Cijfers liegen niet!

Fooi geven

Je bent echt helemaal tot rust gekomen in een luxe hotel, je hebt heerlijk gegeten in een gezellig eetcafé of je bent gewoon prima geholpen door een vriendelijke taxichauffeur. Wat doe je dan? Precies! Je geeft een fooi. Maar hoeveel?

Kippenboutje. Copyright © Robbetje®.

Dat hangt af van waar je bent. In een restaurant in de Verenigde Staten geef je 15 procent fooi. Een vriendelijke taxichauffeur tip je 10 tot 20 procent. En de Amerikaanse hotelmedewerker die je koffers omhoog sleepte geef je 1 of 2 dollar.

Kippenboutje. Copyright © Robbetje®.

In Azië daarentegen geef je 0 procent fooi. Al was het alleen maar om te voorkomen dat het personeel achter je aan komt rennen: "Mevrouw, u heeft te veel betaald!"

5 tot 10 procent van de rekening

Maar hoe zit het in Nederland? De Volkskrant zocht het uit: 85 procent van alle Nederlanders geeft "regelmatig, meestal of geregeld" een fooi van gemiddeld 2 procent van de rekening. Doorgaans gaat het dan om een afronding van het bedrag naar boven. Maar da's niet zoals het hoort...

In een café of restaurant geef je, als alles naar wens was, 5 tot 10 procent fooi. Tenzij je een zonnetje op het bonnetje ziet staan, want dan heeft de ober het onderzoek van de Franse gedragspsycholoog Nicolas Guéguen gelezen en verwacht hij of zij een aanmerkelijk hogere tip. Guéguen beweert namelijk op basis van grondig wetenschappelijk onderzoek dat een ober die een zonnetje tekent op de rekening van de klant zijn fooi van gemiddeld 20,7 tot 37,7 procent ziet toenemen.

Kippenboutje. Copyright © Robbetje®.

50 cent, ook als het gratis was

In een Nederlands hotel geef je de man die je koffers naar boven bracht 50 eurocent of 1 euro. Voor het kamermeisje laat je 5 procent van de kamerprijs achter.

Kippenboutje. Copyright © Robbetje®.

Statistisch gezien is de kans dat je in een grote Nederlandse stad een vriendelijke en behulpzame taxichauffeur tegenkomt verwaarloosbaar klein, maar áls je 'm tegen het lijf loopt tip je tot 10 procent van de ritprijs. De garderobejuffrouw geef je, óók als de garderobe gratis was, 50 eurocent per jas. En omdat geldt "hoe lastiger de klus hoe meer fooi", krijgt de verhuizer minimaal € 10. Tenminste, als ie jouw antieke vaas niet uit zijn klauwen heeft laten vallen.