Cijfers liegen niet!

Enquête-archief 2009

Sinds oktober 1998 houdt deze website iedere twee weken een kleine enquête over een min of meer actueel onderwerp. Op deze pagina vind je een overzicht van alle vragen en antwoorden uit 2009.

21 december 2009 - Het milieu

Groen is helemaal in, alleen niet tijdens de feestdagen... Hoeveel vreet de kerstverlichting in jouw voortuin?

 1. Niets. Ik heb geen energieverspillende feestverlichting in de tuin. (63%)
 2. Niets. De elektriciteit voor de wietplantage op zolder en de kerstverlichting in de tuin wordt al járen gratis geleverd door de buren. (17%)
 3. Valt reuze mee. En trouwens: is toch hartstikke gezellie, al die feestelijk verlichte kerstmannen en rendieren? (14%)
 4. Nou, laat ik het zo zeggen: ik heb speciaal voor de kerstdagen een kleine kerncentrale in de achtertuin laten bouwen. (6%)

7 december 2009 - Het Nederlandse drugsbeleid

Volgens de Amsterdamse burgemeester Cohen is de wereld rijp voor het Nederlandse drugsbeleid. Heeft ie gelijk?

 1. Shit! Daar gáát onze unique selling proposition! Snapt Cohen dan niet dat bijv. de Amsterdamse toeristenindustrie goud geld verdient aan het 'unieke' Nederlandse drugsbeleid? (46%)
 2. Ja. Zelfs president Obama heeft onlangs verklaard dat hij het drugsbeleid zal stoelen op zakelijke, niet ideologische basis. (22%)
 3. Je blijft lachen met die Amsterdammers: zij denken dat ze in het paradijs wonen, de rest van de wereld heeft het vooral over een hedendaags Sodom en Gomorra. (18%)
 4. Nee. Volgens mij is de wereld juist helemaal klaar met het Nederlandse drugsbeleid. (14%)

23 november 2009 - Jan Peter Balkenende

Nee, hij gaat niet weg, hij blijft in Nederland. Tevreden?

 1. Dus ik kan voortaan het hele jaar mijn schoen zetten? Wauw! (39%)
 2. Oh, wat een vernedering! Verliezen van een matig dichtende Belg... (26%)
 3. Niet echt. Mijn grote twittervriend Maxime en ik hadden ons al helemaal op een Balkenendevrij Nederland ingesteld. (18%)
 4. Meer dan tevreden. We zitten nog altijd in een crisis en we hebben onverminderd behoefte aan een sterke leider. Dat was én is Jan Peter. (17%)

9 november 2009 - De politie

Bezoek een willekeurig strandfeest of kijk naar een televisieprogramma als "Wegmisbruikers" en je weet: niemand heeft respect voor de politie. Wat te doen?

 1. De politie moet gewoon gaan doen wat ze altijd al had moeten doen: consequent de wet handhaven en vooral géén vriendjes met burgers willen worden. (59%)
 2. Joh, één week steevast gericht schieten op elke 'lastige' cafébezoeker, voetbalsupporter of weggebruiker en het probleem is de wereld uit. (17%)
 3. Dat sméékt om een peperdure (en bij voorbaat mislukte) voorlichtingscampagne... (17%)
 4. Helemaal niks. Ik vind het wel lachen zo. (7%)

26 oktober 2009 - Homeopathie

Volgens het tijdschrift Medisch Contact schrijven huisartsen steeds minder homeopathische pilletjes, drankjes en zalfjes voor. Goeie zaak?

 1. Ik twijfel. Homeopathie werkt namelijk hartstikke goed bij mensen die alleen maar dénken dat ze ziek zijn. En geloof me, dat zijn er nogal wat. (49%)
 2. Ja. Je moet alleen iets geven waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het helpt. En homeopathie helpt niet. (20%)
 3. Wacht even... Waaróm doen ze dat? Omdat ze niet werken? Omdat er te weinig commissie op zit? Of zijn ze bang voor het DSB-effect en zat er juist veel te veel commissie op? (19%)
 4. Nee. Homeopathie is een natuurlijke en bewijsbaar effectieve geneeswijze. (12%)

12 oktober 2009 - De bijbel

Volgens prof. dr. Ellen van Wolde (hoogleraar Oude Testament) is het begin van het boek Genesis verkeerd vertaald en heeft God de hemel en aarde niet geschapen maar 'slechts' geordend. Wat nu?

