Cijfers liegen niet!

Enquête-archief 1999

Sinds oktober 1998 houdt deze website iedere twee weken een kleine enquête over een min of meer actueel onderwerp. Op deze pagina vind je een overzicht van alle vragen en antwoorden uit 1999.

8 november 1999 - Ajax

Fox heeft Ajax 40 miljoen gulden (18,2 miljoen euro) geboden voor de televisierechten van de thuiswedstrijden. Ajax heeft (voorlopig?) nee gezegd. Stom?

 1. Oh ja, en wie mag die 40 miljoen straks ophoesten? Precies: de echte voetbalfan! Die moet straks aan de decoder en dan is het vlak voor iedere wedstrijd: "Mag ik effe vangeh?" (50%)
 2. Nogal ja, zoals die Amsterdammers nu spelen kan de prijs alleen maar dalen. (29%)
 3. Nee, Ajax is niet voor niets de beste club van Nederland! Nog even wachten: de prijs kan alleen maar stijgen. (16%)
 4. Ja, 40 miljoen is een mooi rond getal... (5%)

25 oktober 1999 - E-commerce

Volgens ex-Compaq en ex-Philips topman Roel Pieper is e-commerce (kopen en verkopen via het internet) de heilige graal. Maar spijkerbroekenfabrikant Levi's gelooft daar niks van en sluit binnenkort zijn webwinkel.

Wat denk jij? "Heeft e-commerce de toekomst?"

 1. Dacht jij nou echt dat ik een pond tomaten koop zonder er eerst even in de knijpen? (42%)
 2. Ja natuurlijk! Het kan mij bovendien niet snel genoeg gaan. Ben ik eindelijk verlost van die ouwe wijven die met hun winkelwagentje tegen me op staan te rijden. (31%)
 3. Oh? En als er niet meer gewinkeld kan worden, waar moeten op zaterdag en zondag al die verveelde mensen dan naartoe? (23%)
 4. Shit! Dus uh, proletarisch winkelen is er binnenkort niet meer bij? (4%)

11 oktober 1999 - Etiquette

Reinildis van Ditzhuyzen is de nieuwe hogepriesteres van de Nederlandse etiquette. Zij schreef de 23ste druk van: "Hoe hoort het eigenlijk?" Zat jij daar op te wachten?

 1. Doe Van Gogh en Buch maar een exemplaar cadeau. (36%)
 2. Pleurt op joh! Alleen die naam al! Welke idioot noemt z'n dochter nou Reinildis? (30%)
 3. Ja. Als iedereen zich wat vriendelijker en netter gedraagt gaat dit land er meteen een stuk op vooruit. (22%)
 4. Als ik in het openbaar een scheet wil laten is dat mijn zaak. (12%)

27 september 1999 - Big Brother

Veronica's Big Brother levert vooral slaapverwekkende televisie op. Dat kan ook anders... "Wie zou jij graag minimaal 3 maanden bij elkaar opsluiten in een muurkast mét webcam?"

 1. Menno Buch, Theo van Gogh, Hennie Huisman, kortom: de hele Hilversumse gebakkraam. (58%)
 2. Alle leden van het parlement. (16%)
 3. Veronica-baas Unico Glorie en het complete productieteam van Big Brother. (14%)
 4. Darth Vader, de Daltons, Draxx, Graaf Dracula, de Joker, meneer Rastapopoulos, de Zware Jongens en drie willekeurige Borg (nee, Seven-of-Nine natuurlijk niet). (12%)

13 september 1999 - Illegaal wapenbezit

Je zou het soms vergeten, maar wapenbezit is in Nederland verboden. Daarom organiseert de overheid over een paar maanden een nationale wapeninzamelingsactie. Zinnig?

 1. Oh ja, al die geharde criminelen spoeden zich rond de jaarwisseling direct naar het politiebureau. Ga toch weg man! (44%)
 2. Natuurlijk. Alle kleine beetjes helpen. (29%)
 3. Shit! Heb ik net zo'n prachtige messenset bij het Impulse Buying Channel gekocht. Je weet wel, met van die messen waarmee je door de bepantsering van een Leopard tank kunt snijden... (14%)
 4. Wapens doden niet, dat doen mensen. (13%)

30 augustus 1999 - Máxima Zorreguieta

Het NOS Journaal opent met een item van 6 minuten over Máxima Zorreguieta. SBS 6 koopt voor veel geld een home video van Maxima en de Telegraaf geeft een fortuin uit aan een wazige foto van een lookalike. "Zijn ze helemaal gek geworden?"

