Cijfers liegen niet!

Historie (2)

Ooit besloegen de bunkers in Berlijn 40 procent van het totale bouwvolume in de Duitse hoofdstad. En daarmee werd een horlogewinkeltje dat zich direct na de Tweede Wereldoorlog in het entreegebouwtje van het Berlijnse bunkercomplex vestigde het kleinste bedrijfspand met 's werelds grootste kelder.

Telefoon. Copyright © Robbetje®.

Hartstikke gek, vonden Berlijners hun 187 stadgenoten die in 1881 in het allereerste telefoonboek van de stad stonden.

Telefoon. Copyright © Robbetje®.

12 gulden boete

Op 17 september 1827 stond de Roermondse winkelier C. Compans voor de rechter omdat een controleur een ouderwets gewicht in zijn zaak had aangetroffen. En omdat sinds 1820 iedereen verplicht was om in metrieke maten te rekenen (zoals kilogrammen en meters) kwam hem dat op een boete van 12 gulden te staan.

1 wc op 120 inwoners

In de jaren '30 van de negentiende eeuw nam het sterftecijfer in Birmingham (Groot-Brittannië) toe van 14,6 tot 27,2 per 1 000 inwoners. Maar ja, Groot-Brittannië was dan ook een smerig land: het telde gemiddeld slechts 1 toilet op 120 inwoners. Naast sommige huizen lagen de uitwerpselen wel 15 cm hoog.

Volgens Lloyd George hield het Britse War Office tijdens de Eerste Wereldoorlog 3 verschillende boekhoudingen met gewonde en gesneuvelde soldaten bij. De eerste boekhouding moest de kiezers om de tuin leiden, de tweede boekhouding moest de leden van het kabinet koest houden en de derde boekhouding moest het moreel van het leger hoog houden.

11 dagen gejat

In 1753 had een woedende menigte het centrum van Londen (Groot-Brittannië) kort en klein geslagen. De reden? De Britse regering had de Juliaanse kalender ingeruild voor de Gregoriaanse kalender. Dat maakte een eenmalige correctie noodzakelijk waardoor het volk 11 dagen werd 'ontstolen'.

Nederland en België waren al veel eerder overgestapt: Holland, Noord-Brabant en België in 1582 en 1583, en de rest van Nederland in 1700 en 1701.