Cijfers liegen niet!

Enquête-archief 2006

Sinds oktober 1998 houdt deze website iedere twee weken een kleine enquête over een min of meer actueel onderwerp. Op deze pagina vind je een overzicht van alle vragen en antwoorden uit 2006.

10 december 2006 - Internet

Volgens een onderzoeksbureau scrollen internetters steeds minder. Hoe zit dat met jou? Scroll jij nog wel eens helemaal naar beneden?

 1. Natúúrlijk scroll ik naar beneden! Tenminste, als de pagina interessant genoeg is... Ik ben toch niet achterlijk? (72%)
 2. Hoezo representatief? Mensen die niet scrollen geven geen antwoord op deze vraag omdat ze 'm niet zien staan! Wat ben je toch een sukkel. (20%)
 3. Aaah! Dus dáár is dat wieltje voor! Ik vond het al zo gek, al die halve plaatjes en afgebroken teksten. (4%)
 4. Scrollen is voor nerds. 1 of 2 korte zinnetjes kan ik nog nét aan, maar daarna ben je me echt kwijt. (4%)

27 november 2006 - De verkiezingen

De SP-fractie heeft er na de gewonnen verkiezingen veel nieuwe gezichten bij. En allemaal moeten ze een deel van hun inkomen in de partijkas storten. Goeie zaak?

 1. Ja. De SP is voor (inkomens)nivellering en voegt de daad bij het woord. Hulde! (49%)
 2. Belachelijk. Daar werk je toch voor? SP-kamerlid Ali Lazrak had groot gelijk toen hij zijn € 7 159 bruto weigerde in te ruilen voor € 2 165 netto. (20%)
 3. Is dat niet illegaal? Om een zetel te bemachtigen mogen volksvertegenwoordigers immers "geen enkele gift of gunst hebben gegeven of beloofd". (17%)
 4. Eh, ook politici van het CDA, D66, GroenLinks en de PvdA staan een deel van hun inkomen af hoor... (14%)

13 november 2006 - Emigreren

Dit jaar emigreren naar schatting 130 000 Nederlanders. Heb jij ook wel eens met die gedachte gespeeld?

 1. Ach ja, wie niet? Maar dan zie ik al die ellende op het journaal en dan denk ik: "We hebben het hier zo slecht nog niet." (51%)
 2. Ik speel dagelijks met die gedachte. Maar jammer genoeg willen de buren niet... (20%)
 3. Ben je gek?! Nederland is het beste land van de wereld! (16%)
 4. Eh, nu even niet! De verhuizer is nét weg, de taxichauffeur staat te toeteren en ik wil het vliegtuig niet missen. (13%)

30 oktober 2006 - Idols voor helderzienden

In de Hilversumse wandelgangen wordt gefluisterd dat er een Idols voor helderzienden komt. Ga je kijken, mocht het ooit zover komen?

 1. Wacht even... Als helderziendheid bestaat is de uitslag op voorhand bekend. En als 't niet bestaat is er sprake van gebakken lucht. Dus waarom zou ik kijken? (51%)
 2. Na Uri Geller en Char Margolis nu dit weer... We hebben de afgelopen millennia wel érg weinig vooruitgang geboekt. Om je kapot te schamen. En nee, natuurlijk ga ik niet kijken! (24%)
 3. Jaaaah! Na dansen óp het ijs krijgen we nu zakken dóór het ijs. In één woord: ge-wel-dig! (16%)
 4. Ja, hartstikke leuk! Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het paranormale. (9%)

16 oktober 2006 - Televisiespelletje

Een televisiespelletje dreigt van het scherm te verdwijnen en meteen staat het hele land op z'n kop. Is iedereen nou helemaal gék geworden?