 1. Eh, volgens mij zien jullie het (verloren gewaande maar onlangs herontdekte én correct vertaalde) voorwoord van de Bijbel over het hoofd: "Dit boek is volledig fictief. Iedere gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval..." (59%)
 2. Inkoppertje: herdruk, ruzie, schisma. Of nee, wacht: ruzie, schisma, herdruk. (16%)
 3. Ik voorspel dat éérst Van Wolde en daarna de webmaster van Cijfers.net moet onderduiken. (13%)
 4. Satan is de vijand van het evangelie van Christus. Dat hij de plaats van God wil innemen is bekend... (12%)

28 september 2009 - Nederland vs. België

Komt het ooit nog goed tussen Nederland en België?

 1. Oh? Moet er iets goed komen dan? Enkele opgewonden standjes moeten wellicht hun bloeddruk eens laten controleren, maar voor rest... (54%)
 2. Ja. Als Nederland de Westerschelde uitbaggert en België weer aan de Zeeuwse mossels gaat komt alles goed. (21%)
 3. Tuurlijk. Dick Advocaat is nu toch trainer van de Rode Duivels? Oh, maar wacht eens, da's inderdaad een wel héél erg diabolisch plan van die Hollanders! (15%)
 4. Een traumatische scheiding in 1830, plannen voor een Belgische aanval op Nederland in 1854 en een Nederlandse op België in 1919... Nee, dat komt nooit meer goed. (10%)

14 september 2009 - Platte babyhoofdjes

De angst voor wiegendood is groot. En dus heeft 20 procent van alle Nederlandse baby's een plat achterhoofd door het vrijwel uitsluitend op de rug slapen. Erg?

 1. Heeft iemand geld gekregen voor dit 'onderzoek'? Zo ja, wie? En hoe krijgen we het zo snel mogelijk terug? (35%)
 2. Nee joh! Vierkante baby's zijn hartstikke efficiënt! Er passen bijvoorbeeld veel meer vierkante dan ronde baby's in een kinderdagverblijf... (34%)
 3. Nee. Dit is hooguit een cosmetisch 'probleem'. (22%)
 4. Ja, maar gelukkig runt mijn neef een uitdeukservice. Binnen het uur en voor slechts één meier rolt je kindje weer als een hardgekookt ei van de commode. (9%)

31 augustus 2009 - Pubermeisje op wereldreis

Waarom maakt de hele wereld zich druk over een 13-jarig grietje in een boot?

 1. Ja, gek is dat. Dat de wereld zich wel druk maakt over een donkerblond Nederlands meisje in een boot maar niet over een uitgemergeld Afrikaans jochie in een tent. (53%)
 2. Omdat we dan straks met een 13-jarige meisje zitten dat met succes de wereld is rondgezeild... Enig idee wat dat met het ouderlijk gezag van mama's en papa's gaat doen? Precies! (19%)
 3. Waarom? Omdat het levensgevaarlijk is om in je eentje de wereld rond te varen! (19%)
 4. Inderdaad. Wie wil zijn puberzoon of -dochter nou niet op 'wereldreis' sturen? En nou we het er toch over hebben... Hoe groot is die boot eigenlijk? (9%)

17 augustus 2009 - Poepen

Volgens het tijdschrift Quest genieten Nederlanders het meest van (en dit wordt een beetje een vies verhaal)... poepen. Seks staat na "een goed gesprek" en "de natuur" op plaats vier. Wat betekent dat?

 1. Poep op 1, seks op 4... Oké. Maar een goed gesprek op 2 en de natuur op 3? Laat me niet lachen! (31%)
 2. Dat Nederlanders waardeloze seks hebben. (29%)
 3. Dat zelfs na miljoenen jaren van evolutie ons 'reptielenbrein' nog steeds de baas is. (24%)
 4. Dat je tegenwoordig diep moet gaan om een beetje gratis publiciteit te genereren. (16%)

3 augustus 2009 - Topless zonnen

Uit onderzoek blijkt dat verhoudingsgewijs steeds minder vrouwen topless zonnen. Waarom eigenlijk?

