dan toch nog niet genoeg geëmancipeerd?

Wekelijkse rubriek van Jan Callebaut, managing director van het Belgische marktonderzoekbureau Censydiamin De Standaard.

Gazet van Antwerpen / Het Laatste Nieuws

Gemiddeld brengt een vrouw 2,2 jaar van haar leven door in de badkamer. Bijna 40 procent van de mannen heeft wel eens naaktfoto's gemaakt van vriendin of vrouw. Gecastreerde mannen leven gemiddeld 12 jaar langer dan een niet-gecastreerde man. Een vrouw is gemiddeld 7 jaar van haar leven ongesteld. Dit is een willekeurige greep uit de populaire website www.cijfers.net.

[ knip ]

Gazet van Antwerpen / Het Laatste Nieuws. De Frut: "Het leven in cijfertjes."

Volgende pagina...