Cijfers liegen niet!

Identificatieplicht

Iedereen was vóór de identificatieplicht. Ook de bezoekers van deze website waren het met minister Donner van Justitie eens: "Zo maken we Nederland steeds veiliger." In werkelijkheid bleek de algemene identificatieplicht vooral een 'winstverdubbelaar' voor de Nederlandse schatkist.

In de eerste 16 maanden, tussen januari 2005 en april 2006, schreef de politie zo'n 80 000 bekeuringen uit op grond van de nieuwe wet. Dat waren gemiddeld 5 000 boetes per maand. Extra opbrengsten voor de Nederlandse overheid: 3 800 000 euro (gemiddeld € 237 500 per maand).

Stoplicht. Copyright © Robbetje®.
Stoplicht. Copyright © Robbetje®.

Jongeren 4 keer vaker bekeurd

De aanleiding om te bekeuren was en is vrijwel altijd onbeduidend. Meestal bekeurt de politie in eerste instantie voor door rood licht rijden, fietsen zonder licht of wildplassen en daarna als 'extraatje' voor het niet in het bezit hebben van een geldig legitimatiebewijs. Geen wonder dus dat Nederlandse jongeren vanaf 14 jaar 4 keer zo vaak worden bekeurd als ouderen.

Maar hoe zit het dan met de criminaliteitsbestrijding in het algemeen? Want daar ging het toch om? Nou eh, niet zo best... Aantal voorbeelden van ernstige delicten die op grond van de identificatieplicht in de eerste 15 maanden na invoering van de algemene identificatieplicht volgens het Openbaar Ministerie zijn voorkomen: 0.