Cijfers liegen niet!

Koffie

Koffie is veruit het meest populaire drankje op de wereld. Er worden jaarlijks meer dan 400 miljard kopjes geschonken. Scandinaviërs zijn de grootste koffiedrinkers: zij verbruiken gemiddeld zo'n 26 pond koffie per jaar per persoon.

Goud-, zilver- en roodmerk

Koffie met gebak. Copyright © Robbetje®.

's Werelds grootste koffieproducent is Brazilië. Het land heeft 40 procent van de koffiemarkt in handen. Koffie wordt daarnaast in nog 44 andere landen verbouwd.

Koffie met gebak. Copyright © Robbetje®.

Nederlandse koffiefabrikanten geven hun koffie meestal de namen goud-, zilver- en roodmerk. Goudmerkkoffie bevat 100 procent arabicabonen. Zilvermerkkoffie is een mengsel van 80% arabica- en 20% robustabonen. Roodmerkkoffie tenslotte bestaat voor 70 procent uit arabicabonen en voor 30 procent uit robustabonen.

Er zijn zo'n 4 000 koffiebessen nodig om 1 pond koffie over te houden.

Gemiddeld 3 per dag

80 procent van alle Nederlanders drinkt regelmatig koffie; gemiddeld 3 kopjes per dag.

Na 22 uur is 20 procent van de cafeïne van het kopje koffie dat je gedronken hebt nog steeds niet afgebroken.

Cafeïnevrije koffie is trouwens eigenlijk cafeïnearme koffie: het bevat 25 keer minder cafeïne dan gewone koffie.

Kat. Copyright © Robbetje®.

600 dollar per pond

Een katachtige die leeft op Java, Sumatra en Sulawesi (Indonesië) eet rijpe koffiebessen maar kan die niet verteren. De uitgepoepte bessen worden door de plaatselijke bevolking verzameld om er de 'ultieme koffie' van te kunnen maken. Prijs per pond in de jaren '90 van de vorige eeuw: ongeveer 600 dollar. Dat komt neer op zo'n 20 tot 30 dollar per kopje!

Kat. Copyright © Robbetje®.

De Franse filosoof Voltaire moet slecht geslapen hebben: van hem wordt namelijk beweerd dat hij 50 koppen koffie per dag dronk.