 1. Jah. Kan je nagaan hoe 'slecht' het gaat met Nederland als Tweede Kamerleden en de minister-president tijd hebben om zich druk te maken over een lullig spelletje op teevee. (44%)
 2. Wacht even... De politiek wilde drie duidelijk gesegmenteerde publieke netten, en dan gaan ze zitten zeiken als de netcoördinator hun wensen uitvoert? (31%)
 3. Nee joh. Is toch práchtig, dat iedereen zich zo inzet voor het behoud van dat spelletje? (17%)
 4. Je begeeft je op gevaarlijk terrein vriend. Ik weet waar je woont. Handen af van Lingo! (8%)

2 oktober 2006 - Ongelovige predikanten

1 op de 6 Nederlandse predikanten twijfelt aan het bestaan van god. Maar mag zo iemand dan wel op de kansel blijven staan?

 1. Nee, natuurlijk niet! Als je zelf niet in god gelooft heb je niks in de kerk te zoeken. En al helemáál niet als 'predikant'. (37%)
 2. Ja hoor. Predikanten zijn in feite gewoon sociaal werkers en in die functie doen ze een heleboel goed werk. (29%)
 3. Duh! Karl Marx zei ooit: "God is de opium van het volk." En zoals iedereen weet: "Een slimme dealer gebruikt niet." (28%)
 4. Ach, wat niet weet wat niet deert... (6%)

18 september 2006 - Martelen

2 jaar geleden vroeg ik jullie: "Zijn er situaties denkbaar waarin martelen valt te rechtvaardigen?" Nu wil ik van jullie weten: "Wérkt martelen eigenlijk wel?"

 1. Nee. Als je iemand flink onder druk zet vertelt ie alleen maar wat je graag wilt horen. (38%)
 2. Ja en nee... Martelen levert geen betrouwbare informatie op, maar martelen is wél bijzonder effectief als controle-, straf- en/of terreurmiddel. (29%)
 3. Wat is dat nou weer voor een vraag! Martelen mág toch helemaal niet?!? (22%)
 4. Ja. Als je iemand voldoende onder druk zet vertelt ie alles wat je graag wilt weten. (11%)

4 september 2006 - De politiek

Maar liefst 4 rechts-populistische partijen doen mee aan de verkiezingen in november. En allemaal willen ze (ongeveer) hetzelfde. Maar waarom werken ze dan niet sámen?

 1. Inkoppertje: de ego's van de 4 lijsttrekkers zitten in de weg. (69%)
 2. Wacht even, ik snap het niet meer... Eerdmans en Nawijn zitten bij de LPF, Wilders hoort bij de VVD en Pastors zit in Rotterdam bij de leefbaren. Waar haal jij in 's hemelsnaam al die nieuwe rechtse partijen vandaan? (13%)
 3. Eérst door de detectiepoortjes, dan voorbij die kleerkasten... Joh, collega-politici kunnen geen woord met Geert wisselen. (9%)
 4. Ze hebben het geprobeerd maar de politiek-ideologische verschillen bleken te groot. (9%)

21 augustus 2006 - Chattende apen

De orang-oetans in dierentuin Apenheul mogen binnenkort chatten via het internet. Wat denk je, als jij achter je computer zit, kan jij dan mens van aap onderscheiden?

 1. Zeker weten! Door die welhaast ziekelijke, ééndimensionale interesse voor bananen vallen ze altijd door de mand. (45%)
 2. Als die aap een webcam heeft, en ik haar zo ver kan krijgen dat ze haar topje uittrekt, geef ik mezelf een goeie kans. (21%)
 3. Niet als die aap een Mac gebruikt. (20%)
 4. Ik vrees dat ik, voor ik het weet, een 'romantisch afspraakje' achter het NS-station van Apeldoorn geregeld heb... (14%)

7 augustus 2006 - Kernenergie

Ik heb het al eens eerder gevraagd, maar misschien zijn jullie inmiddels van mening veranderd: "Ben je voor of juist tegen kernenergie?"