 1. Ja. Het failliet van de Nederlandse journalistiek, met dank aan de commerciëlen. (44%)
 2. Nou die Argentijnse is anders een geweldig stuk hoor! (28%)
 3. Máxima? Doe eens wat voor de minima! (20%)
 4. Helemaal niet! Eindelijk eens 'n keer wat goed nieuws op de televisie. (8%)

16 augustus 1999 - De slang heeft het weer gedaan

In Enkhuizen ontsnapte een giftige slang (?) uit een terrarium en dus staat de hele buurt op z'n kop. Maar is dat beestje nou echt wel zo gevaarlijk?

 1. Le-vens-ge-vaar-lijk, die massahysterie! (33%)
 2. Nou, als je er per ongeluk op gaat staan kan je lelijk uitglijden. (33%)
 3. Nee, natuurlijk niet! Dat arme beestje is koud en bang. Als er honderden met stokken bewapende tieners, verontruste burgerwachten en onwetende politieagenten achter je aan zitten, laat je het wel uit je hoofd om je tanden in een schattig babymeisje te zetten. Geloof me, die slang zien we nooit meer terug! (24%)
 4. Ja, idioot! Heb je het niet gehoord dan? Die slang bijt al bij oogcontact! (10%)

2 augustus 1999 - Vlees in de ban

De koeien zijn gek, de varkens hebben de pest en de kippen zijn vergiftig. "Misschien moeten we gewoon allemaal vegetariër worden?"

 1. Dacht het niet, ik ben een echte liefhebber: "Ik vreet alles met vier poten of twee vleugels! Behalve tafels, stoelen en vliegtuigen dan..." (29%)
 2. Ach, je moet ergens aan dood gaan... (29%)
 3. Prima idee: kunnen we ook meteen korte metten maken met die vreselijke bio-industrie. (26%)
 4. Je bedoelt, we moeten allemaal aan de genetisch gemanipuleerde soja? (16%)

19 juli 1999 - Bankierende provincies

De provincie Zuid-Holland had een slordige 1,7 miljard gulden over en besloot dat geld tegen een aardige rente uit te lenen aan instellingen en bedrijven. Goed idee?

 1. Oh ja, lekker! Die ambtenaren worden nauwelijks gehinderd door enige (financiële) kennis van zaken en wij horen alleen van dit soort activiteiten als er iets vreselijk fout gaat. Want dan moeten de tekorten worden aangezuiverd en mogen wij weer meer belasting gaan betalen. (56%)
 2. Eindelijk een paar ambtenaren die initiatief tonen! Ennuh, nou we het er toch over hebben: ik ben betrokken bij een leuk project op de Cayman Islands... Interesse? (18%)
 3. Prima toch? Meer winst voor de provincie betekent immers dat ik minder belasting hoef te betalen. (16%)
 4. Ze doen maar. Ik betaal toch nooit belasting. (10%)

5 juli 1999 - Koninklijke PTT Post

De mannelijke postbezorgers van PTT Post mogen tijdens de zomermaanden geen korte broek aan, terwijl hun vrouwelijke collega's wel in een broekrok rondlopen. Terecht of niet?

 1. Als de post daardoor eerder op de deurmat valt mogen ze van mij allemaal in hun blote kont voorbij fietsen. (62%)
 2. Nee. Dit is nou een typisch geval van seksisme op de werkvloer. Allemaal mannelijke chauvinistische zwijnen daar in de directie van Koninklijke PTT Post. Schande! (18%)
 3. Brrr! Dacht het wel... Ik zit echt niet op die behaarde, melkwitte benen met spataderen te wachten. (13%)
 4. Onze bouvier is een warm voorstander van blote benen, vrouwelijk én mannelijk... Ik sluit me daar graag bij aan. (7%)

21 juni 1999 - Oorlog op de Balkan (4)

Aangeklaagd maar (nog?) niet veroordeeld... "Hoe gaat het volgens jou met Slobodan Milosevic aflopen?"