 1. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het explosief stijgend aantal mobieltjes met ingebouwde camera en publicatiefunctie (voor bijv. Hyves of YouTube). (57%)
 2. Goh, is dat zo? Was me helemaal niet opgevallen... (21%)
 3. Omdat moslims én christenen steeds nadrukkelijker hun stempel op de samenleving drukken. Dat leidt tot zelfcensuur. (11%)
 4. Omdat het aantal lastige puberventjes en vieze oude mannetjes fors is toegenomen. (11%)

20 juli 2009 - Kernenergie

Het Zeeuwse nutsbedrijf Delta is onlangs een procedure gestart die moet leiden tot een tweede kerncentrale in Borssele. Wat denk jij, gaat die centrale er ooit komen?

 1. Schoon én goedkoop; kernenergie heeft de toekomst. Natuurlijk komt die centrale er! (37%)
 2. Echt niet. De benodigde investering is torenhoog, uranium is net zo eindig als fossiele brandstof en er is geen oplossing voor de afvalproblematiek. (30%)
 3. Alléén als ze op TU Eindhoven die koude 'kernfusiereactor', die ze ons al in de vorige eeuw beloofd hebben, aan de praat krijgen. (20%)
 4. Ja en nee. Delta gaat 'm weliswaar bouwen, maar Hennie van der Most gaat 'm exploiteren. Als pretpark wel te verstaan... (13%)

6 juli 2009 - Roken

Twee Nederlandse gerechtshoven hebben een streep gehaald door het rookverbod in kleine cafés zonder personeel. Maar eh, roken... Dat kán anno 2009 toch eigenlijk niet meer?

 1. Inderdaad. Zet die flauwe en voorspelbare lulpraatjes bij het oud vuil en "face the facts": roken is voor losers en niemand wil een loser zijn. (51%)
 2. Hoezo? Je kunt op elke straathoek een pakje sigaretten kopen! (23%)
 3. Ik mag niet roken, maar in de kelder van het gemeentehuis van Eindhoven gaan ze wél wiet telen? Het moet niet veel gekker worden! (16%)
 4. Nou, ruim na middernacht, 20 km buiten de bebouwde kom, onder een verlaten viaduct in de vrieskou... Daar kun je nog héérlijk een sigaretje wegpaffen hoor. (10%)

22 juni 2009 - De crisis (2)

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) gaat de Nederlandse werkloosheid volgend jaar geweldig oplopen. Nerveus?

 1. Een beetje. Bij een werkloosheid van 10 procent blijft 90 procent toch gewoon aan het werk? (36%)
 2. Totaal niet. En da's echt niet alleen omdat ik binnen het bedrijf onmisbaar ben... (34%)
 3. Héél erg ja. Ik wíl namelijk helemaal niet werken en de vraag is nu: "Gaat de recessie mijn droom doen uitkomen?" (21%)
 4. Ja. Ze vliegen er overal met bosjes tegelijk uit. Oók in ons bedrijf! (9%)

8 juni 2009 - Michael Jackson

Volgens een Brits dagblad is Michael Jackson bang dat zijn neus eraf valt. Maakt "The King of Pop" zich terecht zorgen?

 1. Met die neus zit het wel snor; het is de rest van zijn anatomie waar ik me al jaren zorgen over maak. En dan met name het gebied tussen zijn oren. (29%)
 2. Geweldig toch? Als Michael die neus daarna op eBay zet is hij in één klap van zijn financiële problemen af! (28%)
 3. Lijkt me wel ja; het verbaast me dat die neus er nog op zit... Weet je dat trouwens zeker? Het originele exemplaar? (25%)
 4. Goh, een Brits dagblad? Je weet héél zeker dat het geen Engelse tabloid was? (18%)

25 mei 2009 - Jan, Yolanthe, JP en Wouter

Als zowel de premier als de minister van Financiën tijd hebben om uitgebreid te reageren op het uit elkaar gaan van Jan en Yolanthe dan...

