Cijfers liegen niet!

Historie (1)

De angst voor Arabische invloeden lijkt van alle tijden: in 1229 werd in Florence (Italië) het gebruik van Arabische cijfers korte tijd verboden. Vooral de 0 moest het ontgelden want die zou fraude in de hand werken. Immers: met zo'n nulletje kon je getallen wel heel erg gemakkelijk vertienvoudigen!

Lang hield het verbod overigens niet stand. Europese handelaren vonden die Arabische cijfers, die door de kruisvaarders uit het Midden-Oosten waren meegenomen, maar wat handig!

Alle kennis in 64 delen

Het door Galileo Galilei uitgevonden en door Christiaan Huygens vervolmaakte slingeruurwerk had in de 17de eeuw een onnauwkeurigheid van 10 seconden per dag. De huidige atoomklokken hebben een onnauwkeurigheid van 1 seconde per 100 000 jaar.

Universal-Lexicon. Copyright © Robbetje®.
Universal-Lexicon. Copyright © Robbetje®.

In 1731 begon Johann Heinrich Zedler met het schrijven van zijn "Universal-Lexicon aller Wissenschaften und Kunste"; een boek met daarin alle kennis van de wereld. 23 jaar later, toen de Duitser zijn megaproject beëindigde, bleek dat al die kennis in slechts 64 boekdelen paste.

Bij de betere boekhandel is (een herdruk van) het lexicon trouwens nog altijd te koop. Voor de prijs hoef je het niet te laten: ruim 16 000 euro (incl. BTW).

Koopje!

Van een prijslijst op de markt van Aizanoi (in het huidige Turkije) in het jaar 301 voor Christus...

  • Tot slaaf gemaakte vrouw (16-40 jaar): 25 000 denar.
  • Mannelijke slaaf (16-40 jaar): 30 000 denar.
  • Renpaard: 100 000 denar.

Aantal inwoners van Rome (Italië) in de 4de eeuw: ongeveer 1 500 000. Aantal inwoners van Rome in de 7de eeuw: zo'n 40 000.

40 dagen quarantaine

Het woord "quarantaine" betekent "veertigtal" en stamt uit het Venetië van 1468. In die tijd heerste de pest en besloot het stadsbestuur om alle nieuwkomers eerst 40 dagen af te zonderen op een eiland voor de kust. Het werkte: verdere verspreiding van de ziekte werd met succes tot stilstand gebracht.

Tijdens het ancien régime (de na-middeleeuwse periode die eindigde met de Franse Revolutie) waren in Frankrijk naar schatting 250 000 verschillende maten en gewichten in gebruik.