 1. Hmmm... Zijn vader heeft zelfmoord gepleegd. Zijn moeder heeft zelfmoord gepleegd... "Vul de tekst in en kleur de plaatjes!" (38%)
 2. Zodra het kwartje gevallen is zet het Servische volk 'm aan de kant. Volgens mij mag hij héél blij zijn als ie niet gelyncht wordt! (24%)
 3. Uiteindelijk zal Milosevic worden uitgeleverd aan het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag. Een veroordeling zal niet lang op zich laten wachten. Opgeruimd staat netjes. (20%)
 4. Molosevic is het gekozen staatshoofd van democratisch Servië. Hij zit z'n termijn dus gewoon uit. (18%)

7 juni 1999 - (Statistisch) onderzoek

Je wordt er dagelijks mee om de oren geslagen, met de resultaten van (statistisch) onderzoek. "Maar heeft al dat onderzoek eigenlijk wel zin?"

 1. Ja. Onderzoek levert niet alleen veel arbeidsplaatsen op maar ook allerlei vermakelijke eigenaardigheden. Ik zou bijv. geen dag meer zonder het "Weetje van de dag" kunnen. (31%)
 2. Zeker weten. Meten is weten! (30%)
 3. Natuurlijk! Het belangrijkste doel van onderzoek is immers: intern indekken. Elke manager, wetenschapper en bestuurder heeft argumenten nodig voor zijn/haar veelal volstrekt willekeurige beslissingen. (23%)
 4. Ben je gek! Het is een volstrekt zinloze bezigheid. Onderzoekers weten doorgaans nauwelijks wat ze meten en als de resultaten tegenvallen dan is daar met goed zoeken en slim formuleren altijd wel weer een mouw aan te passen. (16%)

24 mei 1999 - De nacht van Wiegel

Waarom liet VVD-senator Hans Wiegel het tweede kabinet Kok vallen?

 1. Een klassiek geval van de kat op het spek binden: de verleiding was gewoon te groot! Als je in je eentje een einde kunt maken aan een kabinet waar je al jaren van baalt... (45%)
 2. Uh, sorry hoor! Niet Hans Wiegel maar D66 heeft de regering naar huis gestuurd. (35%)
 3. Hans Wiegel is een man die ergens voor staat. Het was dus een zuiver principiële kwestie. (14%)
 4. Ach je weet hoe dat gaat daar in die Eerste Kamer: veel oude mannen en het was al ver na bedtijd. Hij zat gewoon te slapen en floepte het verkeerde woord eruit. (6%)

10 mei 1999 - Oorlog op de Balkan (3)

De vluchtelingenkampen in Macedonië en Albanië puilen uit. Tijd voor een gewetensvraag: "Hoeveel vluchtelingen uit Kosovo neem jij eventueel in huis?"

 1. Opvang in de regio is altijd beter. Als we wat extra geld storten kunnen er heus nog wel wat vluchtelingen bij. Bovendien: die mensen willen zelf helemaal niet weg! (49%)
 2. Ja daaaaag! Ze zoeken het zelf maar uit! (26%)
 3. Voor één of twee erg zielige kindertjes kan ik best wel een kamer vrij maken. (13%)
 4. Ik ben geen kasteelheer, maar er kunnen echt wel wat mensen bij. Dus: laat maar komen! (12%)

26 april 1999 - Oorlog op de Balkan (2)

Nederland steunt massaal de NAVO-acties in Joegoslavië. Maar als journalisten genoegen moeten nemen met de informatie die zij krijgen van militairen, politici en voorlichters, hebben wij dan wel voldoende inzicht in de situatie om tot een afgewogen oordeel te kunnen komen?

 1. Nee. Er zijn geen onafhankelijke journalisten in Kosovo en die politici en militairen liegen dat ze barsten. De sprookjes van de gebroeders Grimm en Moeder Gans liggen dichter bij de waarheid. (34%)
 2. Met een beetje geluk komt de waarheid bij het 100 jarig jubileum van de NAVO aan het licht. Dat wil zeggen, als die club dan nog bestaat. (29%)
 3. Wie het weet mag het zeggen. (22%)
 4. Ja, waarom niet? We leven toch in een democratie? Iedereen, zelfs Milosevic, kan hier op de televisie z'n zegje doen! (15%)

12 april 1999 - Belasting op alcohol

De Consumentenbond, Veilig Verkeer Nederland en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie willen de accijns op frisdrank (440 miljoen gulden per jaar) afschaffen. Tegelijk moet de accijns op alcoholhoudende dranken fors omhoog. Daarmee zal het aantal verkeersslachtoffers door alcoholgebruik afnemen, zo denken deze organisaties. Een goed idee?

