Cijfers liegen niet!

Papier- en muntgeld

Tussen 1945 en 2000 heeft het Nederlandse ministerie van Financiën zo'n 6 miljard munten laten slaan. Daarvan is 50 procent spoorloos verdwenen...

Geld uit broekzak verloren. Copyright © Robbetje®.
Geld uit broekzak verloren. Copyright © Robbetje®.

Haal dat muntje uit je mond!

Van alle 65-plussers raapt 90 procent een muntje van 20 cent van straat op. Van de mensen tussen 18 en 34 doet slechts 67 procent dat.

Hoe groot is de kans dat je een verloren portemonnee (met inhoud) ooit terugziet? Als je 'm verloren bent in een café of in het openbaar vervoer: 0 procent. In een winkelcentrum: ruim 30 procent. En als je je beurs bent kwijtgeraakt in een museum: bijna 50 procent.

Jaarlijks worden in Amerika 21 000 kinderen op de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis afgeleverd omdat zij een muntstuk hebben ingeslikt.

Huh? Een 200 dollarbiljet?

Parker Brothers, producent van het spel Monopoly, drukt jaarlijks 2 keer zoveel 'geld' als de Amerikaanse overheid.

Broccoli. Copyright © Robbetje®.
Broccoli. Copyright © Robbetje®.

Vlak na de inauguratie van president Bush jr. betaalde een klant van Dairy Queen in Danville, Kentucky (USA) met een vals 200 dollarbiljet. Op het bankpapier stond een afbeelding van George Bush sr. en de tekst: "Wij houden van broccoli." Daarmee refereerde de maker aan de vader van Bush jr. die een hekel had aan groenten. Het verweer van de caissière, die de valsmunter 198 echte dollars teruggaf: "Nou ja, het leek net echt!" Een beetje vreemd is dat wel want er bestaan helemaal geen 200 dollarbiljetten in de VS.

Veilig in de diepvries

Ruim 90 procent van alle Nederlanders heeft het papiergeld in zijn of haar portefeuille op waarde gerangschikt.

51 procent van het Britse, 90 procent van het Amerikaanse en 97 procent van het Italiaanse papiergeld bevat sporen van cocaïne.

Waar is jouw spaarvarken? Volgens American Express staat 22 procent op zolder, nog eens 22 procent bevindt zich in de kelder en 14 procent is 'veilig' opgeborgen in de diepvries.