Cijfers liegen niet!

Insecten (1)

Onze planeet herbergt naar schatting 2 miljoen verschillende soorten dieren. 1 op de 2 diersoorten is een insect en 1 op de 4 diersoorten is een kever. Insecten zijn veruit de meest succesvolle levensvorm op aarde. Er kruipen, vliegen en zwemmen op dit moment zo'n 5 500 000 000 000 000 exemplaren rond.

Insecten tellen áltijd 6 poten. De meeste insecten hebben vleugels. Spinachtigen bezitten altijd 8 poten. En kreeftachtigen, ook wel schaaldieren genoemd, hebben 10 tot 14 poten.

Het grootste insect, Pharnacia kirbyi (een wandelende tak), heeft een lengte van bijna 40 cm. En enkele motten hebben een spanwijdte van wel 32 centimeter! Megaphragma caribea is waarschijnlijk 's werelds kleinste insect: deze parasiet van de Guadeloupe Archipel meet slechts 0,17 millimeter.

Vlinder. Copyright © Robbetje®.
Vlinder. Copyright © Robbetje®.

Een spanwijdte van ruim 70 cm

Een paar honderd miljoen jaar geleden vlogen er waterjuffers rond met een spanwijdte van meer dan 70 cm. Dat heeft te maken met de hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer. Nu bestaat 21 procent van onze atmosfeer uit zuurstof. Zo'n 100 miljoen jaar geleden was dat 26 procent en 300 miljoen jaar geleden was dat maar liefst 35 procent. Hoe hoger de concentratie zuurstof in de atmosfeer, hoe dichter de lucht. Vliegen is dan een stuk gemakkelijker.

80 procent eet insecten

Er zijn circa 1 400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Daarvan leeft 24 procent op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38 procent in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent eiwitten zeer gunstig af bij bijv. maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10%.

Hamburger. Copyright © Robbetje®.
Hamburger. Copyright © Robbetje®.

Ruim 80 procent van de wereldbevolking eet daadwerkelijk insecten. Nederlanders en Vlamingen hebben totaal geen moeite met het verorberen van beestjes met 10 poten (zoals garnalen, krabben en kreeften), maar bugs met slechts 6 poten... Nou eh, nee.

Misschien heeft dat hier iets mee te maken: een kakkerlak laat gemiddeld elke 15 minuten een wind. Maar liefst 20 procent van de totale uitstoot van methaangas, een broeikasgas, is toe te schrijven aan winderige insecten. Insecten zijn dus niet alleen eng en vies, ze zijn ook verantwoordelijk voor het opwarmen van de atmosfeer, het afsmelten van de poolkappen en het stijgen van de zeespiegel! En daar zijn wij Nederlanders uiterst gevoelig voor.

Vrouwen zijn kieskeuriger

69 procent van alle mannen eet een boterham waar net een vlieg op heeft gezeten gewoon op. Vrouwen zijn kieskeuriger: van hen raakt 59 procent zo'n boterham niet meer aan.

Kever. Copyright © Robbetje®.

4,4 miljard per jaar

Kever. Copyright © Robbetje®.

Onze antipathie tegen insecten bereikt een hoogtepunt tijdens de zomermaanden. We gaan dan al snel overdrijven. Zo besteden we (wereldwijd) jaarlijks zo'n 4,4 miljard dollar aan de bestrijding van muggen.

Helaas is slechts 3% van het aantal muggen dat om zeep geholpen wordt van het vrouwelijk geslacht (alleen vrouwtjes kunnen steken). En als een mug ons dan toevallig eens een keertje te grazen neemt, roepen we direct moord en brand. Absurd, want je moet maar liefst 1,7 miljoen keer door een mug gestoken worden voordat je helemaal leeg bent.