Cijfers liegen niet!

10 jaar Cijfers.net (1)

21 september 1996

De allereerste versie van "Cijfers liegen niet!" (CLN) ging op vrijdagavond 21 september 1996 bij Internet Access Eindhoven (IAEhv) online. Dat was een tijd waarin niet alleen deze website maar ook het internet er héél anders uitzag...

In 1996 ging 60 procent van alle Nederlandse internetgebruikers via de thuiscomputer het net op. 47 procent belde in met een 'supersnel' 28k8 modem; de rest moest met 14k4 of minder genoegen nemen. Gemiddeld was een Nederlandse internetter dat jaar ruim 1 uur per dag (37 uur per maand) online.

Netscape Navigator was marktleider, maar hoe groot het marktaandeel van de browser precies was bleef onduidelijk. BrowserWatch schatte het op 66 procent, Inter/Media dacht eerder aan 70 procent en Interse Corporation hield het op 52 procent. Zona Research was het meest optimistisch: dat onderzoeksbureau schatte het marktaandeel van Netscape in 1996 op 83 procent.

1 november 1997

Na ongeveer één jaar had de pers CLN ontdekt. Tele-PC, naar eigen zeggen hét Internet magazine van Nederland (en al lang ter ziele), in de rubriek Netsurf: "Dol op cijfers? Bezoek dan de site 'Cijfers liegen niet!'" Niet lang daarna volgden artikelen in o.a. Compuserve, Link, Net Magazine en Pauze Web.

5 oktober 1998

In het najaar van 1998 werd het tijd om de balans op te maken. De site was inmiddels in omvang flink gegroeid en de vraag die zich aandiende was: "Verdergaan of stoppen?"

Die beslissing was snel genomen nadat op 5 oktober Communicatie.net, een bureau voor online communicatie, zich als sponsor had aangediend. Voor 70 dollar werd nog diezelfde dag het domein Cijfers.net bij Network Solutions in Baltimore (USA) geregistreerd.

Cijfers.nl was geen optie, want de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) had alle zogenaamde 'generieke' domeinnamen geblokkeerd. En Cijfers.com, dat bekte niet lekker.

2 november 1998

Het nieuwe domein werd geplaatst op een 'eigen' webserver bij WideXS, een jong internetbedrijf in de randstad. Dat was meteen een mooie aanleiding om CLN eens flink onder handen te nemen. De site werd helemaal in een nieuw jasje gestoken; een cijfersquiz, e-cards, wallpapers én een tweewekelijkse enquête werden toegevoegd.

Op maandag 2 november werden de nieuwe site en domeinnaam feestelijk in gebruik genomen. Ook nieuw die ochtend: het allereerste "Weetje van de dag" (WvdD). 53 abonnees lazen: "Een baby produceert in zijn/haar eerste levensjaar 144 liter speeksel."

De redactie van het WvdD ontving ooit binnen een paar uur en van één enkele abonnee 172 besmette e-mails. Een record!

5 november 1998

Een paar dagen later volgde de 'grote doorbraak'. De Veronica Gids had al enkele weken eerder een artikel over CLN willen schrijven, maar dat was o.a. vanwege de verhuizing naar het nieuwe domein uitgesteld. Maar op 5 november was het dan eindelijk zover: de nieuwe Veronica Gids, met daarin een leuk stukje over CLN, plofte bij een slordige 1 000 000 Nederlanders op de mat.

Veronica Gids, nummer 45, 7 t/m 13 november 1998.

De gloednieuwe webserver van CLN ging merkbaar gebukt onder al die aandacht. Maar het WvdD was er goed mee: de dagelijkse mailinglist kreeg er in een paar dagen tijd vele honderden nieuwe abonnees bij.

Begin 1999 bood een domeinnaamkaper uit Ede het domein Cijfers.net voor 15 000 gulden (6 800 euro) te koop aan. Maar wie dat te duur vond kon het domein ook leasen voor 'slechts' 300 gulden (136 euro) per maand. Er was echter een 'klein' probleem: de betreffende domeinnaamkaper had het domein Cijfers.net helemaal niet in eigendom. Ook nooit gehad...

25 juni 1999

Je telt pas écht mee als je boze brieven ontvangt. De allereerste kwam van Hans Labohm van Instituut Clingendael. De econoom van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen, eiste rectificatie van het "Handboek voor politici". Labohm: "De beschuldigingen van de heer Horringa aan mijn adres die door u zijn overgenomen, zijn volledig uit de lucht gegrepen!"

Volgende pagina...