 1. Schoon en goedkoop. Ik ben voor. (40%)
 2. Vergeet kernsplitsing, ga voor kernfusie! Ik hoor al 60 jaar dat het binnen 10 jaar zover is, dus volgens mij kunnen ze morgen met bouwen beginnen. (28%)
 3. Levensgevaarlijk! In Zweden hebben ze niet voor niets 4 centrales stilgelegd. Ik ben tegen. (18%)
 4. Van mij mogen alle bestaande centrales openblijven tot ze volledig zijn afgeschreven. Maar dan moet het daarna wel afgelopen zijn. (14%)

24 juli 2006 - Geert Wilders

Je kunt pas in november op hem stemmen maar ik wil het nu al weten:
"Is Geert Wilders eng?"

 1. Die haren, dat accent, die ideeën... Brrr. Eng! (55%)
 2. Ik heb hier een oud weekblad liggen en daar staat het toch echt, op de voorpagina: "Ik ben niet eng!" (18%)
 3. Die haren, dat accent, die ideeën... Wauw. Sexy! (14%)
 4. Joh, ik doe geen oog meer dicht van die man! Ik check elke avond of de Don, je weet wel, die van Justitie, Geert onder mijn bed heeft verstopt! (13%)

10 juli 2006 - Intelligentie quotiënt

Na bijna 10 jaar "Cijfers liegen niet!" wil ik eindelijk wel eens weten wat voor vlees ik in de kuip heb. Dus, eerlijk zeggen, hoe hoog is jouw IQ?

 1. Hoger dan 100. (80%)
 2. Met inachtneming van de gebruikelijke onzekerheidsmarge scoor ik ongeveer 100. (12%)
 3. Uuuh, één? Of nee, wacht... Duizend! (5%)
 4. Lager dan 100. (3%)

26 juni 2006 - Rita Verdonk

Wat denk jij? Wanneer richt Rita Verdonk haar eigen politieke partij op?

 1. Huh? Eeh, niet! Rita heeft beloofd dat ze bij de VVD blijft. En je kent Rita: "Recht door zee, regels zijn regels en... afspraak is afspraak." (46%)
 2. Geen idee, maar in ieder geval ruim voor de komende verkiezingen. (19%)
 3. Ik denk eerlijk gezegd dat ze zich aansluit bij die nieuwe partij van Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) en Joost Eerdmans (LPF). (19%)
 4. Binnenkort, waarschijnlijk tijdens het Tweede Kamerreces. Dan staan al die VVD-ers bij terugkomst in Nederland voor een voldongen feit. (16%)

12 juni 2006 - De politie

De politie heeft naar eigen zeggen een groot tekort aan hoogopgeleide medewerkers. Dan dringt de vraag zich op: "Hoe slim (of dom) is de gemiddelde diender?"

 1. Ach, je hebt ze in slimme en minder slimme uitvoeringen. Waarmee ik maar wil zeggen: "Het zijn net mensen, die politieagenten." (50%)
 2. Ik heb al jaren een wietplantage op zolder, mijn oma runt sinds 1995 een illegale bingo vanuit het bejaardentehuis en bij mijn neef schaf je een Luger aan tegen inkoopprijs. En de enige die van niets weet is wijkagent Harry... (20%)
 3. Ja, ja. Altijd afgeven op de politie, maar als je ze echt nodig hebt ben je maar wat blij dat ze er zijn. (20%)
 4. Makkelijke kantoorbaan, prima arbeidsvoorwaarden en dito salaris. Tamelijk slim. Toch? (10%)

29 mei 2006 - WK voetbal

Hoe zit dat? Waarom denkt heel Nederland (ook nu weer) dat we wereldkampioen voetbal worden?

 1. Omdat we, zoals bij ieder EK en WK, last hebben van collectieve, chronische zelfoverschatting. (61%)
 2. WK? Voetbal? De hele zomer? Neeeeeeeeeeeh! (21%)
 3. Omdat we sinds de jaren '70 een van de beste voetballanden zijn en we bovendien 's werelds meest aanvallende en attractieve spel spelen. (11%)
 4. Omdat Dick Advocaat nu voor de concurrentie werkt. (7%)

15 mei 2006 - De identificatieplicht

Volgens de Volkskrant is de vorig jaar ingevoerde identificatieplicht vooral een boetefuik. Onmiddellijk afschaffen dus?