 1. Verdienen beide heren een klap voor hun kop. Hebben ze niks beters te doen? We zitten middenin een financiële én economische crisis! (48%)
 2. Kunnen JP en Wouter tijdens het journaal ook wel even zeggen dat ik van mijn vrouw (man) af ben. Dat scheelt weer een berg verhuisberichten. (22%)
 3. Ben ik het spoor echt volledig bijster. Wie zijn Jan en Yolanthe? De nieuwe Bassie en Adriaan? (19%)
 4. Vind ik dat een grove inbreuk op de privacy van het voormalige liefdespaar. Ik vertel toch ook niet in Nova dat Balkenende in Den Haag bekend staat als 'chubby chaser' en al 3,5 jaar een geheime relatie met Rita Verdonk heeft? (11%)

11 mei 2009 - Ajax

Ach ach, wat een ellende... Hoe moet het verder met Ajax?

 1. Eh, heb je al eens gekeken naar de positie van die andere 'topclubs' PSV en Feyenoord? Precies! Valt allemaal reuze mee hè? (40%)
 2. Terug naar De Meer, weg van de beurs, Cruijff als trainer en alles komt goed. (28%)
 3. Doe wat iedereen doet als je averij hebt opgelopen: verander je naam. Wat dacht je van Amsterdamse Zportvereniging? (19%)
 4. Als we nou eens beginnen met het opsporen en daarna lynchen van de grapjas die Van Basten voor pannenkoek uitmaakte... (13%)

27 april 2009 - De varkensgriep

En? Knijp je 'm al een beetje voor de varkensgriep?

 1. Ik ben hooguit een beetje ongerust, maar ook niet meer dan dat. (49%)
 2. Nee. De kans dat ik in een 'freak accident' met een vliegende schotel het leven laat is beduidend groter. (32%)
 3. Hoor ik dat nou goed? Noemde je me net een varken? (15%)
 4. Ja. Als ik de deur niet uit hoef ga ik niet. En de smoeltjes heb ik ook al klaarliggen. (4%)

13 april 2009 - Criminele bejaarden

Steeds meer Nederlandse bejaarden komen met Justitie in aanraking. Wat te doen?

 1. Hoezo, wat te doen? Jong of oud, wie in de fout gaat verdient straf. (41%)
 2. Haha! Wat moet ik me daarbij voorstellen? Hangjongeren wegpesten uit de buurt? Illegale verkoop van cholesterolsyntheseremmers, bloedverdunners en erectiemiddelen? Een ramkraak met een scootmobiel? (32%)
 3. Bejaarden? Hmmm, dit lijkt me nou echt zo'n probleem dat vanzelf verdwijnt als je even helemaal niets doet... (16%)
 4. Geen idee. En opsluiten helpt ook niet, want ze zitten vaak al jaren in een isoleercel in het bejaardentehuis. (11%)

30 maart 2009 - Internationaal terrorisme

De Britse politie heeft 200 kinderen geïdentificeerd als 'potentiële terroristen'. Dan wil ik weten: "Hoe oud moet je zijn om als volwaardig terrorist door het leven te kunnen gaan?"

 1. Nou, ik heb een buurjongetje van nauwelijks 5... (34%)
 2. Joh, het gáát helemaal niet om minimale leeftijd, het gaat om maximale IQ-score. (25%)
 3. Volgens Sir Norman Bettison, de hoogste Britse politiefunctionaris op het terrein van terreurpreventie, ligt de grens op 13 jaar. (21%)
 4. Minimaal 16 en maximaal 65, oh nee wacht, 67 jaar oud. (20%)

16 maart 2009 - Feyenoord

Feyenoord staat 21 miljoen euro rood en dus vindt Michael Perridon, een van de investeerders in de Rotterdamse voetbalclub, dat de spelers salaris moeten inleveren. Heeft ie gelijk?

 1. Ja! Is het niet vanwege de belabberde financiële situatie, dan wel vanwege de plaats op de ranglijst. (43%)
 2. Profspelers die salaris inleveren? Hmmm, een radicaal nieuw en vooral gedurfd concept... (26%)
 3. Nee. Niet de spelersgroep maar het bestuur is verantwoordelijk voor het zakelijke reilen en zeilen van de club. (26%)
 4. Pfff, wat een onzin! Als ze gewoon een paar 'verontruste' supporters naar het stadhuis sturen, durft al snel geen raadslid of wethouder "nee" te zeggen tegen een gemeentelijke reddingsoperatie. (5%)

2 maart 2009 - Monarchie vs. republiek

We zitten in zwaar economisch weer en dus moeten we (extra) op de centjes letten. Goed moment om de dure koningin te vervangen door een goedkope president?

