Cijfers liegen niet!

Geloof en bijgeloof (1)

In 1990 was 33 procent van de Nederlandse bevolking rooms-katholiek en 25 procent protestant. Inmiddels is 18 procent katholiek, 14 procent protestant, 5 procent moslim en hangt 6 procent een ander geloof aan.

Van alle in Nederland wonende moslims zou minimaal 10 procent zeggen niet gelovig te zijn als sociale druk van bijvoorbeeld vrienden en familie geen rol zou spelen.

Naar de kerk

Slechts 13 procent van de volwassen Nederlandse bevolking gaat minimaal één keer per maand naar de kerk. Van alle Europeanen doet 14 procent dat wekelijks. In de VS daarentegen gaat maar liefst 70 procent van de bevolking elke week naar de kerk. Maar die Amerikanen krijgen dat dan ook met de paplepel ingegoten...

Kerk. Copyright © Robbetje®.
Kerk. Copyright © Robbetje®.

Zo gelooft bijvoorbeeld meer dan 30 procent van alle Amerikaanse onderwijzers en leraren dat de aarde op zondag 23 oktober in het jaar 4004 vóór Christus om 08:00 uur door god geschapen werd. Ze zijn ook overtuigd van het feit dat god Eva uit een rib van Adam maakte. En dat terwijl nog niet eens zo gek lang geleden uit Amerikaans mitochondriaal DNA-onderzoek bleek dat Eva ongeveer 150 000 jaar geleden in Afrika leefde en dat Adam pas 90 000 jaar daarna ten tonele verscheen.

Geesten en spoken

In Amerika gelooft 79 procent van de bevolking in religieuze wonderen. In Nederland gelooft 43 procent in wonderen. Dat was in 1991 nog 31 procent. Zo'n 50 procent van de Nederlandse jeugd gelooft bovendien dat (sommige) 'gewone' mensen wonderen kunnen verrichten.

Wel of niet religieus, in de jaren '80 geloofde zo'n 25 procent van alle volwassenen in West-Europa en Amerika in geesten en/of spoken. Inmiddels is dat percentage gestegen tot ca. 33. Jongeren zijn trouwens goedgeloviger dan volwassenen. Van alle Amerikaanse jongeren (18 tot 24 jaar) gelooft maar liefst 63 procent in bezoek uit het rijk der geesten; van alle Amerikaanse 65-plussers gelooft slechts 22 procent in klopgeesten en andere aanverwante artikelen.