 1. Oh ja, ik zie de krantenkoppen al voor me: "Zware drinkers massaal over op chocomel!" Geloof je het zelf? (40%)
 2. Er zit nu al iets van 90% belasting op een fles jonge jenever! Als het nog duurder wordt ga ik zelf wel stoken... (29%)
 3. Lijkt me inderdaad een prima idee! Je moet die asociale zuipschuiten daar treffen waar het pijn doet: in de portemonnee. (20%)
 4. Pleurt op joh! Hoe meer ik drink, hoe minder ik (aan mijn portemonnee) denk. Héérlijk vind ik dat! (11%)

29 maart 1999 - Oorlog op de Balkan (1)

Nu de NAVO in actie is gekomen wordt de bevolking van Kosovo het kind van de rekening. Wat vind jij: "Moet de NAVO zijn strategie herzien of moet de organisatie zijn bombardementen juist verhevigen?"

 1. Tijd om Milosevic voor te stellen aan zijn schepper. Stuur een geheime commando-eenheid naar Belgrado en ruim die idioot uit de weg. (43%)
 2. Vooral niet ophouden nu! Neem de Servische troepen in Kosovo onder vuur en bewapen het UCK zodat deze verzetsbeweging een vuist kan maken. (29%)
 3. Wegwezen daar! Ze zoeken het zelf maar uit. (18%)
 4. Zie je wel, dat wapengekletter lost helemaal niets op! Zo snel mogelijk terug naar de onderhandelingstafel dus. (10%)

15 maart 1999 - D66

D66 verliest de ene na de andere verkiezing. De partij houdt zich nog krampachtig vast aan de invoering van het referendum en de gekozen burgemeester, maar veel indruk maakt dat niet op de kiezers. Wat vind jij: "Moeten we D66 maar gewoon opheffen?"

 1. Hé, wacht eens! D66 was toch vóór legalisering van euthanasie? Nou... toe dan, maak een einde aan het lijden! (44%)
 2. Wat is D66? (28%)
 3. Ben je nou he-le-maal gék geworden?!? D66 is een verrijking voor de Nederlandse politiek. Zonder D66 was het paarse kabinet er bijvoorbeeld nooit gekomen! (17%)
 4. Ach nee joh! We zetten halfgod Hans van Mierlo zes maanden op dieet, halen hem terug naar Den Haag en alles komt goed! (11%)

1 maart 1999 - Wie moet het veld ruimen?

Prinses Juliana heeft zich officieel uit het openbare leven teruggetrokken. Maar wie had jij liever (al dan niet in haar plaats) het veld zien ruimen?

 1. Met een goeie afvloeiingsregeling gooi ik direct de handdoek in de ring en reis ik af naar zonniger oorden. Geloof me, jullie zien me nooit meer terug! (26%)
 2. Da's niet moeilijk: Viola Holt! Maar wacht eens... Oh, dank u Lieve Heer! (18%)
 3. Die verdomde Bart de Graaff! Als ik m'n handen toch eens om de nek van dat kleine ett... (10%)
 4. Iemand anders, zie hieronder. (46%)

Bij wijze van uitzondering konden jullie dit keer ook zelf met suggesties komen. Nou, dat heb ik geweten! Een kleine bloemlezing...

 1. Frits Bom, want ik maak zelf wel uit waar ik op vakantie ga!
 2. Jan des Bouvries, de hele Hilversumse gebakkraam, de Haagse ouwe wijven, al zij die leuteren over het weer en deze website.
 3. Menno Buch, oplichter en valse raadgever voor eigen genot en knip.
 4. VVD lei/ijder Dijkstal. Waar haalt ie het lef vandaan om mensen met een A-status terug te willen sturen? Hij heeft zijn woorden dan wel teruggenomen, maar dat is vast door druk vanuit zijn partij. Dat gaat ze stemmen kosten!
 5. De hele cast van Goede Tijden, Slechte Tijden.
 6. Theo van Gogh moeten ze in Brabant tussen de mestvarkens zetten. Dan vind je hem nooit meer terug.
 7. Jaap de Hoop Keffer. Ik word niet goed van die gummikop met zijn ingestudeerde woordenbrij zonder inhoud!
 8. Hennie Huisman. Dat is nou letterlijk een lul met vingers.
 9. De Patrimoniums Woningstichting uit Rotterdam. Omdat ik al 5 jaar met regelmatige lekkages zit, die stommeriken het niet kunnen oplossen en de aannemer zich waarschijnlijk op de Bahama's zit te bescheuren!
 10. Ronald, bij mij uit de klas.
 11. Paul Rosenmöller. Een irritant kut mediageil mannetje dat flink is opgezout.
 12. Wat dacht je van Tineke? De Hilversumse bazen hebben het geprobeerd, maar telkens duikt ze weer ergens anders op. Het is pure horror!

