Cijfers liegen niet!

Kernenergie (2)

In maart 2012 werd Oldbury Nuclear Power Station, op dat moment 's werelds oudste, nog in bedrijf zijnde kerncentrale gesloten. Volgens Britse deskundigen zal het naar schatting 90 jaar en bijna 1 miljard pond gaan kosten om de centrale in het Britse Thornbury af te breken en de 'rommel' op te ruimen...

1 op de 3 Amerikanen woont binnen een straal van 80 km van een bovengrondse opslagplaats voor (hoog) radioactief afval.

Milliwát?

Aan hoeveel radioactiviteit kan (mag) een mens jaarlijks worden blootgesteld? Volgens de internationale norm: maximaal 1 millisievert.

Strand van Bikini. Copyright © Robbetje®.
Strand van Bikini. Copyright © Robbetje®.

Op Bikini, onderdeel van de Marshalleilanden en vooral bekend van de atoomproeven midden jaren '40, bedraagt de straling nog altijd 1,84 millisievert per jaar. Norm die de VS en de regering van de Marshalleilanden hebben afgesproken voor de veilige terugkeer van de oorspronkelijke bewoners naar het atol: 1 millisievert per jaar. 'Veilige' norm voor terugkeer naar de omgeving van Fukushima volgens de Japanse regering: 20 millisievert per jaar.

In Nederland bedraagt de jaarlijkse natuurlijke stralingsdosis per hoofd van de bevolking zo'n 2,5 millisievert.

Meltdown

Kans op een kernsmelting (meltdown) binnen 10 à 20 jaar in een kerncentrale ergens op de wereld volgens het Max-Planck-Institut für Chemie in Mainz (Duitsland): 100 procent.

In week 10 van 2018 werden in België 4,6 miljoen doosjes met daarin 10 jodiumpillen verspreid onder apotheken. De Belgische krant De Morgen tekende uit de mond van een apotheker op: "Ik moet de hele tijd uitleggen dat mensen die pillen niet nu moeten slikken, maar bij voorkeur 3 uur voor een nucleaire ramp. Als ze mij dan vragen hoe ze in godsnaam moeten raden wanneer die ramp zich voor gaat doen, zeg ik: 'Ja, dat weet ik ook niet.'"