 1. De overheid verdient er goud geld aan. Dus die identificatieplicht, daar komen we nóóit meer vanaf! (44%)
 2. Jah, daar zijn we weer mooi ingestonken... Het helpt niet en vooral de Nederlandse jeugd betaalt (letterlijk) de rekening. Meteen afschaffen dus! (25%)
 3. Eh, volgens mij komt er over een tijdje een officiële evaluatie. Zullen we die eerst even afwachten? (20%)
 4. Bij de Volkskrant lullen ze uit hun nek! Je wilt niet weten hoeveel criminaliteit en terroristische aanslagen die identificatieplicht heeft helpen voorkomen. Vooral niet afschaffen dus! (11%)

1 mei 2006 - Iran en de atoombom

Hoe voorkomen we dat Iran de A-bom in handen krijgt?

 1. Dat hoeven 'we' niet te voorkomen: dat doen de Amerikanen of anders de Israëli's wel. Met één enkele slimme bom. (47%)
 2. Huh? Iran wíl helemaal geen atoombom! En trouwens, als India, Israël en Pakistan de atoombom wel mogen hebben, waarom Iran dan niet? (25%)
 3. Door te dreigen: "Als jullie niet onmiddellijk ophouden met het verrijken van uranium mogen jullie niet en de Belgen wél naar het wereldkampioenschap voetbal!" (19%)
 4. Een goed gesprek doet wonderen. (9%)

17 april 2006 - De VVD

Wie wordt volgens jou de nieuwe lijsttrekker van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie? En waarom?

 1. Rita Verdonk. Omdat zij, dankzij een lucratieve sponsorovereenkomst met Yves Rocher, over een goed gevulde oorlogskas beschikt én omdat haar uitzettingsbeleid de andere kandidaten angst inboezemt. (41%)
 2. Mark Rutte. Omdat hij de meeste ervaring en kennis van zaken heeft en omdat VVD-leden uiteindelijk altijd voor kwaliteit kiezen. (26%)
 3. Hans Wiegel. Omdat Wiegel al decennia lang het logische antwoord is op ieder VVD-probleem. Het feit dat hij geen kandidaat is doet daar (echt, geloof me) helemaal niets aan af. (20%)
 4. "Waar twee vechten om een been gaat de derde ermee heen." Jelleke Veenendaal dus. (13%)

3 april 2006 - Mobieltjes mee in het graf

Steeds meer mensen nemen hun mobieltje mee het graf in. Goed plan?

 1. Hmmm, heb ik onder 2 meter zand nog bereik dan? (44%)
 2. Nou jah, het moet toch echt niet veel gekker worden... Als je in een kist onder de grond ligt ben je hartstikke dood man! Dan ben je definitief uitgepraat! (34%)
 3. Uitstekend plan. Het voorkomt dat mensen die schijndood zijn levend worden begraven. (12%)
 4. Nee, zo'n mobiele telefoon vervuilt het grondwater. (10%)

20 maart 2006 - Euthanasie

Heeft de Italiaanse minister Giovanardi gelijk? Is de Nederlandse euthanasiewetgeving vergelijkbaar met de euthanasiewetten van de nazi's?

 1. Euthanasie volgens Van Dale: "Het op éigen verzoek bewúst doen eindigen van het leven". Dus waar hebben we het hier eigenlijk over? (43%)
 2. Shit! Het is zeker te laat om Giovanardi te aborteren? En iets te vroeg om 'm te euthanaseren? (27%)
 3. Nee, natuurlijk niet! Die Giovanardi is knettergek! (22%)
 4. Nou, de vergelijking met nazi-Duitsland gaat wel erg ver, maar dat neemt niet weg dat de Nederlandse euthanasiewetgeving (inderdaad) een schande is. (8%)

6 maart 2006 - Hans Wiegel

Hoe kunnen we dat eeuwige gedoe over Wiegel nou eindelijk eens een halt toeroepen?