 1. Een republiek goedkoper dan een monarchie? Laat me niet lachen! (50%)
 2. Jaaah! Briljant plan! Al is het om de verkeerde reden. (24%)
 3. Als we op die manier van Peter van der Vorst en Jeroen Snel verlost worden zeg ik: "Doen!" Maar eh, kunnen we dan wél afspreken dat Máxima tot aan de dood van mijn oma af en toe in een goudkleurig koetsje voorbij komt rijden? (15%)
 4. Grrr. Dat anti-monarchisme op deze site begint me zo langzamerhand stevig de keel uit te hangen... (11%)

16 februari 2009 - Geert Wilders

Hij mocht Groot-Brittannië niet in, maar mag Geert Wilders wel bij jou op de koffie komen?

 1. Oh, ja hoor. Ik ben het weliswaar niet met Wilders eens, maar als hij een doos tompoezen of (beter nog) chocoladebollen meeneemt is hij welkom. (43%)
 2. Dat ie lekker opsodemietert. Ik laat me niet voor het politieke karretje van de PVV spannen. (27%)
 3. Maar natuurlijk, Geert is mijn held! (18%)
 4. No way! Ik hoef geen bermbom van de Taliban of Al-Qaeda in de voortuin tussen mijn ontluikende sneeuwklokjes. (12%)

2 februari 2009 - De crisis (1)

Terwijl we met 'negatieve groeicijfers' en massaontslagen om de oren geslagen worden, roept Wouter Bos nu al maanden: "Het ergste is achter de rug." Maar eh, kán de minister van Financiën eigenlijk wel de waarheid spreken?

 1. Nee, natuurlijk niet! Als ie dat doet is het vertrouwen snel zoek en breekt de pleuris uit. (43%)
 2. PvdA-ers die de waarheid spreken? Laat me niet lachen! Iedereen weet dat socialisten notoire leugenaars zijn. (27%)
 3. Ja, natuurlijk. Sterker nog, ik verwacht van hem dat hij de waarheid spreekt. (15%)
 4. Wacht even... Suggereer je nou dat Wouter misschien wel aan het jokken is? (15%)

19 januari 2009 - De publieke omroep

Als iedere idioot zijn eigen televisiezender gaat beginnen kun jij niet achterblijven... Dus wil ik van je weten: "Met welk briljant idee ga jij binnenkort het Nederlandse publieke bestel bestormen?"

 1. TV Zapper. Zappen zonder afstandsbediening. Speciaal voor mensen met concentratiestoornissen: iedere 3 seconden een willekeurig ander programma op je televisiescherm. "Kijk ma, zonder handen!" (37%)
 2. ME TV. Neem een kijkje in de keuken van de Mobiele Eenheid. Ontruim een drugspand, verijdel een terroristische aanslag of sla een groep voetbalsupporters uit- en daarna in elkaar. Live! (30%)
 3. Wiki-Televisie. Teevee volgens het wisdom of crowds-principe, dus vóór en dóór het volk. Of in lekentaal: 24 uur per dag testbeeld. (19%)
 4. The Metamorphosis Channel (TMC). Fijnbesnaarde binnenhuisarchitecten en militante voetbalsupporters verbouwen woonkamers van bekende Nederlanders. (14%)

5 januari 2009 - Irak

Het proces tegen de Irakees die zijn schoenen naar president Bush gooide is "voor onbepaalde tijd uitgesteld". Maar wat denk je, hoe wordt hij uiteindelijk gestraft?

 1. Straf? Die vent wordt "Man of the Year" of op z'n minst ereburger van Bagdad! (42%)
 2. Joh, die gozer zit al láng in een hele kleine, donkere en vochtige cel. En geloof me, daar horen we nóóit meer iets van. (32%)
 3. Nou ja, hij is z'n schoenen kwijt. Dat is toch straf genoeg? (24%)
 4. Schoenen? Weten jullie dat héél zeker? Want zo te zien én horen smeet hij toch echt een paar dubbelgezoomde Barnevelders naar het hoofd van Bush... (2%)