Cijfers liegen niet!

Enquête-archief 1998

Sinds oktober 1998 houdt deze website iedere twee weken een kleine enquête over een min of meer actueel onderwerp. Op deze pagina vind je een overzicht van alle vragen en antwoorden uit 1998.

14 december 1998 - Net 5

We krijgen er een nieuwe, commerciële televisiezender bij: Net 5. De uitzendingen beginnen al in maart, maar doelgroep en programmering zijn nog altijd onduidelijk. Suggesties?

 1. Reality TV, 24 uur per dag. Met dagelijks op prime time een live executie uit The Texas State Penitentiary (USA). (48%)
 2. Iets als Sport-7 maar dan gratis. Dus veel taptoes, hoefijzergooien, snooker en darts. (21%)
 3. Getverderrie! Al die ellende! Nederland is toe aan een Goed Nieuws Zender. Iets met schattige baby's, jonge dieren en mooie bloemen. (17%)
 4. Stoffige televisieseries, eindeloze herhalingen van het Rad van Fortuin en veel aandacht voor medische onderwerpen. Speciaal voor de snelst groeiende doelgroep van Nederland: 65 Plus. (14%)

30 november 1998 - De Amsterdam Arena

Onlangs werd voor de achtste keer een nieuwe grasmat in de Amsterdam Arena gelegd. Het wordt zo langzamerhand tijd voor een definitieve oplossing, maar welke?

 1. We verwijderen de grasmat, storten een mooi betonnen vloertje, hangen voor de supporters een paar extra videoschermen in het stadion, sluiten het dak, zetten de thermostaat wat hoger en laten die voetballers hun wedstrijden op het uitstrooiveldje van Ajax buiten de Arena afwerken. (35%)
 2. Vanaf vandaag speelt Ajax alleen nog maar uitwedstrijden. (27%)
 3. We blijven het veld iedere twee tot drie maanden vervangen en gaan voor de gratis Air Miles. (23%)
 4. Het Nederlands heren hockeyteam won de Olympische Spelen, het wereldkampioenschap en de Champions Trophy op kunstgras. Zo iets moeten die verwende ventjes van Ajax toch ook kunnen? (15%)

16 november 1998 - KLM en NS

Het personeel van de KLM en de NS wordt regelmatig in elkaar geslagen door boze passagiers. Wat te doen?

 1. Deur open, lastpak eruit, deur dicht. En ja, zelfs op een hoogte van 30 000 voet! (57%)
 2. Elke stewardess en conducteur krijgt een halfautomatisch wapen en voldoende munitie om de F-side van een middelgrote voetbalclub uit te moorden. (27%)
 3. Vanaf vandaag schenken KLM en NS alleen nog maar koffie, thee en ranja. (10%)
 4. Ach, het valt allemaal reuze mee. Een goed gesprek doet wonderen. (6%)

2 november 1998 - Schiphol

Schiphol groeit tegen de klippen op. Dat levert veel te veel geluidsoverlast op. Wat moet de minister van Verkeer en Waterstaat volgens jou doen?

 1. Ruim 10 000 woningen tegen de vlakte gooien en het gebied rondom luchthaven Schiphol "terug geven aan de natuur". (50%)
 2. Anders gaan meten. Bijvoorbeeld door de meetapparatuur iets verder van de start- en landingsbaan weg te zetten, bij voorkeur op de Veluwe. (21%)
 3. Gratis oordopjes voor iedereen! (20%)
 4. Alles ontkennen, de vorige minister van Verkeer en Waterstaat de schuld geven en vervolgens gewoon doen alsof haar neus bloedt. (9%)

19 oktober 1998 - De Staat der Nederlanden

De overheid gaat in 1999 332 miljard gulden uitgeven. Daar kan je leuke dingen mee doen. Wat stel jij voor?

 1. Eerlijk zullen we alles delen: 21 500 gulden de man. Belastingvrij! (39%)
 2. We bouwen 10 luchthavens voor de kust. Zijn we eindelijk van dat gesodemieter af. (28%)
 3. We kopen voor dat geld Vlaanderen op. (27%)
 4. We schrijven een loterij met de grootste hoofdprijs aller tijden uit en iedereen krijgt 'n lot. (6%)