 1. Dat is onmogelijk. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat de geruchten over een mogelijke terugkeer van Hans Wiegel in de Nederlandse politiek zullen aanhouden tot minimaal 15 jaar na zijn tragisch overlijden. (50%)
 2. Oh ja, nee, dat is héél snugger... Nou doen jullie er óók aan mee! (23%)
 3. Geen idee. Maar ik weet wel dat het gelukt is want ik heb werkelijk geen idee wie of wat een wiegel is... (16%)
 4. Door hem minister-president of, als ook dat niet helpt, koning van Nederland te maken. (11%)

20 februari 2006 - Balkenende

Minister-president Balkenende heeft besloten dat hij (net als president Bush) alleen nog maar staand persconferenties geeft. Goed plan?

 1. Staand? Waarom staand? Zodat ie sneller kan wegrennen als het hem te heet wordt onder de voeten? (38%)
 2. Deze enquête, de persconferenties van Balkenende... Het mag echt helemaal nergens meer over gaan hè? (36%)
 3. Dat is niet zo handig, want dan kan iedereen zien dat het een klein opsodemietertje is. Neemt echt helemáál niemand 'm meer serieus... (13%)
 4. Ja. Dan kan iedereen eindelijk met eigen ogen zien dat Balkenende een waarlijk groots en charismatisch leider is. (13%)

6 februari 2006 - Defensiegeheimen

Je vindt een USB-stick met daarop defensiegeheimen. Wat doe je?

 1. Ik breng het netjes naar de politie. (35%)
 2. Ik verkoop het zaakje voor grof geld aan de Taliban of, als dat niet lukt, voor een zacht prijsje aan Peter R. de Vries. (29%)
 3. Ik formatteer het zaakje en zet er mijn favoriete podcasts en muziek op. (24%)
 4. Ik zet de inhoud op mijn weblog. Is goed voor de bezoekersaantallen... (12%)

23 januari 2006 - Klagen op het werk

In een IT-bedrijf uit Leipzig (Duitsland) is het verboden om te zeuren en te klagen. Overtreders krijgen eerst een waarschuwing, daarna volgt ontslag. Goed plan?

 1. De printer is al weken kapot, de radiator tikt, mijn collega stinkt uit zijn mond, het tocht hier als een gek, de koffie is niet om te zuipen, ik word zwaar onderbetaald en nu mag ik ook al niet meer zeggen waar het op staat? Belachelijk! (32%)
 2. Ik heb een baas die altijd zeurt dat ik mijn werk niet goed doe. Dus eh, die kan ik binnenkort naar huis sturen? Wauw! (30%)
 3. Wat klagen? Hoezo zeuren? Ik heb gewoon gevoel voor humor! En bewijs jij maar eens dat het niet zo is! (19%)
 4. Uitstekend plan. Ik word ook helemaal ziek van die cynische collega's die altijd wel wat te zeuren of te klagen hebben. Weg ermee! (19%)

9 januari 2006 - De Hofstadgroep

Sorry hoor, maar die Hofstadgroep... Die neem je toch niet serieus?

 1. Inderdaad. Het is gewoon een stelletje verongelijkte pubers. Geef ze eens flink op hun sodemieter, dan is het snel afgelopen. (39%)
 2. De Hofstadgroep? Die bestáát helemaal niet. Die is verzonnen door de regering. Om allerlei nieuwe wetten aangenomen te krijgen waarmee ze jou en mij onder de duim kunnen houden. (27%)
 3. Nou, jij misschien niet, maar ik wel. De Hofstadgroep is een levensgevaarlijke terroristische organisatie met wereldwijde vertakkingen! (24%)
 4. Wat? Hebben we er alwéér een nieuw en zwaar gesubsidieerd theatercollectief bij? (10%)