Cijfers liegen niet!

Gezondheid (2)

Als iemand binnen je familie aan ziekelijke vermageringszucht (anorexia) lijdt, is de kans dat jij het ook hebt ruim 3 procent. Als je de 'andere helft' van een eeneiige tweeling met anorexia bent, is de kans dat jij het ook hebt 50 procent.

Infuus. Copyright © Robbetje®.

Dat dénk je maar

De Harvard Medical School schat dat 15 procent van alle gezondheidskosten opgaat aan hypochonders.

Injectienaald. Copyright © Robbetje®.

Een placebo-pijnstiller werkt in 61 procent van de gevallen als ie 10 cent kost en in 85 procent van de gevallen als ie meer dan 2 euro kost.

Een injectie met fysiologisch zout heeft, mits toegediend in het volle zicht van de patiënt, hetzelfde effect als een ongemerkte toediening van 6 tot 8 milligram morfine via het infuus.

Om depressief van te worden

Ongeveer 40 procent van het ziekteverzuim is een gevolg van depressiviteit. 75 procent van alle Nederlanders denkt dat depressiviteit over gaat als mensen zich een wat positievere houding aanmeten.

Het aantal mensen dat je moet behandelen om er één te genezen heet in de medische wereld het "number needed to treat". Bij antidepressiva ligt dat aantal op zeven:

  • 3 mensen reageren helemaal niet;
  • 3 personen genezen door het placebo-effect;
  • 1 man of vrouw heeft echt baat bij de medicatie.

Da's trouwens helemaal niet verkeerd, want dat betekent nog altijd dat 4 van de 7 mensen genezen.

Naar schatting 1 tot 5 procent van alle Nederlanders is psychopaat, een grotendeels aangeboren persoonlijkheidsstoornis die alleen met jarenlange behandeling geheel of gedeeltelijk genezen kan worden.