Cijfers liegen niet!

Luchtvervuiling

Gezellig, maar niet erg gezond: het stoken van hout doet jaarlijks 900 tot 2 700 Nederlanders vroegtijdig overlijden.

Een Nederlandse open haard brandt gemiddeld 137 uur per jaar. Een vrijstaande houtkachel brandt gemiddeld 525 uur per jaar. Zelfs de meest moderne eco-designkachel stoot evenveel fijnstof (deeltjes kleiner dan 0,01 mm) uit als 6 dieselvrachtwagens.

Houtblokken. Copyright © Robbetje®.
Houtblokken. Copyright © Robbetje®.

Doden door luchtverontreiniging

Nederland
Vandaag:
Dit jaar:
België
Vandaag:
Dit jaar:

Is fietsen in een stad gezond?

Fietsen is gezond. Maar wat is het effect van fietsen in een drukke stad, met al die vieze uitlaatgassen, op je levensverwachting? De Universiteit van Utrecht zocht het uit...

Uitlaat van auto. Copyright © Robbetje®.
  • risico op ongelukken: min 5 tot 9 dagen;
  • inademen van uitlaatgassen: min 0,8 tot 40 dagen;
  • effect van extra lichaamsbeweging: plus 3 tot 14 maanden.
Uitlaat van auto. Copyright © Robbetje®.

Van de 20 steden met de meeste luchtvervuiling lagen er in het laatste jaar vóór de coronapandemie 10 in India, 4 in China, 3 in Saoedi-Arabië, 1 in Iran, 1 in Kameroen en 1 in Pakistan.

Als je binnen dezelfde luchtkwaliteit wilt als buiten, en je dat met planten wilt bewerkstelligen, heb je per vierkante meter 10 tot 1 000 planten nodig. Of zoals Richard Corsi van de Portland State University (USA) het treffend omschrijft: "Om daadwerkelijk verschil in luchtkwaliteit te kunnen meten moet je in een jungle gaan wonen. En dan krijg je meteen problemen met vocht en schimmel."