15 februari 1999 - Eurovisie songfestival

Nederland overweegt de inzending van een Engels liedje, maar Kamerlid Boris Dittrich (D66) vindt dat te gek voor woorden. Wat vind jij? "Mag Nederland met een Engelstalig liedje meedoen aan het Eurovisie Songfestival?"

 1. Verpakking boven inhoud! Zorg nou eens een keer voor een écht lekkere meid op dat podium en alles zal goed komen, zelfs als het een vent is. (34%)
 2. Nee, natuurlijk niet! Dan verstaat iedereen wat we zingen! (27%)
 3. Ja natuurlijk! Dan verstaat iedereen wat we zingen! (24%)
 4. Als een Aziatisch land met een tot vrouw omgebouwde vent het Europese songfestival weet te winnen, maken wij op voorhand geen schijn van kans, wát we ook doen. (15%)

1 februari 1999 - Rekeningrijden

Nederland keert zich massaal tegen het rekeningrijden. Volgens de ANWB lost een fileheffing ook helemaal niets op. Maar wat doet die gemiddeld 20 files per dag dan wél verdwijnen?

 1. Het automobiel is een achterhaald concept. Tijd om radicaal te breken met het verleden en iets nieuws uit te vinden. "Beam me up Scotty!" (49%)
 2. Méér asfalt! Minimaal vier rijbanen breed, liefst tot aan mijn voordeur (37%)
 3. Die voorgestelde 5 of 7 gulden per passage zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Verhoog dat bedrag tot 25 of zelfs 50 gulden en voor je het weet zit iedereen op de fiets of naast je in de trein. (14%)
 4. Vooral géén extra wegen en bruggen bouwen! Zodra we met z'n allen ook op de Veluwe in de file staan valt het kwartje en verdwijnen de files als sneeuw voor de zon. (0%)

18 januari 1999 - Politici

Ruim 80% van alle Amerikanen denkt dat president Clinton meineed gepleegd heeft, maar vindt dat geen reden om hem naar huis te sturen. Wat vind jij? Mogen politici jokken?

 1. Wat een idiote vraag! Natuurlijk! Politici zijn per definitie leugenaars: een minister of parlementslid dat niet goed kan liegen maakt geen schijn van kans in de politieke arena. (58%)
 2. Van een leugentje om bestwil lig ik niet wakker. (19%)
 3. Nee, natuurlijk niet! Politici dienen zelf het goede voorbeeld te geven. En een onberispelijk privé-leven hoort daarbij. (18%)
 4. Die gasten in Den Haag en Brussel doen precies waar ze zin in hebben. Ik word daar niet warm of koud van want ik stem al jaren niet meer. (5%)

4 januari 1999 - Irak

De rook is opgetrokken maar enkele honderden kruisraketten ten spijt is Saddam Hoessein nog altijd aan de macht. Tijd voor een creatieve oplossing! Maar welke?

 1. In de Amerikaanse grondwet staat dat het niet mag, maar we krijgen die Britten vast wel weer zo gek... Stuur een speciale commando-eenheid naar Bagdad en jaag Saddam een kogel door zijn hoofd! (56%)
 2. We zetten een groot hek om Irak, gooien de sleutel weg en praten verder nergens meer over. (18%)
 3. We maken Saddam wijs dat ie een volledig verzorgde reis voor twee personen naar een zonnig paradijs in de Stille Oceaan heeft gewonnen. In werkelijkheid dumpen we 'm op een kale rots in de buurt van de Falklands waar hooguit eens in de 5 jaar een verdwaalde pinguïn langs komt. (15%)
 4. We sturen Mient-Jan Faber van het Inter Kerkelijk Vredesberaad (IKV) naar Irak om Saddam suf te lullen. Dat haalt de fut er wel uit! (11%)